Συμβούλιο της Επικρατείας: Κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης κατά του φορολογικού νόμου

Οι δικηγόροι με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής απέχουν σήμερα από τα καθήκοντά τους

αίτηση

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των 63 Δικηγορικών Συλλόγων και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, όπως και πρόεδροι και εκπρόσωποι ελευθέρων επαγγελματιών κατέθεσαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεις ακύρωσης  κατά του πρόσφατου φορολογικού νόμου 5073/2023.

Ειδικότερα, όλοι προσβάλλουν τον τρόπο θεσμοθέτησης τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, οι οποίοι έχουν διαμορφώσει κοινό μέτωπο (Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων).

Την ίδια στιγμή οι δικηγόροι με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής απέχουν σήμερα από τα καθήκοντά τους, κλείνοντας τα δικαστήρια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό νόμο, αλλά και συμβολικά λόγω της κατάθεσης της αίτησης ακύρωσης.

Να σημειωθεί ότι η καθολική αποχή που αποφασίστηκε αφορά κάθε δικαστική και εξώδικη ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης και υπογραφής πάσης φύσεως ιδιωτικών συμφωνητικών.

Παράλληλα, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επίσης συγκέντρωση πραγματοποίησαν τα μέλη του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) τα οποία είχαν παρατάξει τα  ταξί απέναντι από το ΣτΕ, ενώ συγκέντρωση έξω από το δικαστικό Μέγαρο πραγματοποίησαν και τα μέλη και της Παναττικής Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών ( Π.Ο.Σ.Π.Λ.Α).

Στο ΣτΕ κατέθεσαν  ομαδικές αιτήσεις ακύρωσης οι 63 Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ελλάδος  και 15 σωματεία, ενώσεις, ελευθέρων επαγγελματιών, κ.λπ.

Στην  συνέχεια αντιπροσωπεία υπό τον κ. Βερεσό επισκέφθηκε την πρόεδρο του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα και ζήτησαν οι αιτήσεις ακύρωσης να εισαχθούν προς συζήτηση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και σε σύντομο χρόνο.

Δηλώσεις Δημήτρη Βερβεσού – «Αγώνας αξιοπρέπειας και επιβίωσης»

Μετά την κατάθεση των αιτήσεων ακυρώσεως ο κ. Βερβεσός δήλωσε:

«Για μας είναι αγώνας αξιοπρέπειας και επιβίωσης. Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, η Κυβέρνηση δεν έλαβε το μήνυμα των Ευρωεκλογών, αλλά το ερμηνεύουν κατά το δοκούν. Ο νόμος πρέπει να αποσυρθεί και να ξεκινήσει διάλογος, εξ αρχής, με τους φορείς των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα και στα δικαστήρια και στην κοινωνία».

Οι αιτήσεις  ακύρωσης

Συγκεκριμένα, στις αιτήσεις ακύρωσης που κατατέθηκε   στο ΣτΕ, μεταξύ των άλλων,  υποστηρίζεται:

  1. Η αντίθεση του τεκμηρίου, που θεσπίζουν οι διατάξεις των άρθρων 15 επ. του Ν. 5073/2023, στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως, άλλωστε, και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει. Ταυτόχρονα, η αμφισβήτηση του τεκμηρίου, μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο, καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.
  2. Η υπέρβαση των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης του άρθρου 28Α παρ. 5 του Ν. 4172/2013 από την υπ’ αριθ. A.1055/2024 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η οποία ουσιαστικά επεκτείνει τον έλεγχο και σε προηγούμενα φορολογικά έτη και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα, πέραν της φορολογίας εισοδήματος.

3. Το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος, κατ’ άρθρο 28Α του Ν. 4172/2013, δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση.