Τα γκρουπ δυναμικότητας του Μουντιάλ

Το Κατάρ ως διοργανώτρια χώρα θα τοποθετηθεί στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας (και αυτομάτως στον 1ο όμιλο), ανεξαρτήτως της θέσης του στο FIFA ranking. Ομοίως, οι νικητές των δύο διηπειρωτικών playoffs και ο νικητής του εναπομείναντος μπαράζ στην Ευρώπη θα τοποθετηθούν στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας, ανεξαρτήτως αν τελικά ο συντελεστής τους θα μπορούσε να τους φέρει σε υψηλότερη βαθμίδα

Μουντιάλ

Πλέον έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το Μουντιάλ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της προκριματικής φάσης ολοκληρώθηκε και γι’ αυτό η FIFA ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κλήρωση της φάσης των ομίλων του θεσμού.

Η διαδικασία είναι προγραμματισμένη για αύριο στις 19:00 ώρα Ελλάδας και θα διεξαχθεί στην Ντόχα του Κατάρ, η οποία θα είναι και το επίκεντρο του τουρνουά στο τέλος του έτους.

Ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, οι 32 ομάδες που θα βρίσκονται στην τελική φάση της διοργάνωσης χωρίζονται σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας. Το βασικό κριτήριο διαμοιρασμού των ομάδων στα τέσσερα γκρουπ είναι η θέση τους στο FIFA ranking, αλλά όχι και το μοναδικό.

Για παράδειγμα, το Κατάρ ως διοργανώτρια χώρα τοποθετείται στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας (και αυτομάτως στον 1ο όμιλο), ανεξαρτήτως της θέσης του στο FIFA ranking. Ομοίως, οι νικητές των δύο διηπειρωτικών playoffs και ο νικητής του εναπομείναντος μπαράζ στην Ευρώπη θα τοποθετηθούν στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας, ανεξαρτήτως αν τελικά ο συντελεστής τους θα μπορούσε να τους φέρει σε υψηλότερη βαθμίδα.

Οι ισχυροί και οι ανίσχυροι
Το ranking που θα χρησιμοποιήσουν οι διοργανωτές στην κλήρωση είναι αυτό που θα ανακοινώσει η FIFA στις 31 Μαρτίου, ωστόσο οι υπολογισμοί έχουν γίνει ήδη και έχουν σχηματιστεί τα τέσσερα γκρουπ.

Το γκρουπ των ισχυρών περιλαμβάνει τις που θα τεθούν επικεφαλής των οκτώ ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτό το γκρουπ περιλαμβάνει το Κατάρ καθώς και Βραζιλία, Βέλγιο, Γαλλία, Αργεντινή, Αγγλία, Ισπανία και Πορτογαλία, που είναι οι πρώτες επτά χώρες της παγκόσμιας κατάταξης. Πριν από τη νίκη της Πορτογαλίας επί της Βόρειας Μακεδονίας, η τελευταία θέση του γκρουπ ήταν ανοιχτή, όμως πλέον η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει.

Η νίκη του Μεξικού και η ήττα αλλά με μικρό σκορ των ΗΠΑ στην Κόστα Ρίκα οριστικοποίησε την παρουσία τους στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας. Εκτός των δύο μεγαθηρίων της Βόρειας Αμερικής, σε αυτό ανήκουν και Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Ελβετία, Ουρουγουάη και Κροατία, δηλαδή ομάδες με πολύ μεγάλη δυναμική, ορισμένες εκ των οποίων θα μπορούσαν κάλλιστα να βρίσκονται πιο ψηλά (ή και που στο πρόσφατο παρελθόν ήταν).

Οι παγίδες στο 3ο και 4ο γκρουπ
Στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας προκύπτει ένα πραγματικό ερώτημα σχετικά με τη σύνθεσή του. Σενεγάλη, Ιράν, Ιαπωνία, Μαρόκο, Σερβία, Πολωνία και Νότια Κορέα είχαν εξασφαλίσει τη θέση τους και από τη στιγμή που ο Καναδάς ηττήθηκε από τον Παναμά, το παζλ συμπλήρωσε η Τυνησία με 1.500 βαθμούς.

Ωστόσο, το 4ο γκρουπ δυναμικότητας ίσως να έχει ισάξιες ομάδες, αφού πλην του Καναδά, εκεί βρίσκονται το Καμερούν, το Εκουαδόρ, η Σαουδική Αραβία, η Γκάνα, η ομάδα που θα προκύψει από το ευρωπαϊκό μπαράζ όπου συμμετέχουν Ουαλία, Ουκρανία και Σκωτία και οι δύο νικήτριες των διηπειρωτικών playoffs.

Ολλανδία και Γερμανία για γκρουπ του θανάτου
Όπως γίνεται κατανοητό, η παρουσία της Ολλανδίας και της Γερμανίας στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας αυτομάτως καθιστά πολύ πιθανή την ύπαρξη ενός “γκρουπ θανάτου”. Τουλάχιστον μία από τις δύο θα κληρωθεί με έναν εξίσου δυνατό αντίπαλο και από εκεί και πέρα αν προστεθεί στο μείγμα η Πολωνία του Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι, η πρωταθλήτρια Αφρικής Σενεγάλη ή ο ενθουσιώδης Καναδάς αμέσως δυσκολεύει η υπόθεση πρόκριση.

Ομοίως, ο 1ος όμιλος θα έχει επικεφαλής το Κατάρ και εφόσον κληρωθεί με ομάδες όπως οι ΗΠΑ, η Τυνησία και η Σκωτία (μιας και επιβάλλεται σε κάθε όμιλο να υπάρχει ομάδα από την UEFA), τότε θα σχηματιστεί μία πολύ πιο ανίσχυρη τετράδα.

Τα γκρουπ δυναμικότητας
ΠΡΩΤΟ ΓΚΡΟΥΠ
Κατάρ (AFC, διοργανώτρια χώρα) 1.441
Βραζιλία (CONMEBOL) 1.833
Βέλγιο (UEFA) 1.827
Γαλλία (UEFA) 1.790
Αργεντινή (CONMEBOL) 1.765
Αγγλία (UEFA) 1.762
Ισπανία (UEFA) 1.709
Πορτογαλία (UEFA) 1.675
ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΚΡΟΥΠ
Ολλανδία (UEFA) 1.659
Μεξικό (CONCACAF) 1.659
Δανία (UEFA) 1.654
Γερμανία (UEFA) 1.651
Ουρουγουάη (CONMEBOL) 1.636
Ελβετία (UEFA) 1,635
ΗΠΑ (CONCACAF) 1.634
Κροατία (UEFA) 1.621
ΤΡΙΤΟ ΓΚΡΟΥΠ
Σενεγάλη (CAF) 1.584
Ιράν (AFC) 1.564
Ιαπωνία (AFC) 1.553
Μαρόκο (CAF) 1.552
Σερβία (UEFA) 1.548
Πολωνία (UEFA) 1.544
Νότια Κορέα (AFC) 1.520
Τυνησία (CAF) 1.500
ΤΕΤΑΡΤΟ ΓΚΡΟΥΠ
Καμερούν (CAF) 1.480
Καναδάς (CONCACAF) 1.479
Εκουαδόρ (CONMEBOL) 1.453
Σαουδική Αραβία (AFC) 1.445
Γκάνα (CAF) 1.387
Νικητής μπαράζ UEFA: Ουαλία (UEFA) 1.588 ή Ουκρανία (UEFA) 1.535/Σκωτία (UEFA) 1.473
Νικητής διηπειρωτικού AFC – CONMEBOL: Περού 1.562 ή Αυστραλία 1.462/ΗΑΕ 1.357
Νικητής διηπειρωτικού CONCACAF – OFC: Κόστα Ρίκα (CONCACAF) 1.503 ή Νέα Ζηλανδία (OFC) 1.206

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop