Στα τάρταρα οι εξαγωγές στη Δυτική Ελλάδα

Η Δυτική Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση με εξαγωγές συνολικής αξίας 549,5 εκατ., μειωμένες κατά 2,7% συγκριτικά με το 2018.

Στα τάρταρα οι εξαγωγές στη Δυτική Ελλάδα

Έχοντας περάσει με επιτυχία το κρας τεστ της πανδημίας, οι ελληνικές εξαγωγές είναι έτοιμες να διαγράψουν έναν καινούργιο κύκλο ισχυρής ανάπτυξης, μετά την οριστική λήξη της πανδημίας, που διατάραξε βίαια την οικονομική δραστηριότητα και ανέτρεψε άρδην, τους σχεδιασμούς των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό κατέγραψαν νέα μεγάλη άνοδο 31,5% τον Ιούνιο, διατηρώντας την ανοδική τάση που ανέπτυξαν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας στην κανονικότητα.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τον μήνα Ιούνιο η πορεία των εξαγωγών καταγράφει μεγάλη άνοδο, καθώς αυξήθηκαν κατά 810,8 εκατ. ευρώ ή κατά 31,5% και ανήλθαν σε 3,38 δισ. ευρώ έναντι 2,57 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020.

Οι εξαγωγές συνολικά στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου αυξάνονται κατά 3,78 δισ. ευρώ ή κατά 25,6% και ανήλθαν σε 18,59 δισ. ευρώ από 14,81 δισ. ευρώ.
 
H ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ωστόσο, η Δυτική Ελλάδα, παρά τη θετική ανάκαμψη των εξαγωγών σε επίπεδο χώρας, παραμένει στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 13 περιφερειών. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στην 8η θέση με εξαγωγές συνολικής αξίας 549,5 εκατ., μειωμένες κατά 2,7% συγκριτικά με το 2018.

Να σημειωθεί πως, η συνολική αξία των εξαγωγών της περιφέρειας την τελευταία πενταετία, έχει «βαλτώσει» στο επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, γεγονός που δείχνει στασιμότητα εκ μέρους των επιχειρήσεων και τοπικής οικονομίας.

Τα τρόφιμα αποτελούν τη σημαντικότερη κατηγορία για τις εξαγωγές της περιφέρειας σε ποσοστό 69,9%. Ακολουθούν με πολύ μεγάλη διαφορά τα χημικά – πλαστικά με 7,4%, τα ποτά και καπνά με 7%, τα μέταλλα με 6,4%, κ.ά.

Η αγορά της Ιταλίας είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος, με συναλλαγές συνολικού ύψους 105 εκατ. ευρώ (19%), ενώ ακολουθεί αμέσως μετά η Γερμανία με εξαγωγές αξίας 73 εκατ. ευρώ και στην τρίτη θέση η αγορά των ΗΠΑ με εξαγωγές αξίας 64 εκατ. ευρώ.

Το θετικό είναι πως, το εμπορικό ισοζύγιο της περιοχής παραμένει θετικό, δηλαδή εξάγουμε περισσότερα από όσα εισάγουμε ως περιφέρεια. Συγκεκριμένα η αξία των εισαγωγών μας, ήταν 408 εκατ. ευρώ.

Οι οιωνοί είναι θετικοί εάν..
Πάντως, οι οιωνοί φαντάζουν θετικοί. Έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια αβεβαιότητας και στασιμότητας, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για ένα «μεγάλο άλμα» των εξαγωγών προς όφελος των εισοδημάτων και της απασχόλησης.

Κατ’ αρχάς, οι ευρωπαϊκοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν στην ελληνική αγορά τα επόμενα 7 χρόνια, μπορεί να αλλάξουν για πάντα τη φυσιογνωμία της οικονομίας της χώρας μας και της περιοχής μέσα από τις στοχευμένες παρεμβάσεις που προβλέπονται για την υλοποίηση έργων μεταξύ άλλων στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της τεχνολογίας, των ΑΠΕ, κ.ά.

Υπό τον όρο βέβαια, ότι αυτοί οι πόροι θα αξιοποιηθούν κατάλληλα και δεν θα ξοδευτούν αλόγιστα και άσκοπα, όπως πολλά ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης στο παρελθόν.

Επιπλέον, για πρώτη φορά υπάρχει ένα συμπαγές Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, μέσα από 85 δράσεις. ‘Ενα σχέδιο που, αποτελεί οδηγό για την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ελληνικές εξαγωγές τα επόμενα χρόνια για να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ