Ράμπα ΑμεΑ – Άκολη Αιγιαλείας: Η ολιγωρία του Δήμου έβγαλε στη «σέντρα» το Λιμενικό και εξέθεσε υπηρεσίες

Την Τρίτη επανατοποθετήκε η ράμπα για ΑμεΑ, αφού μπήκε η υπογραφή από την Κτηματική, με την ευθύνη της καθυστέρησης να βαρύνει τον Δήμο.

ΑμεΑ

Μπορεί χθες να τοποθετήθηκε η ράμπα προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) να τοποθετήθηκε στην παραλία της Ακολης Αιγίου, ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκε το Λιμενικό, στελέχη του οποίου την περασμένη Παρασκευή προχώρησαν στο «ξήλωμα» της κατασκευής μετά από καταγγελία ιδιώτη.

Η κίνηση να αφαιρεθεί η ράμπα (seatrac) παρουσία λιμενικών του Λιμενικού Σταθμού Αιγίου – κατόπιν ενεργειών δικηγόρου που διατηρεί σπίτι στην περιοχή και εντόπισε «κενό» στη διαδικασία – προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων.

«Το Λιμενικό έπρεπε να παρέμβει από τη στιγμή που υπήρχε καταγγελία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα εθεωρείτο παράβαση καθήκοντος. Είναι εκτελεστικό όργανο και στο πλαίσιο αυτό ενήργησε», ανέφεραν πηγές στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» προερχόμενες από το Λιμενικό Σώμα, εν είδει σχολίου για τα όσα συνέβησαν το πρωί της 17ης Ιουνίου, στην παραλιακή ζώνη της Ακολης.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Αιτία για την απεγκατάσταση του συστήματος μέσω του οποίου τα ΑμεΑ μπαίνουν στη θάλασσα, ήταν η απουσία υπογραφής από την Εφορία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, προκειμένου να προχωρήσει η τελική διαδικασία έγκρισης της δωρεάν παραχώρησης του χώρου από την Κτηματική υπηρεσία.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην «Π», πως  την ευθύνη για το περιστατικό που προκάλεσε αναστάτωση μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών δεν φέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων, αλλά η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αιγιαλείας, που καθυστέρησε να προωθήσει το σχετικό αίτημα. Μάλιστα οι υπεύθυνοι της εταιρείας τοποθέτησης της κατασκευής είχαν στη διάθεση τους έγγραφο του Δήμου, που έδινε το πράσινο φως για εγκατάσταση.

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

Στις 19 Απριλίου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φέρεται να  υποβάλλει το αίτημα στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αιγιαλείας, στις 13 Μαΐου ο Δήμος στέλνει στην Κτηματική έγγραφο με το οποίο ζητείται η παραχώρηση συγκεκριμένου τμήματος της παραλίας άνευ αντιτίμου, για τοποθέτηση της ράμπας ΑμεΑ. Στις 31 του ίδιου μήνα η Κτηματική απαντά πως δεν έχει αντίρρηση, αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη της Εφορείας Αρχαιοτήτων και ακολούθως να εκδοθεί η σχετική απόφαση από την Κτηματική. Εκτοτε μέχρι και την Παρασκευή 17 Ιουνίου, η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου φαίνεται πως δεν προέβη σε καμία ενέργεια προκειμένου να λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Το πρωί της ίδιας ημέρα το Λιμενικό δέχεται την καταγγελία και λίγο αργότερα προχωρά στην απομάκρυνση του seatrac.

Οπως επεσήμαναν πηγές στην «Π», το μεσημέρι της Παρασκευής ο Δήμος απέστειλε το αίτημα προς υπογραφή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και τελικά αργά το μεσημέρι της Δευτέρας εκδόθηκε η απόφαση από τον αρμόδιο υπάλληλο της Κτηματικής και την Τρίτη η ράμπα «επέστρεψε» στη θέση της.