Πυλώνες ρεύματος: Γιατί αντέδρασαν στο Κάτω Καστρίτσι; Τι θέλουν να πετύχουν;

Δύο πυλώνες υψηλής τάσης και ο τερματικός σταθμός που έχουν κατασκευαστεί στο Κάτω Καστρίτσι, προκαλούν την αντίδραση των ντόπιων που έχουν προσφύγει δικαστικά. Γιατί αντέδρασαν καθυστερημένα και τι θέλουν να πετύχουν.

Πυλώνες ρεύματος: Γιατί αντέδρασαν στο Κάτω Καστρίτσι; Τι θέλουν να πετύχουν;

Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική προσπάθεια των κατοίκων του Κάτω Καστριτσίου να στείλουν 800 μέτρα μακριά τους τον νεόδμητο τερματικό σταθμό της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης.

Ο λεγόμενος Δυτικός Αξονας του ΑΔΜΗΕ είναι ένα τεράστιο έργο υποδομής που ξεκινά από τη Μεγαλόπολη και έχει ως στόχο να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος προς την υπόλοιπη χώρα και το εξωτερικό. Στο Κάτω Καστρίτσι, το εναέριο δίκτυο καλωδίων εισέρχεται στη γη ώστε να συνεχίσει το ταξίδι του υποθαλάσσια μέχρι το Αντίρριο.

Η «Π» αναζήτησε απαντήσεις στο γιατί αντέδρασαν οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς τώρα, δηλαδή αφού έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του έργου και είναι έτοιμη η λειτουργία του, αλλά και ποια αίσθηση τους έχει δοθεί για τις δυσκολίες του αιτήματός τους.

Η εκπρόσωπος των εναγόντων Αθανασία Κολλιαδήμα εξήγησε πως το θέμα είχε συζητηθεί και αρκετά χρόνια πριν. Το έργο ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας και υποστήριξε ότι υπήρχε αδυναμία συναντήσεων των κατοίκων, ενώ τώρα συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα χρήματα και προχώρησαν στην αγωγή, καθώς διαπίστωσαν ότι αρκετά σπίτια βρίσκονται ακόμα και στα 100 μέτρα απόσταση από τις νέες εγκαταστάσεις.

Σύμφωνος με αυτή την τακτική είναι και ο πρόεδρος της κοινότητας Κάτω Καστριτσίου Νίκος Τσάμης και γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας να αποφασίσει ομόφωνα τη στήριξή του στον δικαστικό αγώνα των κατοίκων.

Την πλήρη περιγραφή για τα όσα έχουν συμβεί μέχρι σήμερα και τα επιχειρήματα της δικαστικής προσφυγής έδωσε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Καστριτσίου Γιώργος Βασιλακόπουλος. Ο Σύλλογος έχει ξεκινήσει παρόμοιους αγώνες από το 2003 με μια σειρά κινητοποίησεων. Απαντώντας σε όσους ρωτάνε γιατί υπήρξε καθυστέρηση για τις σημερινές κινητοποιήσεις, ο κ. Βασιλακόπουλος τονίζει ότι οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν το 2018, αλλά σήμερα που έχει εκτελεστεί το έργο, ακόμα και όσοι δεν είχαν αντιδράσει αρχικά διακρίνουν πως το έργο μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία και την καθημερινότητά τους.

Υποστηρίζει δε ο κ. Βασιλακόπουλος ότι είναι εφικτή η απομάκρυνση του σταθμού, καθώς η αρχική μελέτη είχε τροποποιηθεί 14 φορές με αποτέλεσμα την «απώθηση» για περίπου 1.000 μέτρα του τερματικού σταθμού. Ενώ, επιπλέον, θεωρεί ο πρόεδρος ότι με την αγωγή ζητείται η μετεγκατάσταση του σταθμού 800 μέτρα μακριά, πάνω στην ίδια χάραξη, που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθούν τα ίδια υλικά. «Ακόμα και ο ΑΔΜΗΕ παραδέχεται σε απάντησή του ότι δεν θα πεταχτεί τίποτα, άρα πιστεύουμε πως έχει βάση αυτό που ζητάμε» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Δείχνοντας αισιόδοξος για την ευτυχή έκβαση της υπόθεσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κάτω Καστριτσίου υπενθυμίζει την υπόθεση της Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα, όπου, όπως υποστήριξε, βρέθηκε λύση και ικανοποιήθηκε το αίτημα των μοναχών.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ