Έφτασε στην Άγκυρα ο Μητσοτάκης: «Τα ζητήματα δεν είναι άλυτα στη βάση του διεθνούς δικαίου» είπε ο Ερντογάν
Με βασικό ζητούμενο τη διατήρηση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και την πρόοδο σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, πραγματοποιείται στην Άγκυρα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Η Αθήνα προσέρχεται με σταθερές θέσεις, ενώ από την τουρκική πλευρά εκπέμπονται μηνύματα υπέρ του διαλόγου.
ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ερντογάν μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Τα ζητήματα δεν είναι άλυτα στη βάση του διεθνούς δικαίου»
Μήνυμα συνέχισης του διαλόγου με την Ελλάδα έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι τα διμερή ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν στη βάση του διεθνούς δικαίου.
«Καλωσορίζω τον πρωθυπουργό της Ελλάδος. Την τελευταία φορά είχαμε αποφασίσει ότι θα συνεχίσουμε τον διάλογό μας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί αποτελούν κοινό έδαφος για την ενίσχυση των επαφών. Όπως είπε, στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση του διμερούς εμπορίου.
Αναφορές σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι θέσεις των δύο πλευρών για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας ότι «τα ζητήματα δεν είναι άλυτα στη βάση του διεθνούς δικαίου». Μάλιστα, ανέφερε ότι διαπίστωσε σύγκλιση απόψεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό ως προς τη σημασία του διαλόγου.
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι από το 2023 και μετά μπορεί να σημειωθεί πρόοδος στην επίλυση των αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο.
Δυτική Θράκη και Μέση Ανατολή
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι μοιράστηκε με τον κ. Μητσοτάκη απόψεις σχετικά με τις ελευθερίες των μουσουλμάνων στη Δυτική Θράκη.
Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς εξελίξεις, ανέφερε πως εξετάστηκαν η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και το ειρηνευτικό σχέδιο, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα απορρίπτει τις αποφάσεις του Ισραήλ για επέκταση της δραστηριότητάς του στη Δυτική Όχθη.
Οι δηλώσεις Ερντογάν αναμένεται να αξιολογηθούν από την ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο της προσπάθειας διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ολοκληρώθηκε η κατ΄ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη και Ερντογάν, η οποία διήρκησε συνολικά για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Σημειώνεται ότι λόγω και της μετάφρασης, ο ωφέλιμός χρόνος συζήτηση ήταν περίπου 1 ώρα, όμως η έκταση και η υπέρβαση του προγράμματος δείχνει ότι έγινε εφ’ όλης της ύλης συζήτηση.
Στις 17:05 ξεκίνησε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν που αναμένονται στις 17.30, θα ακολουθήσει δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της Τουρκίας προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Στο δείπνο θα παρακαθίσει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ύστερα από πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα και η Άγκυρα θα υπογράψουν τις παρακάτω συμφωνίες για:
Συνεργασία στην προώθηση των επενδύσεων
Ενθάρρυνση της δημιουργίας ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης – Σμύρνης
Συνεργασία στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών
Συνεργασία των δύο χωρών για την προετοιμασία απέναντι στους σεισμούς
Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού
Επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας
Cumhurbaşkanımız @RTErdogan, Türkiye’ye ziyarette bulunan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya geldi. pic.twitter.com/SF7DNkrSEe
— T.C. Cumhurbaşkanlığı (@tcbestepe) February 11, 2026
Τι συμφωνήθηκε ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης και τον Τούρκο ομόλογό του
Σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθη η διμερής συνάντηση ανάμεσα στον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Τούρκο ομόλογό του, υπουργό Βιομηχανίας Μεχμέτ Φετίχ Κασίρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την υπογραφή της κοινής δήλωσης για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργασίας των δύο χώρων στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 6ου συμβουλίου συνεργασίας, συμφωνήθηκε και η ενεργοποίηση του μνημονίου συνεννόησης στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είχε υπογραφεί στο πέμπτο ανώτατο συμβούλιο. Επίσης συμφωνήθηκε η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας στους τομείς της μετρολογίας, της πιστοποίησης και startups.
Μεταξύ των άλλων συμφωνήθηκε μέχρι το καλοκαίρι ο τούρκος υπουργός να επισκεφτεί την Αθήνα και μέχρι το Σεπτέμβρη ο κ.Θεοδωρικάκος την Τουρκία.
ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Με τις εθνικές θέσεις σαφώς διατυπωμένες και στόχο τη διατήρηση ενός σταθερού πλαισίου επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια συγκυρία αυξημένου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει έναν ρεαλιστικό και εποικοδομητικό διάλογο, με έμφαση στην πρόοδο πρακτικών συνεργασιών και στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.
Η άφιξη του πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 14:00, με την επίσημη υποδοχή να ακολουθεί στο προεδρικό μέγαρο. Στις 15:15 προβλέπεται η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, ενώ στη συνέχεια θα συνεδριάσει το 6ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Μετά το πέρας των επαφών αναμένονται κοινές δηλώσεις και επίσημο δείπνο προς τιμήν της ελληνικής αντιπροσωπείας, παρουσία και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Το βάρος της επίσκεψης αποτυπώνεται και στη σύνθεση της ελληνικής αποστολής, καθώς τον πρωθυπουργό συνοδεύουν δέκα υπουργοί. Στο περιθώριο των επαφών προγραμματίζεται η υπογραφή συμφωνιών και δηλώσεων συνεργασίας σε τομείς όπως η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, η τεχνολογία και η έρευνα, η οικονομική συνεργασία, η ενίσχυση του διμερούς εμπορίου αλλά και ζητήματα πολιτισμού και τουρισμού.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση, ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε μήνυμα υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας, τονίζοντας ότι η Τουρκία επιδιώκει ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη τόσο για την ίδια όσο και για τις γειτονικές χώρες. Υπογράμμισε επίσης ότι οι διπλωματικές επαφές, δημόσιες και μη, έχουν ως βασικό στόχο τη συμβολή στην περιφερειακή ειρήνη και την ενίσχυση της επικοινωνίας.
Την ίδια στιγμή, η αιφνιδιαστική αντικατάσταση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στην Τουρκία, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο ενδιαφέροντος στη συγκυρία της συνάντησης.
Στον τουρκικό Τύπο η συνάντηση αντιμετωπίζεται ως σημαντική εξέλιξη για τη διατήρηση της αποκλιμάκωσης, χωρίς ωστόσο να καλλιεργούνται υπερβολικές προσδοκίες για άμεσες λύσεις στα ανοιχτά ζητήματα. Η επικρατούσα εκτίμηση είναι ότι το βασικό αποτέλεσμα που μπορεί να προκύψει είναι η επιβεβαίωση των «ήρεμων νερών» και η συνέχιση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
