Θεοδωρικάκος μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν: Οικονομική συνεργασία με την Τουρκία, χωρίς υποχωρήσεις στα εθνικά
Τις ελληνικές θέσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την οικονομική συνεργασία και τις αναπτυξιακές προοπτικές παρουσίασε ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο υπουργός Ανάπτυξης στάθηκε τόσο στα εθνικά ζητήματα όσο και στις επενδύσεις και τις νέες πρωτοβουλίες.
Στις ελληνικές θέσεις που διατυπώθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και στις εργασίες του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας–Τουρκίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα αξιοποίησε την περίοδο ηρεμίας στις σχέσεις με την Τουρκία χωρίς να μεταβάλει τις πάγιες εθνικές της θέσεις. Τόνισε ότι η μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η ελληνική πλευρά αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και υφαλοκρηπίδας, επαναλαμβάνοντας ότι τα σύνορα της χώρας δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση σε στεριά, θάλασσα ή αέρα.
Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει κοινό ενδιαφέρον των δύο χωρών για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, κάτι που –όπως είπε– μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος και των δύο λαών.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία που υπέγραψε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεχμέτ Φετίχ Κασίρ στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, η οποία αφορά περισσότερα από 100 κοινά ερευνητικά προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά, όπως εκτίμησε, αναμένεται να έχουν πρακτικό αντίκτυπο στην οικονομία, πέρα από τον ακαδημαϊκό χώρο.
Επιπλέον, συμφωνήθηκε η προώθηση μνημονίου συνεργασίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συστήματα πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ τέθηκε στόχος αύξησης του διμερούς εμπορίου στα 10 δισ. δολάρια, επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από τα σημερινά δεδομένα.
Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε ακόμη στη συνέχιση της βίζας 24 ωρών για Τούρκους επισκέπτες σε ελληνικά νησιά, επισημαίνοντας τα οφέλη για τον τουρισμό, καθώς και στη μείωση των μεταναστευτικών ροών σε Έβρο και Αιγαίο μέσα από συνεργασία των δύο πλευρών.
Σε ευρύτερο επίπεδο, τόνισε ότι η Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, σημειώνοντας πως συμφωνίες με μεγάλες διεθνείς εταιρείες αυξάνουν τη στρατηγική σημασία της χώρας.
Αναφερόμενος στον Αναπτυξιακό Νόμο, επισήμανε ότι τηρήθηκαν για πρώτη φορά αυστηρά χρονοδιαγράμματα, με ολοκλήρωση διαδικασιών εντός 90 ημερών. Όπως είπε, εντάχθηκαν 112 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 1.550 νέες θέσεις εργασίας.
Τέλος, προανήγγειλε νέα προκήρυξη το 2026 για τη βιομηχανία και τη μεταποίηση, με έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές, καθώς και ειδικά καθεστώτα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Μην τις τραβάτε ποτέ: Ο ασφαλής τρόπος να εξαφανίσετε τις παρανυχίδες χωρίς μόλυνση
Η Meta δίνει δωρεάν AI μοντέλο που τρέχει στον υπολογιστή σου
Τον Οκτώβριο το Welcome UP 2026 του Πανεπιστήμιο Πατρών ΦΩΤΟ
Το λάθος που κάνουμε στο μπαλκόνι και μαζεύει κουνούπια – Πώς θα τα εξαφανίσετε
Αυτά ειναι τα νέα κριτήρια YouTube για να βγάλεις λεφτά ως creator
Ο Αθηνόδωρος ο Αιγιεύς με Σπύρο Ιατρόπουλο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου ΦΩΤΟ
Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Ποια είναι και τι προκαλούν στον οργανισμό
Made by Google 2026: Δείτε live το event της Google και τα νέα Pixel 11
