Σουδάν: Σε ΦΩΤΟ η επιχείρηση απεγκλωβισμού των ομογενών – Πόσοι αναμένεται να επιστρέψουν ακόμη 

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών στο Σουδάν.

Σουδάν: Σε ΦΩΤΟ η επιχείρηση απεγκλωβισμού των ομογενών - Πόσοι αναμένεται να επιστρέψουν ακόμη 

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση από το ΓΕΕΘΑ, επιστρέφουν σήμερα, οι τελευταίοι Έλληνες από το Σουδάν στην Ελλάδα, όπου έτσι ολοκληρώνονται οι επιχειρήσεις διάσωσης από τον στρατό.

Την ίδια ώρα, στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες από τον απεγκλωβισμό των ομογενών οι οποίοι επιστρέφουν στη χώρα μας.

Πρόκειται για επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης 20 Ελλήνων και 19 πολιτών ξένων κρατών η οποία πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε , σήμερα, Πέμπτη 27 Απριλίου, στην αεροπορική βάση Wadi Seidna, βόρεια του Χαρτούμ στο Σουδάν.

Την επιχείρηση εκτέλεσαν στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Το C-130 αναμένεται να προσγειωθεί στην αεροπορική βάση Ελευσίνας, σήμερα στις 21:00.

Την όλη επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης παρακολούθησαν ζωντανά από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Με την έλευση του C-130, από στρατιωτικής πλευράς, η επιχείρηση εκκένωσης και διάσωσης στο Σουδάν έλαβε τέλος, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Επικεφαλής της αποστολής εκκένωσης και διάσωσης ήταν ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Στην αποστολή συμμετείχε επίσης ο διευθυντής της Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Σούλιος, καθώς και ο υποδιοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων ταξίαρχος Χαράλαμπος Γεωργίου ως επικεφαλής του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Η αποστολή σε όλη την διάρκεια των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού βρίσκονταν σε επαφή με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο γενικότερο πλαίσιο της αποστολής απεγκλωβισμού και διάσωσης Ελλήνων και ξένων πολιτών από την έναρξη της κρίσης στο Σουδάν, πραγματοποιήθηκαν επίσης οι παρακάτω επιμέρους επιχειρήσεις:

Την Κυριακή 23 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε αποστολή δύο μεταφορικών αεροσκαφών ενός C-27 και ενός C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας από την αεροπορική βάση Ελευσίνας στο αεροδρόμιο Ασουάν της Αιγύπτου.

Τη Δευτέρα 24 Απριλίου, απογειώθηκε ένα C-27 από το Ασουάν με προορισμό το Τζιμπουτί και παρέλαβε τους πρώτους 17 πολίτες (13 ‘Ελληνες και 4 άλλους υπηκόους συζύγους των Ελλήνων) και επέστρεψε την Τρίτη 25 Απριλίου στην Ελευσίνα.

Την Τρίτη 25 Απριλίου, απογειώθηκε άλλο C-27 από την Ελευσίνα και προσγειώθηκε στο Ασουάν ενώ στη συνέχεια, παρέλαβε από το Τζιμπουτί και την ‘Ακαμπα της Ιορδανίας 16 ‘Ελληνες πολίτες, έναν από Κύπρο, 9 από Ρουμανία και 8 από Φινλανδία.

Την Τετάρτη 26 Απριλίου το αεροσκάφος με τον Ν. Χαρδαλιά και τους διασωθέντες πολίτες επέστρεψε στην αεροπορική βάση Τανάγρας.

Την Τετάρτη 26 Απριλίου, απογειώθηκε αεροσκάφος C-27 από την Ελευσίνα και προσγειώθηκε στο Ασουάν από όπου αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα συγκλονίζει ένα βίντεο ντοκουμέντο από απεγκλωβισμό Ελλήνων στο Σουδάν που φέρνει στο φως της δημοσιότητα ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN.

Στο βίντεο έχουν καταγραφεί τρεις ομογενής που προσπαθούσαν να διαφύγουν από το Χαρτούμ την ώρα εμφύλιας σύρραξης στο Σουδάν.

Σουδάν: Σε ΦΩΤΟ η επιχείρηση απεγκλωβισμού των ομογενών - Πόσοι αναμένεται να επιστρέψουν ακόμη 

Οι Έλληνες φαίνεται να προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα προσωπικά τους αντικείμενα με τη βοήθεια άλλων κατοίκων. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους γίνεται εν μέσω πυρών και βομβαρδισμών.

Μιλώντας στο OPEN ο γυναικολόγος, Μάκης Ουανής περιέγραψε τις στιγμές που έζησε στο Σουδάν εν μέσω αδιάκοπων εχθροπραξιών. «Έφτασα τη Μεγάλη Παρασκευή, σε μία πόλη μακριά από το Χαρτούμ 2 ώρες με το αυτοκίνητο, κάναμε επιτάφιο, όλα καλά», είπε.

«Μας σημάδευαν με όπλο, στο μπλόκο χτύπησαν τον αρχηγό μας»

«Τελείως ξαφνικά, περίπου δώδεκα και τέταρτο (σ.σ. το Μεγάλο Σάββατο) ακούσαμε ριπές στους δρόμους και άρχισαν οι μάχες να είναι τραγικότερες και πιο δυνατές», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο ίδιος, αποκαλύπτοντας ότι τη στιγμή της ένοπλης σύρραξης διέμενε σε ξενοδοχείο.

«Το μόνο που βλέπαμε και ακούγαμε ήταν βομβαρδισμοί, σφαίρες, εκρήξεις, ρουκέτες… Με όλες τις συνέπειες που έχουν», περιέγραψε ο Χρήστος Δέδες, λέγοντας ότι το ξενοδοχείο του δέχθηκε πυρά από ένοπλους Σουδανούς.

«Δίπλα μας, στα 150 μέτρα, έπεσαν ρουκέτες μέσα σε σπίτια. Ήταν συγκλονιστικό», είπε ο κ. Δέδες ενώ ερωτηθείς πώς βίωσε την ένοπλη βια που ξέσπασε στη χώρα που επισκέπτονταν για επαγγελματικούς λόγους τόνισε ότι ένιωθε αβεβαιότητα γιατί δεν ήξερε τι θα γίνει στο μέλλον.

Σουδάν: Σε ΦΩΤΟ η επιχείρηση απεγκλωβισμού των ομογενών - Πόσοι αναμένεται να επιστρέψουν ακόμη 

Αδέσποτες σφαίρες και εκρήξεις στο Σουδάν

Ο ίδιος έμεινε εγκλωβισμένος για 10 ημέρες στο ξενοδοχείο στο Χαρτούμ του Σουδάν, περιγράφοντας τον εφιάλτη που ζούσε τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι που είχαν βρει εκεί καταφύγιο.

«Ρεύμα δεν υπήρχε. Χρησιμοποιούσαμε γεννήτρια για να φορτίζουμε τα κινητά μία δύο ώρες ημερησίως», σημείωσε, προσθέτοντας ότι έτρωγαν κάνοντας οικονομία στο φαγητό γιατί δεν ήξεραν πόσο θα κρατήσει η όλη κατάσταση.

«Υπήρχαν πολλές αδέσποτες σφαίρες. Είχαν χτυπήσει δεξαμενές και σωλήνες στους τοίχους, οπότε κάποιες φορές δεν είχαμε νερό», συμπλήρωσε.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ