Στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Το «πράσινο φως» για την έναρξη του δημόσιου διαλόγου για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο έδωσε ο πρωθυπουργός στον Κωστή Χατζηδάκη, αμέσως μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου.

Στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ο υπουργός Εργασίας βάζει μπροστά το σχέδιο νόμου για την επικουρική ασφάλιση, το οποίο έχει επεξεργαστεί ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου και θα «αποκαλυφθεί» – σύμφωνα με πληροφορίες -στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη είναι ο νέος ασφαλιστικός νόμος να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου και να ψηφιστεί πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι για την κυβέρνηση άλλη μια «δύσκολη» μεταρρύθμιση που θα οξύνει το πολιτικό κλίμα και θα ξεσηκώσει αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων. Το γεγονός ωστόσο ότι βασικά άρθρα του εργασιακού νομοσχεδίου ψηφίστηκαν την περασμένη Τετάρτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση- μετά από 2,5 μήνες έντονης αντιπαράθεσης με κόμματα και συνδικάτα- θεωρείται μια ισχυρή αφετηρία για την προώθηση του συνόλου των μεταρρυθμίσεων χωρίς καθυστερήσεις.

Την μεταρρύθμιση άλλωστε της επικουρικής ασφάλισης, την είχαν παρουσιάσει προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κωστής Χατζηδάκης ως υπεύθυνος του προγράμματος της ΝΔ. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ -και όχι μόνο- είχε αντιδράσει σε πολύ υψηλούς τόνους και μιλούσε για «ασφαλιστικό Πινοσέτ». «Το ίδιο θα κάνει και τώρα», λένε κυβερνητικά στελέχη προβλέποντας σφοδρή αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «τα οποία όμως θα κληθούν και αυτή τη φορά να πουν γιατί αντιδρούν για μια σειρά αναγκαίων αλλαγών υπέρ των πολιτών και της ασφαλιστικής τους κάλυψης».

Τα ίδια στελέχη υπενθυμίζουν μάλιστα ότι όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε τον Κωστή Χατζηδάκη στο Υπουργείο Εργασίας ουσιαστικά του έθεσε τέσσερις μεγάλους μεγάλους στόχους:
Να αντιμετωπίσει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων και να αναμορφώσει τον ΕΦΚΑ που έχει τεράστια οργανωτικά προβλήματα και ταλαιπωρεί τους πολίτες.
Να «περάσει» το δύσκολο εργασιακό νομοσχέδιο, δηλαδή τη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας
Να προωθήσει τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης και
Να επεξεργαστεί και να προωθήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση για την επαγγελματική κατάρτιση, που είναι υπό επεξεργασία και θα κατατεθεί προς ψήφιση στην βουλή τον Σεπτέμβρη.
Οι εκκρεμείς συντάξεις και η λειτουργία του ΕΦΚΑ αποτελεί βέβαια το μεγάλο στοίχημα τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, που θέσπισε την προκαταβολή σύνταξης. Έχει δε δρομολογήσει ένα σχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών συντάξεων (στο οποίο εμπλέκονται και ιδιώτες, δικηγόροι και λογιστές), που θα δώσει τα πρώτα του αποτελέσματα το Φθινόπωρο.

Τι προβλέπει η μεταρρύθμιση για την επικουρική ασφάλιση

1. Δημιουργείται ατομικός κουμπαράς για κάθε νέο ασφαλισμένο, στον οποίο θα σωρεύονται οι εργοδοτικές και εργατικές ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τον μισθωτό (ή από τον ίδιο, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο), καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του.

2. Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέξει την τοποθέτηση των εισφορών του σε περιορισμένο αριθμό χαρτοφυλακίων, διαβαθμισμένου επενδυτικού κινδύνου, αφού πρώτα λάβει την κατάλληλη πληροφόρηση από το νέο Ταμείο.

3. Όταν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτηθεί θα λαμβάνει επικουρική σύνταξη βασισμένη στο ποσό των εισφορών του και στην απόδοση των επενδύσεων του. Θα προβλέπεται κρατική εγγύηση ότι η καταβαλλόμενη σύνταξη θα αντιστοιχεί τουλάχιστον στις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης.

4. Συστήνεται ένα νέο Δημόσιο Ταμείο, το οποίο θα έχει την ευθύνη για τη διαχείριση των εισφορών των ασφαλισμένων και των επενδύσεών τους. Οι ασφαλισμένοι και μελλοντικοί συνταξιούχοι θα συμβάλλονται αποκλειστικά με αυτό, καθώς αυτό θα είναι ο μοναδικός υπεύθυνος απέναντι τους για τη διαχείριση των εισφορών, τις επενδύσεις και την καταβολή των συντάξεων. Οι επενδύσεις θα γίνονται σε αυστηρό πλαίσιο ελέγχου από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

5. To νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικό για το σύνολο των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 01/01/2022 και είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης. Επιπλέον θα είναι προαιρετικό για ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση (πχ. μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι) είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα.

6. Οι εισφορές στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης παραμένουν ίδιες με σήμερα. Δηλαδή 6% για τους μισθωτούς (3% για τον εργοδότη και 3% που παρακρατούνται από τον μικτό μισθό του εργαζόμενου). Για τους μη μισθωτούς με ή χωρίς υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση, οι εισφορές θα ακολουθούν το ισχύον σύστημα καθορισμού εισφορών.

7. Οι εισφορές κάθε ασφαλισμένου θα σωρεύονται στον προσωπικό του λογαριασμό και στη συνέχεια θα επενδύονται με στόχο την αύξηση της απονεμόμενης σύνταξης.

8. Ο αποκλειστικά υπεύθυνος για τη διαχείριση και επένδυση των εισφορών θα είναι το νέο Ταμείο, που θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θα υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

9. Η επικουρική σύνταξη του κάθε ασφαλισμένου στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα προκύπτει από τις καταβληθείσες εισφορές του και από το ποσό της απόδοσης των επενδύσεων.

10. Το κράτος θα εγγυάται ότι ο ασφαλισμένος σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την πορεία των αποδόσεων των επενδύσεων, θα πάρει πίσω μέσω της επικουρικής σύνταξης που θα του αποδοθεί τουλάχιστον τις εισφορές που κατέβαλε σε πραγματικούς όρους

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ