Συρία: Στη μάχη των αναζητήσεων έχουν ριχτεί επιζώντες – Ψάχνουν αγνοούμενους στα χαλάσματα στο Χαλέπι

Πολλοί σεισμόπληκτοι πέρασαν τη νύχτα μέσα σε αυτοκίνητα και φορτηγά κοντά στο σημείο που βρίσκονταν τα σπίτια τους. Κάποιοι άλλοι κοιμήθηκαν κάτω στην παγωμένη άσφαλτο.

Συρία: Στη μάχη των αναζητήσεων έχουν ριχτεί επιζώντες - Ψάχνουν αγνοούμενους στα χαλάσματα στο Χαλέπι

“Τους μίλησα και άκουσα τις φωνές τους, αλλά δυστυχώς, όπως μπορείτε να δείτε εδώ τα συνεργεία εργάζονται με πολύ αργούς ρυθμούς και δεν διαθέτουν αρκετό εξοπλισμό”, συμπληρώνει.

Κοιμήθηκαν πάνω στην παγωμένη άσφαλτο

Σήμερα (8.2.2023) το πρωί στους δρόμους άνδρες, γυναίκες και παιδιά τυλιγμένοι με κουβέρτες κάθονταν γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει προσπαθώντας να ζεσταθούν. Πολλοί σεισμόπληκτοι πέρασαν τη νύχτα μέσα σε αυτοκίνητα και φορτηγά κοντά στο σημείο που βρίσκονταν τα σπίτια τους. Κάποιοι άλλοι κοιμήθηκαν κάτω στην παγωμένη άσφαλτο.

Το Χαλέπι κάποτε φημιζόταν για τα παζάρια του, την σκεπαστή αγορά, για τους μεσαιωνικούς μιναρέδες, τα θολωτά λουτρά και το επιβλητικό αρχαίο φρούριό του, στο οποίο προκάλεσε σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή ο πολυετής εμφύλιος πόλεμος προτού η κυβέρνηση ανακαταλάβει ένα προπύργιο των ανταρτών εκεί το 2016.

Σήμερα συγκαταλέγεται στις πόλεις εκείνες που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό των 7,8 βαθμών της Τουρκίας, που άφησε πίσω του 2.500 νεκρούς μόνο στη Συρία.

Πάνω από 390 οι νεκροί στο Χαλέπι

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση των τοπικών αρχών, τουλάχιστον 390 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 750 τραυματίστηκαν στην επαρχία του Χαλεπίου στη Συρία, ενώ πάνω από 50 κτίρια κατέρρευσαν.

Πολλά κτίρια στο Χαλέπι είχαν ήδη αποδυναμωθεί από τις μάχες στη διάρκεια του 12ετούς πολέμου και το διαμέρισμα του Γιούσεφ βρισκόταν στο Μπουστάν αλ-Μπάσα, μια συνοικία που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή και που επλήγη σοβαρά από τις συγκρούσεις.

Ο σεισμός προκάλεσε περαιτέρω καταστροφή και στο στολίδι της πόλης, το Φρούριο του Χαλεπίου, ένα οχυρωμένο μεσαιωνικό κάστρο στην καρδιά της πόλης και μνημείο παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Το φρούριο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές στη διάρκεια του εμφυλίου και ο σεισμός αποτελείωσε κάποιες υποδομές που βρίσκονταν στους εσωτερικούς του χώρους.

Για τους κατοίκους του Χαλεπίου, που προσπαθούν σταδιακά να αποκαταστήσουν την κατεστραμμένη πόλη τους έπειτα από χρόνια μετά την λήξη των εχθροπραξιών εκεί, ο σεισμός πρόσθεσε νέα προβλήματα.

Η συγκλονιστική μαρτυρία

Στο νοσοκομείο αλ-Ραζί, ο 27χρονος Μπακρ λέει ότι είναι ο ένας από τους τρεις επιζώντες από την κατάρρευση της πολυκατοικίας όπου διέμενε. Οι γονείς του, ένας από τους αδελφούς του και έξι από τα ανίψια του σκοτώθηκαν.

Από το κρεβάτι του νοσοκομείου λέει: “Το κτίριο έπεσε πάνω μας”.

Η κυβέρνηση της Συρίας έχει λάβει βοήθεια από μια σειρά αραβικών χωρών μεταξύ των οποίων η Αίγυπτος και το Ιράκ, καθώς και από τον βασικό σύμμαχό της, τη Ρωσία, η οποία έχει στείλει ομάδες διασωστών και έχει επιστρατεύσει δυνάμεις που βρίσκονταν ήδη στη χώρα για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης σε πληγείσες περιοχές , ανάμεσά τους και στο Χαλέπι.

Στα βορειοδυτικά, ωστόσο, της Συρίας που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών έχει φθάσει ελάχιστη ή και καθόλου ανθρωπιστική βοήθεια.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ