Συνέντευξη Θεοδωρικάκου στην «Π»: Νέες δηλώσεις για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος μιλά  στην «Πελοπόννησο της Δευτέρας» για τις δομές με τις οποίες η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα σεξουαλικά εγκλήματα και την κακοποίηση σε αστικά κέντρα, όπως η Πάτρα και αποδοκιμάζει την πολιτικοποίηση των κρουσμάτων στον βωμό της κομματικής αντιπαράθεσης.

Συνέντευξη Θεοδωρικάκου στην «Π»: Νέες δηλώσεις για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό

Για τα περιστατικά βίας σε όλη τη χώρα, την πολύκροτη υπόθεση κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό, τον σχεδιασμό για την προστασία ανηλίκων από σεξουαλικές πράξεις και τις αστυνομικές επιχειρήσεις ανακατάληψης δημοσίων κτιρίων, ρωτήθηκε -στην Πάτρα- ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος της Δευτέρας».

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η κοινωνία παρακολουθεί τα απανωτά περιστατικά βίας. Ηδη στην Αστυνομία της Αχαΐας, στην Πάτρα λειτούργησε ειδικό Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας. Τι περιλαμβάνει η πολιτική σας επ’ αυτού;

H επόμενη ημέρα της πανδημίας μάς έφερε αντιμέτωπους με μία σειρά φαινομένων βίας, που επανήλθαν στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο. Η καραντίνα, τα αδιέξοδα που συσσώρευσε, η πίεση από τις διαδοχικές κρίσεις, φαίνεται να έχουν σημαδέψει τη ψυχή, τη δράση των ανθρώπων και να έχουν τραυματίσει τις σχέσεις τους. Η βία στις ανθρώπινες σχέσεις υπονομεύει τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής και συνύπαρξης.Βούληση της Πολιτείας είναι να μπει ένα τέλος στη «σιωπηρή ανοχή» που επιδεικνύαμε ως κοινωνία απέναντι σε ένα ειδεχθές φαινόμενο. Γι’ αυτό, ήδη, σε περιοχές που εμφανίζουν έξαρση σε τέτοιου είδους κρούσματα -ανάμεσά τους και η Πάτρα- λειτουργούν 18 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Το προσωπικό, οι αστυνομικοί, έχουν ανώτερη εκπαίδευση κι έχουν καταρτιστεί κατάλληλα πάνω στις καταστάσεις αυτές. Στην πλειοψηφία τους οι επικεφαλής των Γραφείων αυτών, είναι γυναίκες.

Πριν από λίγες ηµέρες παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση το Εθνικό Σχέδιο Προστασίας Ανηλίκων. Ποια είναι η συµµετοχή του υπουργείου σας και της Ελληνικής Αστυνοµίας σ’ αυτό;

Το πρόβλημα της κακοποίησης παιδιών έχει αναμφισβήτητα μεγάλη και αυξανόμενη έκταση. Μόνο τα τελευταία 5 χρόνια, από την Ελληνική Αστυνομία έχουν καταγραφεί 1.118 σχετικές υποθέσεις, ενώ ξεχωριστά 1.044 περιπτώσεις πορνογραφίας ανηλίκων, μέσα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ως υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πάνω σ’ αυτό το ζήτημα αναπτύσσουμε ένα πλέγμα δράσεων, ένα δίχτυ προστασίας των ανήλικων μελών της κοινωνίας μας. Από τη ΔΔΗΕ υλοποιούνται δράσεις, όπως ημερίδες ασφαλούς πλοήγησης, εκπαιδευτικές επισκέψεις, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά «σποτ», ενημερωτικά φυλλάδια, ιστότοπος cyberkid.gr και εφαρμογή cyberkid, παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ. Ολα αυτά εντάσσονται στα προληπτικά μέτρα προστασίας των ανηλίκων. Μόνο μέσα στο 2022 έχουν γίνει 249 διοργανώσεις. Το διδακτικό έτος 2021-2022 πραγματοποιήθηκαν, σε σχολεία και φορείς, περισσότερες από 1.100 διαλέξεις και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις για θέματα αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού, ενδοοικογενειακής βίας και βελτίωσης της κυκλοφοριακής αγωγής. Συμμετείχαν περισσότεροι από 155.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί. Θα συνεχισθούν και τη φετινή σχολική χρονιά.

Φροντίζουμε για την άμεση ανταπόκριση και την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής στα αιτήματα διευθυντών σχολικών μονάδων, σχετικά με θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας και την ταχύτατη διερεύνηση τυχόν καταγγελιών.Αναπτύσσουμε εξειδικευμένα «εργαλεία» για ανηλίκους, με στόχο κυρίως την προστασία τους από ναρκωτικά, αποτροπή συμμετοχής τους σε εγκληματικές ομάδες και προστασία τους από το ενδεχόμενο θυματοποίησής τους.
Επισημαίνω ότι έχουν προηγηθεί 13 σειρές εκπαιδεύσεων – επιμορφώσεων προσωπικού της ΕΛΑΣ, με θέμα τη διαχείριση περιστατικών σωματικά κακοποιημένων παιδιών.

Στην υπόθεση βιασµού της 12χρονης, στον Κολωνό, είδαµε µια προσπάθεια πολιτικοποίησης. Πώς το σχολιάζετε;

Είναι απολύτως αδιάφορα τα πολιτικά πιστεύω ή κάθε είδους κομματικές ταυτότητες ανθρώπων που έχουν εμπλοκή στην υπόθεση. Οποιοι κι αν είναι, θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για την Ελληνική Αστυνομία, για την κυβέρνησή μας, το μήνυμα είναι σαφές: Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους απαρέγκλιτα, χωρίς εξαίρεση, χωρίς διάκριση. Είναι λαθεμένη αντίληψη να κομματικοποιείται η δυστυχία που έχει βιώσει ένα παιδί 12 χρονών, που βιάστηκε και κακοποιήθηκε με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο.

-Παράλληλα, παρακολουθούµε αστυνοµικές επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα, για την ανακατάληψη δηµοσίων κτιρίων. Μια τέτοια, στη Λάρισα, στάθηκε µάλιστα αφορµή για βανδαλισµούς αντιπερισπασµού στα γραφεία της ΝΔ στην Πάτρα. Πώς θα συνεχιστεί η διαχείριση αυτής της γάγγραινας;

Αβατα και ανομία δεν έχουν σχέση με τη δημοκρατία μας. Σε όλη τη χώρα διεξάγονται επιχειρήσεις της Αστυνομίας, για την απόδοση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, που βρίσκονται υπό κατάληψη. Αυτό έγινε στην φοιτητική εστία στου Ζωγράφου, στο δήθεν στέκι στο ΑΠΘ και της προάλλες στη Λάρισα, όπου εκκενώθηκε κτίριο του Γηροκομείου και αποδόθηκε στον δήμο. Υπάρχουν αρκετά υπό κατάληψη κτίρια ανά τη χώρα. Υπάρχει πολιτική βούληση και σχεδιασμός, που υλοποιείται με ταχύτητα, επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα.

«ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ»

Συνέντευξη Θεοδωρικάκου στην «Π»: Νέες δηλώσεις για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό

Ο Τ.Θεοδωρικάκος, στην Πάτρα, με την αστυνομική συντάκτρια της «Π»

Η ενίσχυση της Αστυνοµίας στην Αχαΐα είναι ένα πάγιο και διαχρονικό αίτηµα. Πώς το αντιµετωπίζετε το θέµα;

Η μάχη κατά της εγκληματικότητας είναι καθημερινή. Ενισχύουμε τις αστυνομικές δυνάμεις, όπου υπάρχει πρόβλημα, ανανεώνουμε τον εξοπλισμό των αστυνομικών και τον στόλο των οχημάτων της Αστυνομίας. Παράλληλα, με νομοθετικές μας παρεμβάσεις, οι αστυνομικοί απαλλάχθηκαν από γραφειοκρατικά πάρεργα και επιστρέφουν στα καθήκοντά τους. Δίπλα στον πολίτη. Και αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Αυτή η μεταρρύθμιση θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε αριθμητικά και την Αστυνομία στην Αχαΐα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, η χαμηλή και μέση εγκληματικότητα έχει μειωθεί κατά μέσο όρο, σ’ όλη την χώρα, κατά 25% σε σχέση με την -προ καραντίνας- περίοδο.

Η Πάτρα αναµένει την κατασκευή του νέου Αστυνοµικού Μεγάρου στο στρατόπεδο ΚΕΤχ. Σε ποιο στάδιο προετοιµασίας βρίσκεται;

Η διαδικασία δημοπράτησης του έργου με τη μέθοδο Σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, βρίσκεται σε εξέλιξη από τις «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Πάτρα θα αποκτήσει ένα σύγχρονο Αστυνομικό Μέγαρο το 2025. Μεταξύ άλλων, θα διαθέτει χώρους προσωρινής κράτησης, αποθηκευτικούς, φύλαξης πειστηρίων, όπλων και σκοπευτήρια, ενώ παράλληλα θα λειτουργούν κυλικείο, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και εκπαίδευσης.

«Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΤΟ «ΠΛΟΙΟ» ΣΤΑΘΕΡΑ ΚΑΙ Η «ΞΕΡΑ» ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ»

Συνέντευξη Θεοδωρικάκου στην «Π»: Νέες δηλώσεις για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό

Ο Τ. Θεοδωρικάκος για τον πρωθυπουργό

Εχοντας, επικοινωνιακά, οδηγήσει τη ΝΔ στη νίκη του 2019, τώρα µε τον νόµο της απλής αναλογικής, θεωρείτε εφικτή µια αυτοδυναµία στις προσεχείς εκλογές;

Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη, κρίση και ξέρει να συγκρίνει. Η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός, απέδειξαν ότι ξέρουν να αντιμετωπίζουν φουρτούνες που προέκυψαν από την πανδημία, τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδηγεί το «πλοίο» της χώρας σταθερά και με ασφάλεια στο μέλλον. Δημιουργεί ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και προστατεύει, με αποτελεσματικό τρόπο, τα εθνικά μας συμφέροντα. Στην αντίπερα όχθη, υπάρχει η «ξέρα» του λαϊκισμού, της κινδυνολογίας και των εύκολων λύσεων. Ο λαός τούς δοκίμασε και τους απέρριψε. Γι’ αυτό πιστεύω ότι, την κρίσιμη ώρα, οι Ελληνες θα κάνουν τη σωστή επιλογή, ανανεώνοντας -με αυτοδυναμία- τη θητεία της ΝΔ.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ