Τι αλλάζει για τις νέες συντάξεις χηρείας
Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν σε όσους θα συνταξιοδοτηθούν με σύνταξη χηρείας μετά την 1η Ιανουαρίου 2022 και θα εισπράττουν άθροισμα εθνικών συντάξεων άνω των 384 ευρώ.
Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, οι διπλοσυνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν μια σύνταξη από δικό τους δικαίωμα (π.χ. γήρατος ή αναπηρίας) και μια σύνταξη λόγω θανάτου (σύνταξη χηρείας), θα δικαιούνται – πλέον – μία εθνική σύνταξη που δεν μπορεί να υπερβαίνει (μεμονωμένα ή ως άθροισμα εθνικών συντάξεων από διαφορετικές αιτίες) το ανώτατο όριο μιας πλήρους εθνικής σύνταξης 384 ευρώ.
Ο κανόνας αυτός είχε εφαρμοστεί εξαρχής σε όσους λαμβάνουν δυο συντάξεις από δικό τους δικαίωμα (δυο γήρατος ή μια γήρατος και μια αναπηρίας) δεν συνέβαινε όμως το ίδιο και για τους διπλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν μια γήρατος ή αναπηρίας και μια χηρείας.
Σε αυτή την περίπτωση ο επιζών σύζυγος και δικαιούχος λάμβανε – με την προηγούμενη ερμηνεία του νόμου – το 70% της συνολικής σύνταξης του θανόντα, δηλαδή το 70% της εθνικής του σύνταξης και το 70% της ανταποδοτικής του σύνταξης. Αυτό συνέβαινε ακόμη κι αν ο ίδιος λάμβανε πλήρη Εθνική Σύνταξη (384 ευρώ) μέσω της δικής του σύνταξης.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Θηλασμός: Το «θαύμα» των πρώτων 1.000 ημερών – Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του μωρού
CMF Clip Pro: Τα open-ear earbuds της Nothing με θήκη Smart Dial
Ο Καλαβρυτινός παίκτης της Patras Stratego Team Δημήτρης Κοσμόπουλος στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ΦΩΤΟ
Ελαστικά & Καλοκαίρι: Πώς να ελέγξετε τα λάστιχα σε 2 λεπτά πριν το ταξίδι
Χρησιμοποιείς Google passkeys για τους κωδικούς σου; Και όμως μπορούν να τους κλέψουν
Η Κρήνη πλημμύρισε παραμύθια και χρώματα στην έναρξη του φεστιβάλ αφήγησης ΦΩΤΟ
Μικρές κόκκινες κουκκίδες στο δέρμα: Πότε είναι αθώες;
Mουσική βραδιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στα Βαλιμίτικα ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ
