Ρεύμα: «Ψαλίδι» στις αυξήσεις – Μόνη λύση ζητούν παράγοντες της Πάτρας – Σήμερα εκδικάζεται η ρήτρα

Σήμερα συζητείται η συλλογική αγωγή φορέων και χιλιάδων πολιτών για την ακύρωση της «ρήτρας αναπροσαρμογής» στην ηλεκτρική ενέργεια.

Ρεύμα: «Ψαλίδι» στις αυξήσεις - Μόνη λύση ζητούν παράγοντες της Πάτρας - Σήμερα εκδικάζεται η ρήτρα

Η κυβέρνηση αυξάνει κι άλλο τις επιδοτήσεις στο ρεύμα για τον μήνα Ιούλιο, τόσο για τους οικιακούς χρήστες, όσο και για τους επαγγελματίες, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου ακολουθούν ξέφρενους ρυθμούς.

Οπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, για τον τρέχοντα μήνα η κυβέρνηση θα επιδοτήσει οριζόντια όλους τους οικιακούς χρήστες με 200 ευρώ την μεγαβατώρα (0,20 ανά κιλοβατώρα), χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς όριο στην κατανάλωση απορροφώντας έως και το 80% της αύξησης.

Ειδικότερα οι επιδοτήσεις για τον Ιούλιο διαμορφώνονται ως εξής:

@ Για οικιακή κατανάλωση: Οριζόντια επιδότηση 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια και δίχως όρια μηνιαίας κατανάλωσης που θα απορροφήσει έως και το 84% της αύξησης
Επιδότηση 240 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τους οποίους απορροφάται έως 100% της αύξησης.

@ Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kva (αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.α.) η επιδότηση θα είναι 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

@ Για τα αγροτικά τιμολόγια επιδότηση 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

@ Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς κλάδους με ισχύ παροχής άνω των 35 kva, επιδότηση 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

@ Για τις επαγγελματικές και βιομηχανικές καταναλώσεις φυσικού αερίου, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Mε αυτά τα δεδομένα, το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων για τον Ιούλιο ανεβαίνει στα 722 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι κατά 300 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με τον Ιούνιο.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
Πάντως, οι επιδοτήσεις που παρέχει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση, φαίνεται πως έχουν «ξεφουσκώσει» σημαντικά τα επαγγελματικά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

Ρεύμα: «Ψαλίδι» στις αυξήσεις - Μόνη λύση ζητούν παράγοντες της Πάτρας - Σήμερα εκδικάζεται η ρήτρα

Ο γνωστός επιχειρηματίας της εστίασης Σπύρος Στεργίου ανέφερε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι ο τελευταίος λογαριασμός που πήρε για το εστιατόριό του, η επιδότηση ανερχόταν σε ποσοστό 30% του συνολικού κόστους, με αποτέλεσμα να εξαλείφεται πρακτικά η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ρεύμα: «Ψαλίδι» στις αυξήσεις - Μόνη λύση ζητούν παράγοντες της Πάτρας - Σήμερα εκδικάζεται η ρήτρα

Ο Α΄αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και αρτοποιός Αριστείδης Τηλιγάδης, πρόσθεσε ότι οι επιδοτήσεις προφανώς έχουν μειώσει σημαντικά την ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος, αλλά το θέμα είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να δοθεί οριστική λύση και η αγορά ενέργειας να ομαλοποιηθεί.

 

 

Ρεύμα: «Ψαλίδι» στις αυξήσεις - Μόνη λύση ζητούν παράγοντες της Πάτρας - Σήμερα εκδικάζεται η ρήτρα Και ο αρτοποιός Θανάσης Ντούβας, δήλωσε στην «Π» ότι οι επιδοτήσεις καλύπτουν πλέον το σύνολο σχεδόν της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά και αυτός σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι η οριστική διευθέτηση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

 

Γιατράς: Παραδοχή ανεπάρκειας

Ρεύμα: «Ψαλίδι» στις αυξήσεις - Μόνη λύση ζητούν παράγοντες της Πάτρας - Σήμερα εκδικάζεται η ρήτρα

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Τάσος Γιατράς, ανέφερε στην «Π» ότι η κλιμάκωση των μέτρων για την προστασία των επιχειρήσεων, από την ενεργειακή κρίση, τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, ουσιαστικά είναι παραδοχή της ανεπάρκειας και της ατολμίας που προηγήθηκε τους χειμερινούς μήνες, όταν χιλιάδες επιχειρήσεις υπέρ-χρεώθηκαν για να δημιουργηθούν τα υπερκέρδη των παροχών ενέργειας. Σήμερα θα συζητηθεί η κύρια αγωγή κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στην Αθήνα. Εκεί έχει κάνει πρόσθετη παρέμβαση και ο ΣΚΕΑΝΑ ελπίζοντας να δικαιωθεί και να διεκδικήσει την επιστροφή των ποσών που χρεώθηκαν οι επαγγελματίες μέσω της ρήτρας το προηγούμενο διάστημα.

ΙΝΚΑ – ΕΚΠΟΙΖΩ: Σήμερα εκδικάζεται η αγωγή για την ρήτρα αναπροσαρμογής

Σήμερα πρόκειται να συζητηθεί κατόπιν αναβολής, η αγωγή του ΙΝΚΑ, της ΕΚΠΟΙΖΩ και άλλων φορέων και χιλιάδων πολιτών, με την οποία ζητείται η ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα και η επιστροφή των ποσών που χρεώθηκαν.

Η συζήτηση της αγωγής είχε αναβληθεί λόγω του αιτήματος για την διενέργεια πιλοτικής δίκης, το οποίο όμως απορρίφθηκε από τον Αρειο Πάγο. Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο έχει εκδώσει προσωρινή εντολή μη διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, αν δεν πληρώνεται το ποσό των λογαριασμών που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Ρεύμα: «Ψαλίδι» στις αυξήσεις - Μόνη λύση ζητούν παράγοντες της Πάτρας - Σήμερα εκδικάζεται η ρήτρα

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης, δήλωσε στην «Π» ότι σήμερα στο δικαστήριο, οι ενώσεις καταναλωτών και οι 7000 πολίτες και φορείς που έχουν κάνει πρόσθετη παρέμβαση στην κύρια αγωγή, θα καταθέσουν τα επιχειρήματά τους, περί καταχρηστικότητας, ακυρότητας και παράνομης χρέωσης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος και θα ζητούν επιστροφή χρημάτων, ακύρωση του μέτρου καθώς και κάθε άλλης μονομερούς αλλαγής συμβατικών όρων.

Ο κ. Λεχουρίτης τόνισε ότι η τροπολογία με την οποία αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής από τους λογαριασμούς του Αυγούστου δεν πρόκειται να αλλάξει την κατάσταση και στην ουσία αποτελεί ένα μέτρο μείωσης της πολιτικής πίεσης που δεχόταν η κυβέρνηση. Μάλιστα, προέβλεψε ότι πρακτικά η ρήτρα αναπροσαρμογής θα αφομοιωθεί στα τιμολόγια των παρόχων και με αυτό τον τρόπο αφαιρείται και το δικαίωμα των πολιτών για προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Power Pass: Μέχρι τις 15 Ιουνίου η πληρωμή

Μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχουν καταβληθεί τα ποσά που θα προκύψουν από το Power Pass για τις αποζημιώσεις από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Η πλατφόρμα για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις έκλεισε χθες τα μεσάνυχτα και εκατομμύρια καταναλωτές περιμένουν τώρα τα ακριβή ποσά επιστροφής στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Η οικονομική στήριξη αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 1/12/2021 έως και 31/05/2022 και είναι συμβεβλημένοι με κυμαινόμενα τιμολόγια που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας και, ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο ποσό των 600 ευρώ.
Αναφερόμενος στην επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως «από τα 8 δισ ευρώ που πήγαν στα μέτρα, τα 6 δις ευρώ είναι η επιδότηση ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, τα αλλά 2 στα καύσιμα και άλλα επιδόματα».

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως αν και κανείς δεν γνωρίζει την πορεία των αυξήσεων σε φυσικό αέριο και καύσιμα εκτιμά ότι θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οπότε τα 6 δις. ευρώ πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάτρα - Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Αυξήθηκαν τα περιστατικά ασθενών που μεταβαίνουν σε μη εφημερεύοντα νοσοκομεία μετά τον θάνατο του 49χρονου
Πάτρα: Εξετράπη όχημα στη μίνι Περιμετρική - Ένας τραυματίας
Ποιον προσωπικό γιατρό να επιλέξουν οι Αχαιοί; - Δημόσια παρέμβαση των γιατρών της ΕΣΙ
Στήνει γέφυρες ομογενών με Αχαΐα - Ο Α. Κατσανιώτης αποκαλύπτει σχέδια και δράσεις