Στο εδώλιο για τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη και λιμενικός

Η παραπομπή του αφορά ουσιαστικά στη μη τήρηση υπουργικής απόφασης που προβλέπει ότι κατά τον κατάπλου ή τον απόπλου θα πρέπει να παρίστανται λιμενικοί τόσο για τη διασφάλιση της αρτιότητας του κατάπλου του πλοίου όσο και για τη διασφάλιση της αρτιότητας του απόπλου του πλοίου

λιμενικός

 

Και λιμενικός θα βρεθεί κατηγορούμενος για τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη. Συγκεκριμένα θα βρεθεί στο εδώλιο με τις κατηγορίες της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών του πλοίου από αμέλεια και της εγκατάλειψης περιοχής προς επιτήρηση.

Η παραπομπή του αφορά ουσιαστικά στη μη τήρηση υπουργικής απόφασης που προβλέπει ότι κατά τον κατάπλου ή τον απόπλου θα πρέπει να παρίστανται λιμενικοί τόσο για τη διασφάλιση της αρτιότητας του κατάπλου του πλοίου όσο και για τη διασφάλιση της αρτιότητας του απόπλου του πλοίου.

Μάλιστα ως προς τον απόπλου του πλοίου η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι δύο τουλάχιστον λιμενοφυλάκες-σκοποί θα πρέπει να βρίσκονται δύο ώρες πριν την αναχώρηση του πλοίου.

Η πτυχή αυτή έγινε γνωστή στη διάρκεια της κύριας δίκης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά για το θάνατο του Αντώνη, με κατηγορούμενους τον πλοίαρχο, τον ύπαρχο, τον υποπλοίαρχο και τον ναύκληρο. Στην συνεδρίαση της Πέμπτης η πλευρά της υπεράσπισης ζήτησε επισταμένως να κληθούν να καταθέσουν οι δύο λιμενικοί που το μοιραίο βράδυ είχαν οριστεί να είναι παρόντες κατά τη διαδικασία του απόπλου του Blue Horizon.

Υπενθυμίζεται πως σε δίκη για τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη έχει οδηγηθεί ο πλοίαρχος, ο υποπλοίαρχος, ο ύπαρχος και ένας ναύκληρος του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου, οι οποίοι κατά περίσταση αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της συνδρομής στο ίδιο αδίκημα, της διατάραξης της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ζωής και στεγανότητας του πλοίου και της υπόθαλψης κατά συρροή.

Τι αναφέρει το κλητήριο θέσπισμα

Στον λιμενικό αποδίδεται μεταξύ άλλων ότι ενώ είχε οριστεί από τον διοικητή του Α’ Λ.Τ. Πειραιά, με τον πίνακα Εξωτερικών Υπηρεσιών, να εκτελέσει από ώρα 14.00 μέχρι ώρα 22.00, εξωτερική υπηρεσία σκοπού λιμένος και τροχονόμου στο Λιμένα Πειραιά, στο πλαίσιο της οποίας όφειλε να βρίσκεται στον τομέα της Πύλης Ε3 του λιμένα Πειραιά (από όπου απέπλευσε περί ώρας 21.15 το πλοίο Blue Horizon) από ώρα 19.00 μέχρι ώρα 22.00 (άλλως μέχρι την ολοκλήρωση του απόπλου του ανωτέρω πλοίου), στο πλαίσιο, δε, των καθηκόντων του, όφειλε να παρευρίσκεται αδιαλείπτως, κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, στον ανωτέρω τομέα ευθύνης του, να επαγρυπνεί για κάθε θέμα αστυνομικής φύσεως και να μεριμνά, ιδίως κατά τους καταπόπλους των πλοίων, κατά την πρόσδεση και λύση αυτών, για την ασφάλεια και την ελεύθερη κυκλοφορία του κοινού στις αποβάθρες, να ρυθμίζει την κίνηση από και προς τα οχηματαγωγά πλοία και ειδικότερα την κίνηση οχημάτων και πεζών και την ασφαλή επιβίβαση των τελευταίων, αυτός απουσίαζε από τον τομέα ευθύνης του (Πύλη Ε3), χωρίς νόμιμη αιτία και δεν επιτηρούσε αυτόν, κατά τη διαδικασία του απόπλου του ανωτέρου πλοίου, ώστε ιδίως ευρισκόμενος πλησίον του καταπέλτη με τεταμένη την προσοχή του στις κινήσεις του πλοίου και των ανθρώπων που βρίσκονταν στην αποβάθρα, να προλάβει ή να αποτρέψει πιθανούς κινδύνους, κατά την επιβίβαση των επιβατών και να μεριμνήσει για την εν γένει ασφαλή διεξαγωγή του απόπλου. Λόγω δε της έλλειψης περίσκεψης, επιμέλειας και προσοχής την οποία όφειλε από τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλει ως μέσος συνετός υπαξιωματικός του Λ.Σ. αλλά και μπορούσε να επιδείξει σε σχέση με τις προσωπικές του ικανότητες, γνώσεις και εμπειρία που είχε αποκτήσει, δεν προέβλεψε ότι από την παράλειψη εκτέλεσης των οφειλόμενων υπηρεσιακών του καθηκόντων, μπορούσε να διαταραχθεί η ασφαλής συγκοινωνία του ανωτέρω πλοίου, κατά τρόπο που να μπορεί να προκύψει κίνδυνος σε άνθρωπο. Ο εν λόγω κίνδυνος πράγματι προέκυψε, καθόσον, ενώ το ανωτέρω πλοίο απέπλεε και απομακρυνόταν από την αποβάθρα, ο Αντώνης Καργιώτης επιχείρησε να επιβιβασθεί σε αυτό από τον ανοιχτό καταπέλτη φόρτωσης των οχημάτων (μέλη δε του πληρώματος του εν λόγω πλοίου τον απώθησαν βίαια και λόγω της βίαιης ώθησης έπεσε στη θάλασσα και επήλθε ο θάνατος του λόγω πνιγμού).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλιείς: «Εξαφανίστηκαν» τα ψάρια από τον Πατραϊκό – Επιστήμονες απαντούν στην «Π» υπάρχει συσχέτιση με τους σεισμούς στις Κυκλάδες;

Η ΕΛΑΣ για έγκλημα στο Ρουπάκι: Ο δράστης επιχείρησε να πλήξει και τον αδελφό του θύματος ΒΙΝΤΕΟ

Αχαΐα: Σκηνές απείρου κάλλους σε Αστυνομικό Τμήμα, πατέρας επιτέθηκε σε ένστολο για τη σύλληψη του γιου του

Ποιος είναι ο Πατρινός επιχειρηματίας που σκοτώθηκε σε δυστύχημα στην Αυστρία

Πάτρα: Μετατίθεται η παρέλαση των αρμάτων, τι θα γίνει με την Παρέλαση των Μικρών, ποιος θα είναι ο Βασιλιάς Καρνάβαλος

Ανακατατάξεις στην οινοποιία του Αιγίου – Ο Κουρτάκης εξαγοράστηκε από την Cavino, αφού αποχώρησε από τον Ρούβαλη

Αγορά Πάτρας: Ποντάρουν στην…αγάπη των καταναλωτών με φόντο τον Αγιο Βαλεντίνο ΦΩΤΟ