Συνταγή για Πανσέτα χοιρινή γεμιστή με μπέικον και λαδοτύρι

Συνταγή για Πανσέτα χοιρινή γεμιστή με μπέικον και λαδοτύρι

Πανσέτα είναι ένας γαστρονομικός όρος ο οποίος σχετίζεται με το κρέας.

Στην ουσία με τη λέξη πανσέτα ονομάζουμε το νωπό κρέας που προέρχεται από το μέρος της κοιλιάς του ζώου.
Η λέξη είναι ιταλικής προέλευσης και βγαίνει από τη λέξη pancetta που σημαίνει κοιλιά.

Συνταγή για Πανσέτα χοιρινή γεμιστή με μπέικον και λαδοτύρι

Ωστόσο η ιταλική πανσέτα είναι αλλαντικό κάτι σαν το δικό μας μπέικον.
Συνήθως η πανσέτα φτιάχνεται από χοιρινό κρέας και έχει αρκετό λίπος.

Για αυτό το λόγο ψήνεται συνήθως στα κάρβουνα, όταν κάνει κανείς μπάρμπεκιου, αν και στο φούρνο είναι εξίσου νόστιμη.
Οπτικά μοιάζει με μια πολύ λιπαρή χοιρινή μπριζόλα.
Αν και πρόκειται για φτηνό κομμάτι, η πανσέτα λόγω της ωραίας γεύσης της χρησιμοποιείται και σε γκουρμέ συνταγές.

Υλικά
1 πανσέτα χοιρινή
250 gr. λαδοτύρι Ζακύνθου κομμένo σε λωρίδες
1 ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
10 φέτες μπέικον
μουστάρδα
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι και πιπέρι στην γεύση

Προετοιμασία:
Απλώνουμε σε πάγκο την πανσέτα. Την αλατοπιπερώνουμε καλά και την αλείφουμε με μουστάρδα. Κατόπιν στρώνουμε στην επιφάνειά της το μπέικον, το τυρί και την τομάτα. Τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό δένοντας καλά με σπάγκο ή μέσα σε λαδόκολλα.

Αλατοπιπερώνουμε και στην εξωτερική πλευρά του ρολού μας, καθώς και λίγη μουστάρδα. Το βάζουμε σε μια γάστρα, χωρίς το καπάκι της, με ένα ποτήρι νερό και το χυμό του λεμονιού. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, σε αέρα, στους 150ο C για 4 ώρες.

Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ