Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ, τρεις οι νοσηλευόμενοι με εγκεφαλίτιδα και 7 νέα κρούσματα από τον ιό Δυτικού Νείλου
Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι η πρόληψη παραμένει το σημαντικότερο μέτρο: χρήση εντομοαπωθητικών, κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν το σώμα, σίτες στα παράθυρα και απομάκρυνση στάσιμων νερών όπου μπορούν να αναπαραχθούν κουνούπια
Στην Ελλάδα σε επιφυλακή βρίσκονται πλέον οι υγειονομικές αρχές για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς καταγράφεται, ήπια ακόμη, η κυκλοφορία του ιού στη χώρα.
«Κοιμάσαι; Θυμάσαι τότε που…»: Γιατί το μυαλό ξεθάβει αμήχανες στιγμές στις 3 το πρωί
Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έως τις 15 Ιουλίου 2026 έχουν καταγραφεί συνολικά 7 περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με ορισμένους ασθενείς να εμφανίζουν σοβαρότερη κλινική εικόνα που αφορά το νευρικό σύστημα.
Ειδικότερα, 6 από τα 7 περιστατικά παρουσίασαν συμπτώματα όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, μορφές που απαιτούν νοσηλεία και στενή ιατρική παρακολούθηση. Μέχρι και σήμερα 3 ασθενείς νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 2 σε κλινικές και ο τρίτος σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Άλλοι 4 ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο.
Μάλιστα ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι οι σοβαρές μορφές της νόσου εμφανίζονται κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σε ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Υπενθυμίζεται πως ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται είτε δεν εμφανίζουν συμπτώματα είτε παρουσιάζουν ήπια εμπύρετη νόσο, ωστόσο ένα μικρό ποσοστό μπορεί να εκδηλώσει σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα, οι οποίες μπορεί να απαιτήσουν νοσηλεία.
Οι περιοχές όπου έχει εντοπιστεί ο ιός
Οι περιοχές όπου έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν περιορίζονται σε μία μόνο γεωγραφική ζώνη. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έως τις 15 Ιουλίου 2026 καθορίζουν τις περιοχές επιβεβαιωμένης κυκλοφορίας του ιού, με πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό για τη φετινή περίοδο στον Δήμο Αγίας Παρασκευής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών. Πλέον έχουν προστεθεί οι δήμοι Σπάτων – Αρτέμιδας, Μαρκοπούλου – Μεσογαίας και Γλυφάδας στην Αττική.
Κρούσματα της λοίμωξης έχουν αναφερθεί και στις περιοχές Παλαμά στην Περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας αλλά και στην πρωτεύουσα της Περιφερειακής ενότητας Λάρισας.
Οι υγειονομικές αρχές επισημαίνουν ότι η εμφάνιση κρουσμάτων δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, καθώς η κυκλοφορία του ιού εξαρτάται από σύνθετους παράγοντες, όπως η πυκνότητα των κουνουπιών και οι κλιματικές συνθήκες.
Ποιοι πρέπει να προσέχουν
Η μεγάλη ηλικία, η ανοσοκαταστολή και η παρουσία χρόνιων υποκείμενων νοσημάτων αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Για τον λόγο αυτό συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, ιδιαίτερα κατά τους μήνες αυξημένης δραστηριότητάς τους.
Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι η πρόληψη παραμένει το σημαντικότερο μέτρο: χρήση εντομοαπωθητικών, κατάλληλα ρούχα που καλύπτουν το σώμα, σίτες στα παράθυρα και απομάκρυνση στάσιμων νερών όπου μπορούν να αναπαραχθούν κουνούπια.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
