Τείχος των Δυμαίων: Ρίχνουν τους τόνους και χαμηλώνουν τα φώτα!

Προκαλεί απορίες και ερωτηματικά η πολύ καθυστερημένη αντίδραση των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων. Ο φωτισμός ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Νοέμβριο!

Αναστασία Κουμούση και Γιώργος Χείρας εξηγούν τι έγινε, πώς έγινε και τι μπορεί να γίνει.

Τείχος των Δυμαίων: Ρίχνουν τους τόνους και χαμηλώνουν τα φώτα!

Αρχικά, διαβάζοντας κάποιος την ενημερωτική ανακοίνωση της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας για το θέμα, θα σχημάτιζε την εντύπωση πως η ατμόσφαιρα στο Τείχος Δυμαίων μυρίζει μπαρούτι.

Όμως, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι τοποθετήσεις στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και της μιας πλευράς, της Περιβαλλοντικής, και της άλλης, της Αρχαιολογικής, στέλνουν μήνυμα αλληλοκατανόησης, αμοιβαίας διάθεσης για την εξεύρεση λύσης. Αλλωστε, είναι τέτοια η επαγγελματική ευσυνειδησία και κοινωνική ευαισθησία της Αναστασίας Κουμούση, που εγγυάται ότι σύντομα θα προκύψει η χρυσή τομή.

ΟΙΚΙΠΑ και Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου διαμαρτυρήθηκαν ότι ο φωτισμός του τείχους Δυμαίων είναι επιβαρυντικός  για την πανίδα της περιοχής, που φιλοξενεί πληθυσμούς ευαίσθητων ειδών πουλιών και ζώων, αφού προκαλεί φωτορύπανση και παράγοντα αποπροσανατολισμού της μεταναστευτικής ορνιθοπανίδας και δυσχέρανσης της κίνησης της τοπικής ορνιθοπανίδας από υγρότοπο σε υγρότοπo.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας ανέφερε πως «η εγκατάσταση του φωτισμού ανάδειξης έγινε με σεβασμό προς το μνημείο με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση της άσκοπης διασποράς του φωτός στη γειτνιάζουσα φύση».

Πάντως, πέρα απ’ ό,τι συμβεί, προκαλεί απορίες και ερωτηματικά η πολύ καθυστερημένη αντίδραση των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων. Ο φωτισμός ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Νοέμβριο! Η ΟΙΚΙΠΑ έστειλε επιστολή πριν από ένα μήνα, ενώ ο Φορέας, αντέδρασε πριν από δύο εβδομάδες (!), και μάλιστα μετά από δράση-ερώτηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Τείχος των Δυμαίων: Ρίχνουν τους τόνους και χαμηλώνουν τα φώτα!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΡΑΣ: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο νυχτερινός φωτισμός»

Ο Γιώργος Χείρας είναι μέλος της ΟΙΚΙΠΑ (Οικολογική Κίνηση Πάτρας) και μέλος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς:

«Εμείς ζητάμε να υπάρχει φωτισμός μόνο όταν θα υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες εκδηλώσεις. Δεν μπορεί να είναι μόνιμος ο φωτισμός, δεν είναι συμβατό, νομίζω. Ο χώρος έχει μια τελείως διαφορετική φυσιογνωμία και θεωρώ πως πρέπει όλα να είναι σε συνάρτηση και αρμονία».

«Επιδέχεται και βελτιώσεις το είδος του φωτισμού, παρότι θα ήταν ημίμετρο. Μπορούν να μπουν καλύπτρες προς τον ουρανό και να φωτίζουν μόνο χαμηλά και αποκλειστικά προς το τείχος. Το σοβαρό πρόβλημα το δημιουργεί η οπτική επαφή».

«Αν ερχόντουσαν ξένοι ελεγκτές που επιθεωρούν αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας στους υγροβιότοπους, θα πηγαίναμε αμέσως για καταδίκη. Χρειάζεται άλλου τύπου διαχείριση. Δεν είναι περιοχή που μπορείς να τη φωτίζεις όπως το Φρούριο του Ρίου ή όπως ο Παρθενώνας. Είναι πολύ ιδιαίτερη περιοχή».

«Και η Αρχαιολογική Υπηρεσία και το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν την ευαισθησία, και είμαι σίγουρος γι’ αυτό, να καταλάβουν τι ζητάμε και γιατί το ζητάμε. Εμείς μπορούμε βεβαίως να προτείνουμε ως περιβαλλοντική οργάνωση. Ο Φορέας Διαχείρισης έχει τον πρώτο λόγο. Θέλουμε να έχουμε μια καλή συνεργασία και αυτό επιδιώκουμε. Ο Φορέας, όμως, παρακάμφθηκε στη διαδικασία και αυτό ήταν λάθος».

«Καλό είναι να γίνει κάτι, αλλά να γίνει άμεσα γιατί είμαστε σε διαδικασία μετανάστευσης και αναπαραγωγής. Και προκύπτει πρόβλημα. Οι ζώνες προστασίας αφορούν την ύπαρξη νυχτερινού φωτισμού. Αυτό είναι το πρόβλημα, ο νυχτερινός φωτισμός. Και ελπίζω πως θα υπάρξει ανταπόκριση.

Πιστεύω ότι θα γίνει και η απαραίτητη μελέτη».

«Δεν χρειάζεται γραφειοκρατία για να σβήσεις έναν διακόπτη μέχρι να δούμε τι θα γίνει. Ούτε νυχτερινή επισκεψιμότητα έχει ο χώρος. Μόνο ημέρα γίνονται επισκέψεις εκεί. Και μια καλή συνεργασία θα φέρει και πολύ περισσότερο κόσμο. Ο κόσμος, άλλωστε, επισκέπτεται την περιοχή κυρίως για τους φυσικούς χώρους της».

«Μπορούν να συνδυαστούν όλα, στο πλαίσιο της ορθής οικοδιαχείρισης της περιοχής και της προβολής των αρχαιοτήτων. Είναι περιττό, όμως, νομίζω να υπάρχει φωτισμός τις βραδινές ώρες, και να προκαλείται τέτοιο πρόβλημα οικολογικά και περιβαλλοντικά μόνο και μόνο επειδή δαπανήθηκαν κάποια χρήματα».

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΜΟΥΣΗ: «Ποιες περιόδους και ώρες πρέπει να κλείνει ο φωτισμός;»

Τείχος των Δυμαίων: Ρίχνουν τους τόνους και χαμηλώνουν τα φώτα!Η Αναστασία Κουμούση είναι αρχαιολόγος – βυζαντινολόγος και διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαϊας:

«Καταρχάς, η ΟΙΚΙΠΑ δεν έχει αρμοδιότητα. Ο Φορέας έχει. Σύμφωνα με αυτόν, όπως είδατε και από το έγγραφό του, το έργο δεν έχει ενταχθεί σε κατηγορία περιβαλλοντικής αδειοδότησης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Θα πρέπει να ενταχθεί πρώτα εκεί και μετά θ’ ακολουθηθεί η διαδικασία που απαιτείται. Δεν υπάρχει κατάταξη του έργου ως τώρα και όπως κοίταξα στο Νόμο, δεν προκύπτει κατάταξή του».

«Μπορεί αυτή η διαδικασία να κρατήσει και δύο χρόνια. Μέχρι να συμβεί αυτό, αν συμβεί, περιμένουμε την άποψή τους επίσημα. Ποιες ώρες και πότε θεωρούν ότι πρέπει να κλείνει ο φωτισμός; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει πρόβλημα στην καρδιά του χειμώνα, για παράδειγμα. Στα έγγραφα που μας έστειλαν δεν υπάρχει εκτενής αναφορά σε αυτό. Είναι αόριστη η επιστολή τους. Θα ήθελα να γίνουν πιο συγκεκριμένοι στο τι ακριβώς ζητούν και σε ποιες περιόδους».

«Μου προκαλεί εντύπωση, για να μην πω κατάπληξη, ότι ενώ ο φωτισμός λειτουργεί από τον περασμένο Νοέμβριο, τώρα ήρθε η επιστολή από τον Φορέα. Και ξέρετε πως ήρθε; Τους πήρε τηλέφωνο ο μελετητής και μετά εστάλη το έγγραφο του Φορέα σ’ εμάς. Αν ήταν τόσο σημαντικό το θέμα που φωτισμού, πώς είναι δυνατόν να μην κινητοποιήθηκαν εδώ και 6 μήνες και να κινητοποιούνται τώρα, αρχές Ιουνίου; Μόλις έλαβα την επιστολή της ΟΙΚΙΠΑ, τη 2η, συμφωνήσαμε με τον μελετητή της ομάδας επίβλεψης και επικοινωνήσει με τον Φορέα, στις 7 Ιουνίου. Και αμέσως μετά εστάλη η επιστολή του Φορέα. Αδυνατώ να καταλάβω πώς δεν είχε αντιδράσει, εφόσον υπάρχει πρόβλημα, εδώ και τόσους μήνες».

«Δεν είναι στις προθέσεις μας η αντιπαράθεση και η αντιδικία. Εμείς θα επιδιώξουμε να γίνει το καλύτερο δυνατό. Γι’ αυτό θα ζητήσω να μου πουν πότε ακριβώς δημιουργεί πρόβλημα ο φωτισμός. Επισημαίνω, ακόμα, ότι ενώ στο έγγραφο της ΟΙΚΙΠΑ γίνεται αναφορά για υπαρκτό κίνδυνο, στο αντίστοιχο του Φορέα, που είναι πολύ πιο προσεκτικό, γίνεται αναφορά για δυνητικό κίνδυνο».

«Ο νόμος είναι σαφέστατος. Μόνο εάν καταταχθεί ένα έργο, υπάρχουν απαιτήσεις από τη Natura. Χωρίς να καταταχθεί, δεν μπορεί να ζητηθεί τίποτα.

Επειδή, όμως, εγώ κατανοώ τις αγωνίες τους, θα περιμένω να με ενημερώσουν πότε υπάρχει  το πρόβλημα. Ποια εποχή, ποιες μέρες, ποιες ώρες. Και είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι καλύτερο».

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ