Σακελλαροπούλου για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Ας απομακρύνουμε τα πλαστικά, οι θάλασσες μήτρες ζωής»

Όσα αναφέρει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σακελλαροπούλου για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Ας απομακρύνουμε τα πλαστικά, οι θάλασσες μήτρες ζωής»

Μήνυμα από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. «Ας απομακρύνουμε όσο το δυνατόν τα πλαστικά από την καθημερινότητά μας, ας σκεφτούμε τις θάλασσές μας ως μήτρες ζωής», προτρέπει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ανάρτησή της στο Facebook η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απευθύνει έκκληση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που φέτος είναι αφιερωμένη στη ρύπανση από τα πλαστικά,  να τα απομακρύνουμε, όσο το δυνατόν από την καθημερινότητά μας, και μας καλεί να «σκεφτούμε τις θάλασσες μας ως μήτρες ζωής».

Όπως σημειώνει η κ. Σακελλαροπούλου, «ας εμπεδώσουμε μια ηθική της ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές. Η διασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος έχει υπαρξιακή σημασία για όλους μας».

Ειδικότερα, στην ανάρτησή της στο Facebook, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρει ότι:

«Συζητάμε σε όλους τους τόνους για το περιβάλλον, υφιστάμεθα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αναζητούμε λύσεις και πρακτικές που θα αποτρέψουν την περαιτέρω οικολογική υποβάθμιση των φυσικών και ανθρωπογενών τοπίων. Κι όμως, οι στεριές και οι θάλασσές μας εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται από πολλούς σαν χωματερές, όπου καταλήγουν απορρίμματα κάθε λογής.

Καταστρέφουμε οικοσυστήματα και σωρεύουμε σε βυθούς και παραλίες πλαστικά. Υλικά που δεν διασπώνται, παραμένουν αυτούσια στο περιβάλλον, τραυματίζουν, προκαλούν ασφυξία ή και θάνατο στα ζώα της θάλασσας, ενώ τα μικροπλαστικά, τα θραύσματα και οι ίνες του πλαστικού, εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και αποτελούν σοβαρή απειλή ακόμα και για την ανθρώπινη υγεία.

Στις πανέμορφες ακτές μας ξεβράζονται τόνοι πλαστικών. Ολόκληρη η Μεσόγειος, «η πρώτη Εδέμ» σύμφωνα με το ομώνυμο βιβλίο του Ντέιβιντ Ατένμπορο, λίκνο πολιτισμού και κέντρο μιας μοναδικής περιβαλλοντικής κληρονομιάς, κινδυνεύει να μετατραπεί σε «πλαστική σούπα». Δεν είναι ζήτημα αισθητικής, αλλά επιβίωσης. Ήδη αυτή την περίοδο η Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αναθεωρεί τη νομοθεσία της για τη διαχείριση αποβλήτων με στόχο τη μετάβαση από μια γραμμική σε μια κυκλική οικονομία.

Σήμερα (σ.σ. 05.06.2023), παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, αφιερωμένη φέτος στη ρύπανση από τα πλαστικά, ας τα απομακρύνουμε, όσο το δυνατόν, από την καθημερινότητά μας. Ας σκεφτούμε τις θάλασσες μας ως μήτρες ζωής. Και ας εμπεδώσουμε μια ηθική της ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές. Η διασφάλιση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος έχει υπαρξιακή σημασία για όλους μας».

Η ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας:

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψήφισε ο Στέφανος Κασσελάκης – «Από αύριο προχωράμε μαζί – Χιλιάδες κόσμος είναι εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ»
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ – Αχτσιόγλου: «Να επιστρέψει η παράταξή μας σε κυβερνητική τροχιά»
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Σχεδόν 20.000 ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες μέχρι τις 10 το πρωί
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αχτσιόγλου ή Κασσελάκης; Αχαιοί απαντούν ποιον θα ψηφίσουν - Ολα τα χρηστικά για την ψηφοφορία