Σλοβακία: Τερματίζει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία – Ακύρωσε πακέτο ύψους 40 εκατ. ευρώ

Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κιέβου.

Ουκρανία

Η νέα κυβέρνηση της Σλοβακίας, υπό το νέο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο ανακοίνωσε πως τερματίζει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία.

Την Τετάρτη ακύρωσε την παράδοση του εξοπλιστικού πακέτου, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, που προοριζόταν για το Κίεβο και το οποίο είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Από την εισβολή της Ρωσίας, η Σλοβακία έχει παράσχει στην Ουκρανία δεκατρία πακέτα στρατιωτικής βοήθειας συνολικού ύψους 671 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και συστημάτων αεράμυνας, ακόμη και αεροσκαφών.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κιέβου, όμως η στάση της Μπρατισλάβα αλλάζει πλέον ριζικά.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε επικρίνει τη δυτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, τις κυρώσεις στη Ρωσία και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Επίσης είχε εξαγγείλει πως εάν κέρδιζε τις εκλογές θα συνέχιζε μόνο την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κίεβο, αλλά θα σταματούσε τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών.

«Είναι καλύτερο να διαπραγματευόμαστε ειρήνη για 10 χρόνια παρά να σκοτώνουμε ο ένας τον άλλον για 10 χρόνια χωρίς κανένα αποτέλεσμα», τόνισε μετά την εκλογή του ο νέος πρωθυπουργός της Σλοβακίας που κατηγορείται από τη νέα αντιπολίτευση ως ρωσόφιλος.

Παρά τις επικρίσεις, ο Φίτσο, κατά την συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας της Σλοβακίας, επανέλαβε ότι «έχουμε δηλώσει πολύ ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να στείλουμε όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία». Διευκρίνισε ωστόσο πως εάν μια ιδιωτική εταιρεία όπλων που δραστηριοποιείται στη χώρα επιθυμεί να στείλει εξοπλισμό στην Ουκρανία, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να την εμποδίσει.

Σύμφωνα με το newsbeast, σημειώνεται πως στη Σλοβακία δραστηριοποιούνται ιδιωτικές εταιρείες κατασκευής πυρομαχικών, αλλά και στρατιωτικών οχημάτων. Σε ό,τι αφορά ωστόσο την κυβέρνηση ο Φίκο ήταν ξεκάθαρος πως προτεραιότητά της είναι να αναπληρώσει τα αποθέματα όπλων και να ενισχύσει την αεράμυνα της χώρας.