ΣΥΡΙΖΑ σε ελεύθερη πτώση: Παραιτείται και παραδίδει την έδρα ο Κόκκαλης – «Δεν μπορώ να προσποιούμαι»
Νέο βαρύ πλήγμα μετά τις αποχωρήσεις Γεροβασίλη, Ζαμπάρα και Καλαματιανού. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα συρρικνώνεται, ενώ η σύγκρουση Δούρου–Πολάκη για την ηγεσία κορυφώνεται

Νέο ισχυρό χτύπημα δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Βασίλης Κόκκαλης ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα και παραδίδει την έδρα του, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν του επιτρέπουν να παραμένει στη Βουλή «προσποιούμενος ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει».
Ο βουλευτής Λάρισας γνωστοποίησε ότι θα ενημερώσει επισήμως τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Μέχρι τότε, η παραίτηση αποτελεί πολιτική ανακοίνωση, καθώς η κοινοβουλευτική μεταβολή ολοκληρώνεται τυπικά με την κατάθεση της σχετικής έγγραφης δήλωσης.
Η απόφαση του Βασίλη Κόκκαλη προστίθεται στο κύμα αποχωρήσεων που απογυμνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και βαθαίνει την εσωκομματική κρίση, λίγες ώρες πριν από τις κρίσιμες διαδικασίες για τη νέα ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
«Καθαρή και συνειδητή απόφαση»
Στη δήλωσή του, ο Βασίλης Κόκκαλης ανέφερε ότι αποχωρεί «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες της Λάρισας» και με σεβασμό στην εντολή που έλαβε.
Διαβάστε επίσης: Διαλύεται η Κουμουνδούρου: Ανεξαρτητοποιείται και η Όλγα Γεροβασίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησε και Καλαματιανός
«Η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη. Είναι, όμως, καθαρή και συνειδητή, καθώς οι πολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω στη Βουλή προσποιούμενος ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει», τόνισε.
Απευθυνόμενος στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους εργαζομένους και τους πολίτες που τον στήριξαν, υποστήριξε ότι θα εξακολουθήσει να δίνει τις πολιτικές του μάχες «από άλλα μετερίζια», μέσα στην κοινωνία και χωρίς αξιώματα.
Παράλληλα, έκανε λόγο για ανάγκη επιστροφής στη θεσμική κανονικότητα, αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς και οικοδόμησης ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου.
Αποχώρησαν Γεροβασίλη, Ζαμπάρας και Καλαματιανός
Η ανακοίνωση Κόκκαλη ήρθε την ίδια ημέρα με την ανεξαρτητοποίηση της Όλγας Γεροβασίλη, του Μίλτου Ζαμπάρα και του Διονύση Καλαματιανού. Οι τρεις βουλευτές γνωστοποίησαν ότι αποχωρούν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν στη Βουλή ως ανεξάρτητοι.
Σε κομματικό επίπεδο, την παραίτησή του ανακοίνωσε και ο Γιάννης Ραγκούσης, αποχαιρετώντας με ένα λιτό «ευχαριστώ» τα μέλη και τα στελέχη με τα οποία συμπορεύτηκε από το 2019. Ο Γιάννης Ραγκούσης δεν είναι σήμερα βουλευτής, επομένως η αποχώρησή του δεν επηρεάζει την αριθμητική της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Οι νεότερες καταγραφές έφερναν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στους 11 βουλευτές μετά τις σημερινές κινήσεις, αριθμός που θα αποσαφηνιστεί πλήρως όταν ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες και καλυφθεί η έδρα που παραδίδει ο Βασίλης Κόκκαλης.
Μετωπική Δούρου–Πολάκη για την ηγεσία
Μέσα σε αυτό το σκηνικό διάλυσης, η μάχη για την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ένταση.
Ο Παύλος Πολάκης έχει ζητήσει την «οικειοθελή και συναινετική» απόσυρση της Ρένας Δούρου από την κούρσα, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές και να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική του παρουσία. Η Ρένα Δούρου, από την πλευρά της, έχει αποδεχθεί τις προτάσεις βουλευτών να διεκδικήσει τη θέση.
Το καταστατικό όριο για να διατηρεί ένα κόμμα την ιδιότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μπορεί να περιοριστεί στους πέντε βουλευτές, όταν έχει συμμετάσχει στις εκλογές στις απαιτούμενες περιφέρειες και έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 3% πανελλαδικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει ακόμη από αυτό το όριο, όμως η ταχύτητα των αποχωρήσεων έχει μετατρέψει ένα άλλοτε κυρίαρχο κόμμα της αντιπολίτευσης σε Κοινοβουλευτική Ομάδα που μετρά καθημερινά απώλειες.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News