Σήμερα μαγειρεύουμε Παπουτσάκια – Καρνίγιαρικ

Σήμερα μαγειρεύουμε Παπουτσάκια – Καρνίγιαρικ

Οι Τούρκοι λατρεύουν τα πιάτα τους που περιέχουν την μελιτζάνα . Λέγεται ότι κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παρασκευάστηκαν 51 διαφορετικά πιάτα μελιτζάνας. Για να δούμε πόσο παλιό είναι το πιάτο αυτό.

Καρνίγιαρικ: Τι είναι το Καρνίγιαρικ (Μελιτζάνες παπουτσάκια);
Το καρνίγιαρικ είναι ένα πιάτο που περιέχει γεμιστή μελιτζάνα με κρέας και διάφορα λαχανικά, το οποίο τηγανίζεται σε λάδι. Προσθέτετε λίγη σάλτσα, στη συνέχεια ψήνεται. Συνήθως συνοδεύεται με ρύζι και σχεδόν πάντα λίγο γιαούρτι.

Σήμερα μαγειρεύουμε Παπουτσάκια – Καρνίγιαρικ

Η ελληνική εκδοχή του πιάτου περιλαμβάνει την κατά μήκος κοπή της μελιτζάνας, την πλήρωση με μια ποικιλία συστατικών και την επικάλυψη της με τυρί.

Υλικά:
10 μελιτζάνες
1/2 κιλό κιμάς
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
4 ώριμες ντομάτες
Μπεσαμέλ ( besamel )
Αλάτι – πιπέρι στην γεύση
Για την μπεσαμέλ:
½ φλ. αλεύρι
1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 χούφτα τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας
1½ φλ. γάλα
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι – πιπέρι στην γεύση

Παρασκευή:
Για την μπεσαμέλ
Σ’ ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς μ’ ένα σύρμα, προσθέτοντας και το αλεύρι.

Ανακατεύουμε γύρω στα 2′, ώσπου το αλεύρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα, χωρίς να σταματάμε να ανακατεύουμε με το σύρμα. Όταν αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε ξανά χαμηλώνοντας τη φωτιά. Την κάνουμε όσο σφιχτή θέλουμε εμείς, ανάλογα με το αν θα προσθέσουμε περισσότερο ή λιγότερο γάλα.
Το μυστικό είναι το καλό ανακάτεμα για να μην σβολιάσει.

Όταν την βγάλουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το τυρί και ανακατεύουμε να πάει παντού!

Σήμερα μαγειρεύουμε Παπουτσάκια – Καρνίγιαρικ

Για τα Παπουτσάκια
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση αφαιρώντας τις άκρες και μέρος από τη σάρκα.
Τις αφήνουμε για μισή ώρα με αλάτι σε ένα σουρωτήρι για να ξεπικρίσουν.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τον κιμά, το αλάτι, το πιπέρι και τις ντομάτες μαζί με ένα φλιτζάνι νερό και αφήνουμε να βράσει.
Προς το τέλος προσθέτουμε και την ψίχα της μελιτζάνας στο μείγμα μας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°.

Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες ελαφρώς και τις στραγγίζουμε από το επιπλέον λάδι.
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί το οποίο έχουμε καλύψει καλά με λάδι.
Γεμίζουμε κάθε μία με το μείγμα του κιμά.

Περιχύνουμε με μία-μιαμιση κουταλιά μπεσαμέλ και ψήνουμε στο φούρνο για ½ ώρα.

Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ