Στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας στο Παρίσι για την προστασία της Μεσογείου με το Ocean Eye

Παπασταύρου και Barbut συμφώνησαν σε κοινό μέτωπο για θαλάσσιο περιβάλλον, ψηφιακή παρακολούθηση και αναθεώρηση του ευρωπαϊκού ETS υπέρ ναυτιλίας και βιομηχανίας

Στρατηγική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας στο Παρίσι για την προστασία της Μεσογείου με το Ocean Eye

Σε εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας προχώρησαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου και η Γαλλίδα ομόλογός του Monique Barbut, κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Πέτρος Βαρελίδης, επισφράγισε την ενισχυμένη εταιρική σχέση που υπέγραψαν πρόσφατα οι δύο χώρες κατά την επίσκεψη του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Κεντρικό θέμα αποτέλεσε η δημιουργία ισχυρού ελληνογαλλικού άξονα για την προστασία της Μεσογείου. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας τους στα Συμβούλια Υπουργών της ΕΕ και στη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για την προστασία των θαλασσών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Ocean Eye (Παρατηρητήριο Ωκεανών). Ο Σταύρος Παπασταύρου τόνισε ότι το σύστημα θα επιτρέψει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο του θαλάσσιου οικοσυστήματος, της θέσης σκαφών, καθώς και πιθανών περιστατικών ρύπανσης, ενισχύοντας σημαντικά την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος με ψηφιακά εργαλεία.

Στο επίκεντρο βρέθηκε επίσης η αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας ρύπων (ETS). Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης φιλόδοξης αλλά ρεαλιστικής κλιματικής πολιτικής, με εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση για την απανθρακοποίηση της ενεργοβόρου βιομηχανίας και της ναυτιλίας. Ειδικότερα, η Ελλάδα ζητά τη δημιουργία ξεχωριστής κλείδας κατανομής δικαιωμάτων για τη ναυτιλία, ώστε να διορθωθούν υφιστάμενες ανισότητες.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν σύγκλιση απόψεων και για θέματα παράνομης αλιείας και προστασίας της βιοποικιλότητας, ενώ η Monique Barbut ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό της για τον νέο ενεργειακό νόμο της Γαλλίας και τις συμφωνίες της G7.

Ο Σταύρος Παπασταύρου προσκάλεσε την Γαλλίδα Υπουργό να επισκεφθεί σύντομα την Ελλάδα, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε περιβαλλοντικά και κλιματικά ζητήματα.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125