Θεόδωρος Λουλούδης: «Τι κάναμε στο Επιμελητήριο Αχαίας τις πρώτες 100 ημέρες»
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θεόδωρος Λουλούδης αρθρογραφεί με αφορμή τη δημοσιοποίηση του τρίμηνου απολογισμού του Επιμελητηρίου

Η λογοδοσία είναι η απαραίτητη διαδικασία ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων και της κοινωνίας και προϋπόθεση ώστε να γίνεται σύγκριση με τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί ή και τις ανάγκες που υπάρχουν. Η διαρκής και ειλικρινής ενημέρωση είναι η βάση της «νέας σχέσης» που θέλουμε να δημιουργήσουμε ως με τα μέλη μας. Η λογοδοσία και η ποιότητα της δεν είναι τεχνικό ζήτημα: είναι η αποτύπωση του δημοκρατικής διοίκησης.
Προεκλογικά υποσχεθήκαμε πολλά, διότι ότι οι ανάγκες των μελών μας είναι μεγάλες. Γνωρίζουμε ότι μας παρακολουθείτε και ότι έχετε μεγάλες προσδοκίες. Όπως και ότι στις εκλογές δώσατε μια ξεκάθαρη εντολή και αυτή ήταν «το επιμελητήριο μας να αναβαθμιστεί ριζικά, διότι οι ανάγκες είναι μεγάλες και πιεστικές».
Όταν αναλάβαμε, πριν 100 ημέρες βρεθήκαμε προ του «διλήμματος»: Να εστιάσουμε στην «επικοινωνία» και στις «δημόσιες σχέσεις», να ασχοληθούμε με τις «μικρές και γρήγορες νίκες» ή να «πιάσουμε το νήμα από την αρχή» επιδιώκοντας την –στην πραγματικότητα- για πρώτη φορά σύγχρονη οργάνωση των υπηρεσιών του Επιμελητήριου μας ? Να μελετήσουμε κάθε πτυχή της λειτουργίας του και να σχεδιάσουμε τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα παίξει το ρόλο του ηγέτη της ανάταξης της οικονομίας του Νομού μας.
Επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο που θέλει πολλή δουλειά, «ένταση» και «να σπάσεις αυγά». Το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντάμε είναι η βαθιά εδραιωμένη λάθος πεποίθηση ότι «αρκεί η προσπάθεια», «είμαστε δημόσια υπηρεσία με μικρές δυνατότητες», «είμαστε απλά σύμβουλοι της Πολιτείας». Δεν είμαστε αρκούντως «δεσμευμένοι» στην παραγωγή συγκεκριμένων αποτελεσμάτων που βελτιώνουν την ζωή των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών. Αυτό έχουμε επιλέξει να αλλάξουμε. Να παράγουμε αποτελέσματα και να κριθούμε από αυτά.
Με την πάροδο των τριών πρώτων μηνών στην θέση της διοίκησης, δίνουμε στην δημοσιότητα τον απολογισμό της δράσης μας, όπως άλλωστε είχαμε δεσμευτεί. Τρίμηνο, που σηματοδοτεί μια νέα εποχή δράσης με διαφάνεια και συντονισμένη δουλειά. Όραμά μας το επιμελητήριο που νοιάζεται για τους πολλούς, το διεκδικητικό επιμελητήριο, αυτό που γίνεται ο καταλύτης για τη συνέργεια των φορέων του νομού.
Οι ενέργειες του πρώτου τριμήνου αντικατοπτρίζουν τη φιλοσοφία μας, η οποία δίνει προτεραιότητα στη διοικητική αναδιοργάνωση, την ταχεία και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των μελών και την ανάδειξη του Επιμελητηρίου Αχαΐας ως πρωταγωνιστική και συνεκτικού δεσμού των φορέων της περιοχής. Ως ανοιχτού και δυναμικού θεσμού, που αξίζει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη των μελών του. Ποιο συγκεκριμένα το 1ο τρίμηνο:
- Αναβαθμίσαμε την διοικητική λειτουργία: Το Επιμελητήριο είναι δημόσια υπηρεσία. Η λειτουργία και η κουλτούρα του ανάλογη, με τα θετικά και τις δυσλειτουργίες που απορρέουν από αυτό. Με μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία με καλή μόρφωση και πάντως καταρτισμένοι και με διάθεση για δουλειά. Με αυτούς συμμάχους, με σχέδιο και βούληση ξεκινήσαμε σταθερά την αναβάθμιση των υπηρεσιών και των τμημάτων του. Αποτυπώσαμε την υπάρχουσα διοικητική λειτουργία και σταδιακά παρεμβαίνουμε σε αυτή, απλοποιώντας και αυτοματοποιώντας τις διεργασίες. Καταγράψαμε, επικαιροποιήσαμε και οργανώσαμε τις εκπροσωπήσεις του Ε.Α. σε πάνω από 30 επιτροπές φορέων και ορίσαμε εκπροσώπους του επιχειρείν, παντού. Συστήσαμε και στελεχώσαμε 20 τομείς εργασίας/επιτροπές και ξεκινούν άμεσα τη δουλειά τους. Ενισχύουμε τα τρία Τμήματά μας (Εμπορικό, Υπηρεσιών και Μεταποίησης) και με τον Πρόεδρο και τον αναπληρωτή προέδρου τους, συστήσαμε επταμελή επιτροπή για καθένα από αυτά, με σκοπό την λειτουργία για πρώτη φορά. Ενεργοποιήσαμε το 4ο Τμήμα μας, το Αγροτικό, ορίσαμε υπεύθυνό του και ήδη εγγράψαμε πάνω από 40 νέα μέλη. Δημιουργήσαμε κανονισμό/οδηγό λειτουργίας των τμημάτων με συγκεκριμένη στοχοθεσία. Συστήσαμε τμήμα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, για τη βελτίωση της επαφής μας με τα μέλη και της πληροφόρησής τους, καθώς και για την συστηματική προβολή των δράσεων και των διεκδικήσεών μας. Καταρτίσαμε πλάνο λειτουργίας του ΕΑ (Business Plan) και σ΄ αυτό αποτυπώσαμε το οργανόγραμμά του.
- Πρωτοβουλίες και δράσεις: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και πραγματοποιούμε δράσεις για την ενίσχυση του κοινωνικού συνόλου και των μελών μας, με δημιουργική συνεργασία με τους φορείς της περιοχής. Ενδεικτικά με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συνεχίσαμε το Πρόγραμμα «Προώθηση Οίνων Ποιότητας της Π.Δ.Ε. στην Ιαπωνία, Νοτ. Κορέα, Κίνα», αναθέσαμε στο Πανεπιστήμιο Πατρών την εκπόνηση μελετών εκτίμησης του οικονομικού αντίκτυπου του Πατρινού Καρναβαλιού 2025, συνεργαζόμαστε μαζί του για την πρακτική άσκηση φοιτητών, δημιουργήσαμε Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Επιμελητηρίου Αχαΐας κ.α.
- Εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια: Το Επιμελητήριο μας τους αγκαλιάζει όλους, συνεργάζεται με όλους και πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, πανταχού παρόν. Σε αυτό το πλαίσιο συνεργαστήκαμε και συνδιοργανώσαμε εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια, ενισχύοντας τον διάλογο, την ενημέρωση και την προβολή της τοπικής οικονομίας. Φιλοξενήσαμε στις εγκαταστάσεις μας, την παρουσίαση της Έκθεσης του ΙΟΒΕ, για τις Ελληνικές Περιφέρειες, παρουσία του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, κ. Θ. Κοντογεώργη και των Περιφερειαρχών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. Συνδιοργανώσαμε με το Οικονομικό Επιμελητήριο, ενημερωτικό σεμινάριο για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Συνδιοργανώσαμε με το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και τον Σύλλογο Υπαλλήλων Επιμελητηρίων, ενημερωτική ημερίδα, με θέμα «Υποχρεώσεις τήρησης μέτρων πυροπροστασίας και πυρασφάλειας στις μικρές επιχειρήσεις». Συμμετείχαμε στο 4ο Forum Υγείας με ομιλία. Συνδιοργανώσαμε το Travel West Forum κ.α.
- Χορήγηση οικονομικής υποστήριξης, αιγίδας: Το Επιμελητήριο ανταποκρίνεται και στηρίζει δράσεις και πρωτοβουλίες των μελών του και φορέων, με σκοπό την προαγωγή της επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικά ενισχύσαμε την προσπάθεια του Δήμου Πατρέων στη διοργάνωση του Πατρινού Καρναβαλιού, στηρίξαμε τη Δράση της Καρναβαλικής Ακαδημίας Πάτρας, για τη συμμετοχή της στο καρναβάλι του Viareggio της Ιταλίας. Ενισχύσαμε επίσης το Καρναβαλικό Λεωφορείο Πάτρας, και το Αχαγιώτικο Καρναβάλι του Δήμου Δυτ. Αχαΐας.
- Συμμετοχή σε εκθέσεις: Οι εκθέσεις αποτελούν θεσμό εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας και ανάδειξης των προϊόντων μας. Σκοπεύουμε να τον αναπτύξουμε περαιτέρω, με διαφάνεια και δικαιοσύνη για τα μέλη μας και ευκαιρίες για όλους. Σχεδιάζουμε μια νέα πολιτική για τις εκθέσεις, που θα δώσει ώθηση στον θεσμό. Στους πρώτους μήνες της θητείας μας, το Ε.Α. συμμετείχε στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών Food Expo-Oenotelia ‘25 (σε συνεργασία με την Π.Δ.Ε), στηρίζοντας οικονομικά δέκα επτά (17) επιχειρήσεις – μέλη μας και στη διεθνή έκθεση για τον οίνο και το ποτό, Prowein στην Γερμανία, στηρίζοντας έξι επιχειρήσεις – μέλη μας.
- Συναντήσεις με συλλόγους και φορείς: Το Επιμελητήριο Αχαΐας, συναντάται, συνεργάζεται, δικτυώνεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, αλλά και συλλόγους της περιοχής. Μέσα από τη συνεργασία λαμβάνουμε γνώση των μηνυμάτων της αγοράς και των αιτημάτων συλλόγων και φορέων. Πραγματοποιούμε πλειάδα συναντήσεων, χτίζουμε στέρεες συμμαχίες, ενισχύουμε τη συνεργασία, ανταλλάσσουμε γνώσεις, προωθούμε πρωτοβουλίες. Συναντηθήκαμε με Υπουργούς, Γενικούς Γραμματείς, Περιφερειάρχες, τους πέντε Δήμαρχους της Αχαίας στα δημαρχεία τους, με τις διοικήσεις Επιμελητήριων πως του Οικονομικού Επιμελητήριου, του ΕΒΕΑ, την Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, τον ΣΕΒ, με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων, όπως του Δ.Σ. της Ολυμπίας Οδού κ. Π. Παπανικόλα, της ηγεσίας της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, και του Συνεταιρισμού Καλάβρυτων. Οργανώσαμε συσκέψεις με τις διοικήσεις σωματείων όπως, Ασφαλιστές, Διανομείς, Ιδιοκτήτες γυμναστήριων, Ξενοδόχων και σχεδιάσαμε μαζί τους πρόγραμμα δράσης. Συγκαλέσαμε στις εγκαταστάσεις μας σύσκεψη φορέων, για την συγγραφή πρότασης προς το Πρωθυπουργικό γραφείο, για τη σύνταξη Σχεδίου Ανάπτυξης της Αχαίας στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποί του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εκπροσώπων των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων του Νομού.
- Συμμετοχή σε προγράμματα, φόρουμ: Το Επιμελητήριο μας συμμετέχει ενεργά σε εθνικούς και περιφερειακούς φορείς, επιχειρησιακά προγράμματα και επαγγελματικά forum, ενισχύοντας τη δικτύωση και τις ευκαιρίες των μελών του. Συγκροτήσαμε το νέο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας. Εκπροσωπηθήκαμε στη Γεν. Συνέλευση του Ελληνοαραβικού Επιμελητηρίου. Αναβαθμίζουμε τη συμμετοχή μας στο Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο.
- Δράσεις της ΑΧΕΠΑΝ: Η ΑΧΕΠΑΝ, αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Αχαΐας και της υποστήριξης του έργου του Ε.Α. Μέσα από μια σειρά δυναμικών δράσεων και υπηρεσιών, προσφέρει στα μέλη μας εργαλεία και γνώσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά τους. Από το πρώτο τρίμηνο, έχει ενισχυθεί η διοικητική της δομή, με αποτελεσματικότερες διαδικασίες και διαφανή λειτουργία. Παράλληλα, έχουν προταθεί και εγκριθεί νέα χρηματοδοτούμενα έργα, τα οποία θα υποστηρίξουν την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση στην περιοχή.
Αναλάβαμε τη διοίκηση για να υλοποιήσουμε τις προσδοκίες των μελών μας. Αυτή είναι η διαρκής μας μέριμνα, αυτός και ο αποκλειστικός μας στόχος. Για αυτόν τον στόχο καθημερινά σχεδιάζουμε με σοβαρότητα και ευθύνη, προς αυτόν βηματίζουμε με σχέδιο και ταχύτητα.
*Ο Θεόδωρος Λουλούδης είναι Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News