Στην «Π» ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας: «Συντριπτικό αίτημα για εξελίξεις»

Ο Γιώργος Τσίπρας πιστεύει πως «η αλαζονεία του 41% δεν είναι καλή για τη χώρα»

ΣΥΡΙΖΑ

Συνέντευξη στους Χρήστο Βεργανελάκη και Απόστολο Αναστασόπουλο

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές της Κυριακής, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας μίλησε στον Peloponnisos FΜ για την αποχή, τον ΣΥΡΙΖΑ, τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και τα προβλήματα της κοινωνίας.

– Κύριε Τσίπρα, ας ξεκινήσουμε με την αποχή, γιατί δυστυχώς αυτό είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα των ευρωεκλογών της Κυριακής. Εχετε γυρίσει την Ελλάδα, ζεσταίνεται ο κόσμος;

Ο κόσμος ζεσταίνεται, αλλά περισσότερο ζεσταίνει ο καιρός και αυτό ενδεχομένως θα είναι ένα πρόβλημα για την προσέλευση την Κυριακή. Είναι λογικό αυτό που συμβαίνει. Υπάρχει μια αδιαφορία για τις ευρωεκλογές, μαζί με απογοήτευση και θυμό. Ο κόσμος ενδιαφέρεται για τη ζωή του, αλλά δεν ξέρει αν οι ευρωεκλογές θα δώσουν τις λύσεις που ψάχνει. Προσωπικά πιστεύω πως έχουν να δώσουν πολλά.

– Τι έχουν να δώσουν οι ευρωεκλογές στον πολίτη; Γιατί να πάει να ψηφίσει; Σε τι θα τον βοηθήσουν;

Και μόνο να λάβει ένα μήνυμα η κυβέρνηση πως δεν μπορεί να συνεχίσει με τις ίδιες πολιτικές θα έχει σημασία για τη ζωή των ανθρώπων. Είτε αφορά την ακρίβεια είτε κάτι άλλο. Ο πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να ενισχυθεί η ΝΔ και να πιάσει τον στόχο του 33% που έχει θέσει, γιατί έτσι θα μπορέσουν να συνεχίσουν το κυβερνητικό έργο. Νομίζω ότι το κυβερνητικό έργο για τη μεγάλη πλειοψηφία σημαίνει συνέχιση ακρίβειας, κατάστασης Υγείας, ακριβά ενοίκια κ.λπ. Θα αλλάξουν αυτά με ένα εκλογικό αποτέλεσμα; Οχι, αλλά μπορεί να υπάρξουν μικρές αλλαγές. Ως τώρα έχουμε την αλαζονεία του 41% που δεν είναι καλό για τη χώρα. Ολη η ραχοκοκαλιά της οικονομίας έχει πρόβλημα, ειδικά στην περιφέρεια.

– Γιατί ο ψηφοφόρος που πέρυσι τέτοια εποχή ψήφισε ή δεν ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ, την Κυριακή να σας στηρίξει; Τι παραπάνω έχετε να δώσετε;

Δεν αρκεί να φθείρεται η κυβερνητική παράταξη. Εχει σημασία να ενισχύεται και η αντιπολίτευση για να υπάρξει αλλαγή πορείας και να φτάσουμε κάποια στιγμή σε μια προοδευτική κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε μια σε δύσκολη χρονιά και πρέπει να ενισχυθεί.

– Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις και δούμε ένα double score 33%-17%, μήπως η πραγματικότητα για ακρίβεια κ.λπ., είναι κάτι εικονικό και τελικά οι περισσότεροι ζουν καλά; Τι εξήγηση δίνετε;

Στην ίδια κοινωνία ζούμε. Τα προβλήματα του κόσμου είναι υπαρκτά. Αν συμβεί αυτό, θα είναι πρόβλημα της αντιπολίτευσης που δεν είναι πειστική. Εγώ νομίζω ότι και λόγω της μεγάλης αποχής θα υπάρξουν εκπλήξεις στις κάλπες. Εχει σημασία πού θα βρεθεί η κυβέρνηση, αλλά και πού η αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτά θα καθορίσουν την τελική εικόνα. Πιστεύω πως οι δημοσκοπήσεις θα πέσουν έξω, όχι γιατί κάνουν κάτι επίτηδες, αλλά λόγω της αποχής είναι θολό το τοπίο.

– Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που αξίζει κάποιος να πάει στην κάλπη;

Περιόδευσα στη μισή Ελλάδα και λέω δύο πράγματα: Πρέπει να αλλάξει επειγόντως πορεία η Ευρώπη και πολιτική γενικά η χώρα μας. Υπάρχουν τα ζητήματα που καίνε τον κόσμο, όπως η ακρίβεια. Αυτό που συμβαίνει σήμερα με το Ταμείο Ανάκαμψης, το τραπεζικό σύστημα κ.λπ., αφορά 200-300 μεγάλες επιχειρήσεις και όχι την υπόλοιπη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Ο Μακρόν έφτασε στο σημείο να πει πως η Ευρώπη είναι θνησιγενής και μπορεί να πεθάνει. Οπως μας ήταν αναπάντεχο το Brexit, σας λέω ότι είναι υπαρκτό σενάριο πιο διαλυτικών καταστάσεων. Ηδη η άνοδος της ακροδεξιάς αυτό δείχνει.

– Ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα, θα δρομολογηθούν εξελίξεις στην κεντροαριστερά; Είναι πιθανή μια μελλοντική ενοποίηση;

Από όλη την περιοδεία που έχω κάνει, είναι συντριπτικά πλειοψηφικό το αίτημα και από ανθρώπους που ψήφισαν Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές, πως πρέπει να υπάρξει κάτι μεγάλο για να εκφραστεί ένας κόσμος. Διαπιστώνουμε μια πραγματικότητα πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι όπως παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ που να εκφράζει τον κόσμο. Αναλόγως το εκλογικό αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρξει.
Δεν είμαι γενικά υπέρ των συγκολλήσεων και των διασπάσεων. Είμαι υπέρ δημοκρατικών διεργασιών από τη βάση και του διαλόγου. Θα προκύψουν όλα όπως και τα πρόσωπα. Είναι βέβαιο όμως ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Πέθανε η Δέσποινα Στυλιανοπούλου

Καιρός: Πού θα χτυπήσει «κόκκινο» η θερμοκρασία από Δευτέρα, έρχεται καύσωνας με 42άρια

Ο Μίλτος Τεντόγλου προκρίθηκε με μόλις ένα άλμα στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος

Κλιματιστικό και παιδιά: Τι πρέπει να προσέξετε

 

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop