Ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ: Η ονοματολογία σε όλη τη Δυτική Ελλάδα – Λίστες με σταθερές και κοινωνικές αναφορές

Οι πρώτες ζυμώσεις στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για την κατάρτιση του βουλευτικού ψηφοδελτίου έχουν ολοκληρωθεί. Μετά τα τέλη Αυγούστου αναμένονται τα πιο σπουδαία με πιθανές ανακοινώσεις ονομάτων. Η «Π» παρουσιάζει ονόματα που βρίσκονται στις λίστες και έχουν διαρρεύσει.

Ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ: Η ονοματολογία σε όλη τη Δυτική Ελλάδα - Λίστες με σταθερές και κοινωνικές αναφορές

Χρονικά πίσω πήγε η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, με τον αρχικό προγραμματισμό να ανέφερε πως θα ήταν μέχρι τα τέλη Ιουλίου έτοιμα σε ποσοστό 80%. Το κλίμα των τελευταίων εβδομάδων που υποδηλώνει ότι δεν μπαίνουμε – ακόμα – σε διαδικασία πρόωρων εκλογών, έβαλε φρένο στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων σε όλη τη χώρα και κατ’ επέκταση στην Αχαΐα.

Των ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ,
ΧΡΗΣΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ και
ΠΕΤΡΟΥ ΓΚΙΣΤΗ

Τις περασμένες τουλάχιστον έξι εβδομάδες σε τοπικό επίπεδο στον ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη του κόμματος έστελναν με μέιλ τις προτάσεις τους σχετικά με το ποιους θα ήθελαν να δουν στο ψηφοδέλτιο στις επόμενες εκλογές. Επιπλέον, πρόσφατα συνεδρίασε και η Νομαρχιακή Επιτροπή της Αχαΐας όπου και εκεί προτάθηκαν και άλλα ονόματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», συνολικά έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων περίπου 30 ονόματα. Από αυτά, καταφέραμε να αλιεύσουμε περίπου τα μισά.

ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΙ

Δεδομένοι στο ψηφοδέλτιο της Αχαΐας είναι οι βουλευτές Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, ενώ σίγουρη θέση έχουν οι πρώην βουλευτές Ανδρέας Ριζούλης και Κώστας Σπαρτινός. Επιπλέον, λόγω και τις εξαιρετικής επίδοσής τους στις εκλογές του 2019, εξασφαλισμένη θέση στο ψηφοδέλτιο έχουν ο πρώην δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων πρώην ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος.

ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Από κει και πέρα, έχουν προταθεί και εξετάζονται περίπου 20 ονόματα ακόμα. Μεταξύ αυτών βρίσκονται ο υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ρωρος, ο περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη Κατσιφάρα Κώστας Κοντής, η δικηγόρος Εύη Μωραΐτη, ο συντονιστής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Σιδηρόπουλος, ο υποστράτηγος ε.α. και πρώην γενικός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας Νίκος Κοτρωνιάς, η αρχιτέκτονας και συνδικαλίστρια του κλάδου Αγγελική Τσονάκα, η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Γιώτα Παναγοπούλου, η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας Μαργαρίτα Καραγιώργου και άλλοι.

Λανθασμένα έχει γραφεί τους προηγούμενους μήνες πως υπήρχε ενδεχόμενο καθόδου στην Αχαΐα του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής και γνωστού εργατολόγου Διονύση Τεμπονέρα. Ο ίδιος με δηλώσεις του στην «Π» είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στον νομό Αχαΐας.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Γενικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να επιτευχθεί ευρύ άνοιγμα στην κοινωνία και με ανανεωμένα ψηφοδέλτια να δώσει το κόμμα την επόμενη εκλογική μάχη. Οι συζητήσεις μπορεί να έχουν σταματήσει τις τελευταίες δύο-τρεις εβδομάδες αλλά προς τα τέλη Αυγούστου αναμένεται να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς ώστε να αρχίσουν να δίνονται ονόματα στη δημοσιότητα.

Μάλιστα, είναι γνωστό ότι έχει συσταθεί η επιτροπή ψηφοδελτίων, στην οποία συμμετέχουν ο Μιχάλης Καλογήρου (διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλ. Τσίπρα), η Ράνια Σβίγκου (γραμματέας του κόμματος) και ο Γιώργος Βασιλειάδης (αναπληρωτής γραμματέας). Η κ. Σβίγκου μάλιστα στις 11 Ιουλίου είχε βρεθεί στην Πάτρα και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλά τοπικά στελέχη.

 

Αιτωλοακαρνανία: Οι «σίγουροι» και οι νέες που κάνουν «κλικ»

Οι συζητήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ προχωράνε και στην Αιτωλοακαρνανία ενόψει βουλευτικών εκλογών, όποτε τελικά γίνουν. Στην αξιωματική αντιπολίτευση αν και υπήρχε σιγουριά για εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο, τα επίσημα ονόματα των υποψηφίων δεν έχουν γίνει γνωστά. Στην Αιτωλοακαρνανία, όσον αφορά του άνδρες, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα.

Στο νομό το ψηφοδέλτιο θα έχει εννέα υποψηφίους και καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Καταστατικού για την καθιέρωση της ισότιμης συμμετοχής ανδρών και γυναικών σε όλα τα επίπεδα. Αρα τουλάχιστον τέσσερις της λίστας θα πρέπει να είναι γυναίκες. Στα ψηφοδέλτια θα είναι οι βουλευτές που εκλέχθηκαν στις τελευταίες εκλογές, έτσι Γιώργος Βαρεμένος και Θάνος Μωραΐτης που πέτυχε και εξαιρετική επίδοση στις εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή. Σίγουρες θα πρέπει να θεωρούνται και οι υποψηφιότητες του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γρηγόρη Θεοδωράκη και του Σταύρου Καραγκούνη, ο οποίος συγκέντρωσε περίπου 10 χιλιάδες ψήφους στις εκλογές του 2019. Ενα όνομα που ακούγεται ακόμη και το οποίο θα «κλείσει» τις θέσεις των ανδρών είναι του Αγρινιώτη πρώην υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ Μίλτου Ζαμπάρα, ο οποίος πέτυχε καλή επίδοση στις εκλογές για την ΚΕ.

Στις γυναίκες πιο σίγουρη φαίνεται η υποψηφιότητα της Μαρίας Τριανταφύλλου, η οποία εξελέγη στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές Ιανουαρίου 2015 με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και επανεξελέγη τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους. Ολα δείχνουν πως και η υποψήφια βουλευτής το 2019 με τον ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Ζαβογιάννη θα είναι εκ νέου υποψήφια. Ενα ακόμα όνομα που έχει ακουστεί τους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ είναι της Αγρινιώτισσας Σοφίας Λάγιου που εξελέγη στην κεντρική Επιτροπή. Ερωτηματικό αν θα υπάρξει ένα νέο όνομα στις διεργασίες του ψηφοδελτίου.

Ηλεία: Οι διεκδικητές της ψήφου των Εθνικών Εκλογών

Το φθινόπωρο και πιθανόν αμέσως μετά τη ΔΕΘ θα ανακοινωθούν απ’ την Κουμουνδούρου τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία. Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων προς τα τέλη του περασμένου Ιουλίου, η εξασθένιση του σεναρίου των πρόωρων εκλογών μετατοπίζει χρονικά την διαδικασία χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι έχει καμφθεί ο εκλογικός «συναγερμός» και η ετοιμότητα. Στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ στην Ηλεία επικρατεί αισιοδοξία και –δεδομένου ότι οι έδρες παραμείνουν ως έχουν, δηλαδή 2, 2, 1- στελέχη του θεωρούν σίγουρη την κατάληψη δύο βουλευτικών εδρών. Η αισιοδοξία αυτή τροφοδοτείται και από δημοκοπικά ευρήματα. Για τις 7 θέσεις στο ψηφοδέλτιο, 12 στελέχη έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να είναι υποψήφια και έχουν θέσει εαυτόν στην κρίση της Κουμουνδούρου. Εκτός απ’ τον εν ενεργεία βουλευτή Ηλείας, Διονύση Καλαματιανό, σύμφωνα με πηγές της «Π» υποψήφιοι θα είναι ο πρώην βουλευτής, Μάκης Μπαλαούρας, το μέλος της ΚΕ του κόμματος, Γιώργος Παναγιωτόπουλος και η Βασιλική Παρασκευοπούλου – υπήρξε υποψήφια το 2019. Ισχυρό προβάδισμα να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών έχουν, επίσης, τέσσερα ακόμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά την αντιπροσώπευση των γυναικών, προκρίνονται σύμφωνα με την πληροφόρηση της «Π», η περιφερειακή σύμβουλος – δικηγόρος, Ζωή Αναστασοπούλου, και το μέλος της ΚΕ- εκπαιδευτικός, Βικτωρία Βασιλοπούλου. Στο ψηφοδέλτιο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης φαίνεται με τα σημερινά δεδομένα να συμπεριλαμβάνονται ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχαίας Ολυμπίας, Σωτήρης Παπαηλιού καθώς και το μέλος του κόμματος και πρ. αντιδήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Φωτόπουλος.

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ανωνυμος
Ανωνυμος
12 ημέρες πριν

ουδεν σχολιον


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάτρα: Νυχτερινή διάσωση Μαλαισιανής από την 6η ΕΜΑΚ - Εμεινε για έξι ώρες εγκλωβισμένη σε ρέμα
Ζαΐμης για την 23χρονη Μαργαρίτα που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Ιωαννίνων: «Να διαλευκανθεί η υπόθεση»
Αγρίνιο: 53χρονος βρέθηκε νεκρός σε προχωρημένη σήψη
Καιρός: «Βράζει» η χώρα από σήμερα – Που θα έχει 40άρια σήμερα