Συντάξεις: Έρχονται αλλαγές στις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών με όριο εξαγορών τα 5 έτη

Τα θετικά και αρνητικά της νέας ρύθμισης για τις συντάξεις.

συντάξεις

Αλλαγές δρομολογούνται για 4,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους στις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών, ενώ καταργούνται οι 12 κατηγορίες, όπου τα 7 πλασματικά έτη περιορίζονται σε 5, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Το νέο καθεστώς θα είναι πιο απλό, χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς να απαιτείται από τους ασφαλισμένους και τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να «ψάχνουν» για τα πιστοποιητικά σπουδών σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και σε διάφορες επαγγελματικές σχολές, για τα απολυτήρια του στρατού, για τις ληξιαρχικές πράξεις γέννησης τέκνων, για τα κενά διαστήματα ασφάλισης, τους χρόνους ασθένειας, ανεργίας κ.λπ.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με το σημερινό καθεστώς είναι ότι οι ασφαλισμένοι αναγνωρίζουν έως 7 έτη εφόσον έχουν πλασματικούς χρόνους από τη λίστα των 12 κατηγοριών που ορίζει η νομοθεσία. Αν δεν ανήκουν σε καμία κατηγορία, δεν έχουν δικαίωμα εξαγοράς πλασματικού χρόνου.

«Το κακό είναι πως έμμεσα θα αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης. Τώρα που μπορεί να αγοράσει 5 χρόνια πρέπει να μείνει άλλα δύο χρόνια κάποιος», δήλωσε στο MEGA η εργατολόγος Μαργαρίτα Κάρδατη.

Στα θετικά σημεία της ρύθμισης περιλαμβάνονται τα εξής:

-Εξαγορά και από ασφαλισμένους που δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τους πλασματικούς χρόνους που ισχύουν σήμερα (παράδειγμα: δεν είχαν παιδιά ή δεν είχαν πραγματοποιήσει σπουδές)

-Τέλος στην γραφειοκρατία(Δικαιολογητικά, πιστοποιητικά κ.ά.)

-Οι Δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν και χρόνο ανεργίας

Ενώ τα αρνητικά σημεία είναι τα εξής:

-Περιορίζεται η εξαγορά των πλασματικών ετών:

– από τα 7 έτη στα 5 στον ιδιωτικό τομέα

– από τα 12 στα 5 στο Δημόσιο τομέα(Άρα, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης)

-Όχι στην αναδρομική αναγνώριση πλασματικού χρόνου για να κατοχυρωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2012 που ήταν ευνοϊκές οι προϋποθέσεις

-Ίδιο το κόστος εξαγορών (όμως, τα έτη που θα εξαγοράζονται θα προσαυξάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης με μικρότερο συντελεστή από τα πραγματικά έτη)

-Η εξαγορά της 5ετίας θα βοηθήσει τον ασφαλισμένο να συμπληρώσει 40ετία για να βγει στα 62 με πλήρη σύνταξη (όμως, το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι μικρότερο από το 50%.δηλαδή θα είναι 43,50%)

-Τι θα γίνει με τους ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν ήδη πληρώσει πλασματικά έτη προσδοκώντας αύξηση στη σύνταξη τους;

-Θα δημιουργηθούν ξανά καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση συντάξεων

-Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει ένα σύστημα και ένα θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το 2011 χωρίς προβλήματα