Ριγανόκαμπος: Η φωτιά άνοιξε παράθυρο αξιοποίησης της περιοχής

Η ΕΤΑΔ ως ιδιοκτήτης της έκτασης όπου βρίσκονται οι καταυλισμοί των Ρομά στον Ριγανόκαμπο, επικοινώνησε προ ημερών για πρώτη φορά με τους κατοίκους της περιοχής, ανοίγοντας ένα παράθυρο διαλόγου με την προοπτική μελλοντικής αξιοποίησης του χώρου

riganokampos

Εξελίξεις φαίνεται ότι έχει δρομολογήσει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα στις παρυφές της Πάτρας, στην περιοχή του Ανατολικού Διαμερίσματος. Κι αυτό γιατί η ΕΤΑΔ ως ιδιοκτήτης της έκτασης όπου βρίσκονται οι καταυλισμοί των Ρομά στον Ριγανόκαμπο, επικοινώνησε προ ημερών για πρώτη φορά με τους κατοίκους της περιοχής, ανοίγοντας ένα παράθυρο διαλόγου με την προοπτική μελλοντικής αξιοποίησης του χώρου.

Όπως τόνισε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο συντονιστής των συλλόγων και κοινωνικών φορέων της περιοχής Δημήτρης Δημητρόπουλος, δυστυχώς για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκαν οι προειδοποιήσεις και οι προβλέψεις για τον κίνδυνο καταστροφικής για την περιοχή πυρκαγιάς. Παρά τις συνεχείς αναφορές της συντονιστικής επιτροπής προς τους ιδιοκτήτες του χώρου (ΕΤΑΔ) και τους υπεύθυνους φορείς για καθαρισμό (με εξαίρεση το Πανεπιστήμιο το οποίο είχε ανταποκριθεί), τις σχεδόν καθημερινές επεμβάσεις της Πυροσβεστικής σε μικροεστίες φωτιάς γύρω από τον καταυλισμό, το κακό δεν άργησε να γίνει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, να καταστραφούν περιουσίες χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε αν έχουν εξακριβωθεί τα αίτια έστω και μιας πυρκαγιάς εξ΄αυτών.

Κατά τη Συντονιστική Επιτροπή, η πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά είναι η τέταρτη ή πέμπτη κατά σειρά άλλων μικρότερων τοπικών πυρκαγιών κι αυτό γιατί ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του.
«Όσοι αρμόδιοι χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να αναλογιστούν τι έργα έχουν κάνει για να μην είναι η περιοχή έρμαιο του κάθε ανόητου ή κακόβουλου, ώστε κάθε καλοκαίρι να κινδυνεύουν οι κάτοικοι με καταστροφή» αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή.

Η πυρκαγιά της προηγούμενης εβδομάδας όμως, φαίνεται ότι αποτέλεσε την αφορμή για να κινητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς. Κι αυτό γιατί ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στέφανος Βλαστός, με επιστολή του στις 21 Ιουλίου προς τον συντονιστή Δημήτρη Δημητρόπουλο, αναγνώρισε το πρόβλημα της αυθαίρετης κατάληψης του χώρου από σκηνίτες Ρομά, μετά από σχετική αυτοψία επί του ακινήτου «και έχει ενημερώσει σχετικά, με επίσημες επιστολές, τους αρμόδιους φορείς για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ζητώντας τη συνδρομή τους και την ανάληψη σχετικών ενεργειών για την αποβολή και απομάκρυνση των αυθαίρετων χρηστών του ακινήτου μας». Παράλληλα, ο κ. Βλαστός διαβεβαίωνε πως η ΕΤΑΔ θα συνέχιζε να πράττει ό,τι οφείλει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων, των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της ως ιδιοκτήτης, με απώτερο σκοπό την επιστροφή της νομιμότητας και την εν συνεχεία αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου προς όφελος των περιοίκων και της ευρύτερης περιοχής.

Η πυρκαγιά της προηγούμενης εβδομάδας όμως, επιτάχυνε τις εξελίξεις. Ο κ. Βλαστός επικοινώνησε αυτή τη φορά τηλεφωνικά με τον κ. Δημητρόπουλο, ενώ οι βουλευτές Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου και Ιάσονας Φωτήλας ζήτησαν και συναντήθηκαν, κοντά στα καμένα στην περιοχή του Ανατολικού Πάρκου, με εκπροσώπους των Συλλόγων του Ανατολικού Διαμερίσματος για να μεταφέρουν την πρόθεσή της ΕΤΑΔ για αξιοποίηση του χώρου, στη βάση ολοκληρωμένης αναπτυξιακής πρότασης σε συνεργασία με τους φορείς και την κοινωνία, όπως τους γνωστοποίησε προσωπικά ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Στέφανος Βλαστός,

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΑΝ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο Δημήτρης Δημητρόπουλος τόνισε στην «Π» ότι η Συντονιστική Επιτροπή των Συλλόγων και φορέων του Ανατολικού Διαμερίσματος εκφράζουν ικανοποίηση για τη σημαντική εξέλιξη της επικοινωνίας -για πρώτη φορά- με την ΕΤΑΔ και ελπίζουν ότι η αναπτυξιακή πρόταση που θα επιλεγεί, θα συνυπολογίσει τις ανάγκες της περιοχής και θα αποτελέσει όφελος όχι μόνο για την Πάτρα, αλλά και ολόκληρη την Περιφέρεια.

dimitropoulos

Ο συντονιστής των συλλόγων και κοινωνικών φορέων της περιοχής Δημήτρης Δημητρόπουλος

«Το αν θα παραχωρηθεί το οικόπεδο στον Δήμο Πατρέων για τη δημιουργία του Ανατολικού Πάρκου, ή αν θα δοθεί προς αξιοποίηση σε κάποιον ιδιώτη, δεν το ξέρουμε» είπε ο κ. Δημητρόπουλος. Επεσήμανε όμως, ότι μετά από αγώνες της επιτροπής, ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός και οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου προβλέπουν ως προς τη χρήση γης, ότι θα πρέπει στον πρώην σκουπιδότοπο να υπάρχουν δραστηριότητες αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής και εκπαίδευσης. «Η πόλη και οι κάτοικοι έχουν δείξει μεγάλη υπομονή που πλέον εξαντλείται και δεν θα αργήσουν να προχωρήσουν σε άλλες πρωτοβουλίες και ενέργειες».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

dpiek logo
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΟΔΥ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 1
Livanos
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ