Στην Κωνσταντινούπολη το 3ο ΓΕΛ Πύργου – ΦΩΤΟ

Συμμετείχε στο 1ο μαθητικό συνέδριο του Εθνικού Δικτύου «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη –Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης»

Κωνσταντινούπολη

Το 3ο ΓΕΛ Πύργου Pierre de Coubertin συμμετείχε στο 1ο μαθητικό συνέδριο του Εθνικού Δικτύου «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη –Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης» που διοργάνωσαν οι Διευθύνσεις Δ/θμιας και Π/θμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης στο Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο 6 Απριλίου 2024 υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σκοπός του Δικτύου ήταν να λειτουργήσει ως πεδίο συνάντησης, εκπαίδευσης και διαλόγου μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας αξιοποιώντας την περιβαλλοντική Ατζέντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τους 17 Στόχους βιώσιμης Ανάπτυξης της UNESCO [Aτζέντα 2030] με έμφαση στο πεδίο της συμμετοχής και δράσης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν 62 Ελληνικές Ομογενειακές Κοινότητες, 20 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης, 38 σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης. 2.500 μαθητές με εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπ/σης και γονείς-συνοδούς απ´ όλη την Ελλάδα κατέκλυσαν το Ζωγράφειο Λύκειο.

Κωνσταντινούπολη

Το θέμα της εργασίας μας ήταν για την Iερά Mονή της Σκαφιδιάς, η οποία παρουσιάστηκε στο κατάμεστο ιστορικό σχολείο της Πόλης και απέσπασε πολλά συγχαρητήρια τόσο από τους διοργανωτές όσο και από τον Διευθυντή Δ/θμιας Εκπ/σης Ηλείας κ. Ζέρβα Ανδρέα, που παρακολουθούσε τις εργασίες του συνεδρίου και απεύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξή του.
Στην εργασία των μαθητών συνέβαλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Αθανάσιος B’ παρέχοντας πληροφορίες για την Ιερά Μονή. Επιπλέον προσέφερε οικονομική στήριξη για τη μετακίνηση των μαθητών και το σχολείο τον ευχαριστεί θερμά.

Κωνσταντινούπολη

Η αποστολή του 3ο ΓΕΛ Πύργου Pierre de Coubertin αποτελούμενη από 32 μαθητές, την Συντονίστρια του προγράμματος κα Χριστοδούλου Αικατερίνη, τον Αρχηγό της αποστολής κ. Φλέσσα Παναγιώτη, τους συνοδούς εκπαιδευτικούς: κα Λαμπαούνα Όλγα, κ. Λιακόπουλο Διονύσιο, κα Χατζηελευθερίου Ευαγγελία και τη Διευθύντρια του Σχολείου κα Χάρμπαλη Ιουλία, είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την Αγία Σοφία, την Ιερά Μονή Βλαχερνών και να παρακολουθήσει τη Γ’ Στάση των Χαιρετισμών στον Πατριαρχικό ναό κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας.

Αμέσως μετά μας υποδέχθηκε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τον οποίο αντιφώνησε ο Διευθυντής Δ/θμιας Εκπ/σης Ηλείας κ. Ζέρβας Ανδρέας.

Κωνσταντινούπολη

Ο Παναγιώτατος έκανε ειδική αναφορά στο σχολείο μας κατά τον χαιρετισμό του καθώς επίσης αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην Μητρόπολή μας τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σημαντική ήταν η συμβολή της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ηλείας κας Τίτας Τερζή τόσο για την οργάνωση και την προετοιμασία της αποστολής όσο και την παρουσία της και την ξενάγησή της στα αξιοθέατα της Πόλης.

Τέλος θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στους γονείς των μαθητων του Σχολείου μας που στήριξαν την υλοποίηση του προγράμματος και τη μετακίνηση.