Θερινές εκπτώσεις: Τα καταστήματα σε ρυθμούς εκπτώσεων με την αγορά «παγωμένη»

Η οικονομική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα παραμένει στάσιμη, με τον τζίρο στο δεύτερο τρίμηνο του 2025 να φτάνει τα 510 εκατομμύρια ευρώ – ποσό που δεν διαφοροποιείται σημαντικά από το αντίστοιχο διάστημα του 2024

Θερινές εκπτώσεις: Τα καταστήματα σε ρυθμούς εκπτώσεων με την αγορά «παγωμένη»

Σε ένα περιβάλλον έντονης ακρίβειας και περιορισμένης αγοραστικής δύναμης, οι φετινές θερινές εκπτώσεις ξεκινούν με στόχο να προσφέρουν μια οικονομική «ανάσα» στους καταναλωτές, αλλά και ελπίδα στις εμπορικές επιχειρήσεις της Πάτρας. Οι τοπικοί έμποροι, βλέποντας τον κύκλο εργασιών τους να παραμένει στάσιμος, προσδοκούν σε τόνωση της κίνησης και βελτίωση της ρευστότητας, έστω και προσωρινά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η οικονομική δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα παραμένει στάσιμη, με τον τζίρο στο δεύτερο τρίμηνο του 2025 να φτάνει τα 510 εκατομμύρια ευρώ – ποσό που δεν διαφοροποιείται σημαντικά από το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Η στασιμότητα αυτή αντανακλά τη γενικότερη επιφυλακτικότητα των καταναλωτών, που πλέον εστιάζουν στην αξία και την τιμή κάθε αγοράς.

Να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι μια παροδική εικόνα. Η τοπική αγορά παρουσίασε και όλο το 2024 μια σταθερή πορεία κάμψης του τζίρου σε ποσοστό -0,8%. Πρόκειται για την στατιστική καταγραφή αυτού που βιώνουν καθημερινά οι καταναλωτές. Κόβουν όπου βρουν, για να «βγει ο μήνας». Κόβουν από τον φούρναρη, τον κρεοπώλη και τον μανάβη, κυνηγούν τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ και ψάχνουν για ρούχα στους πάγκους των λαϊκών αγορών αντί για τις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων.

Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Αυγούστου, δίνοντας περιθώριο για καλύτερο σχεδιασμό των αγορών. Παράλληλα, η Κυριακή 20 Ιουλίου δίνει τη δυνατότητα στους καταστηματάρχες να λειτουργήσουν τα καταστήματά τους προαιρετικά, από τις 11:00 έως τις 20:00, σύμφωνα με την εμπορική νομοθεσία.

Ωστόσο, ο Εμπορικός Εισαγωγικός Σύλλογος Πατρών (ΕΕΣΠ) δηλώνει ρητά την αντίθεσή του στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, πέραν των λίγων παραδοσιακών Κυριακών. Οπως τονίζει, η εφαρμογή του μέτρου δεν έχει αποφέρει κανένα ουσιαστικό όφελος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή τους καταναλωτές, ενώ λειτουργεί υπέρ των πολυεθνικών και εις βάρος της τοπικής οικονομίας.

Ο ΕΕΣΠ καλεί τα μέλη του να παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 20/7, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και υπεράσπισης του τοπικού εμπορίου, ενώ επισημαίνει ότι το κόστος λειτουργίας και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας οδηγούν σε χειρότερη ποιότητα υπηρεσιών και επιπλέον βάρη για τον καταναλωτή.

Ο ΕΕΣΠ προτρέπει τους καταναλωτές να στηρίξουν την τοπική αγορά, κάνοντας τις καλοκαιρινές τους αγορές στα καταστήματα της πόλης. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κάλεσμα: «Η αγορά μας, η πόλη μας… Στηρίξτε την τοπική επιχειρηματικότητα και επωφεληθείτε από ποιοτικά προϊόντα σε ασύγκριτα χαμηλές τιμές».