Τι είδους «επαφές» ψήνει η Αγκυρα; – Τέσσερις απαντήσεις για τις αυριανές διερευνητικές

Τι είδους «επαφές» ψήνει η Αγκυρα; - Τέσσερις απαντήσεις για τις αυριανές διερευνητικές

Αργησε λιγάκι αλλά τελικά… θυμήθηκε ν’ απαντήσει η Τουρκία! Στις 16 Μαρτίου, την ερχόμενη Τρίτη, θα διεξαχθεί στην Αθήνα ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο 61ος γύρος είχε πραγματοποιηθεί τέλη Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Αγκυρα… ξεχνούσε επιμελώς ν’ απαντήσει στις ημερομηνίες που κατέθεσε αρχικά η Αθήνα για τον 62ο γύρο (3 με 5 Μαρτίου), κάνοντας τακτικές κινήσεις με σκοπό την καθυστέρηση της επανέναρξης των διερευνητικών.

Το ερώτημα:

Μήπως κάτι μαγειρεύει η Τουρκία; Ηταν τυχαία ή σκόπιμη η καθυστερημένη απάντησή της;

Πού το πάει, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου, όπου θα συζητηθεί εκτενώς το ελληνο-τουρκικό ζήτημα;

Μήπως μας ετοιμάζει εκπλήξεις η Τουρκία; Ή μήπως θεωρεί τον εαυτόν της κυρίαρχο πλέον του τραπεζιού, δεδομένης και της «στοργής» με την οποία την περιβάλλει η ΕΕ;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Χωρίς να κάνει ούτε βήμα πίσω…»

«Με τις έντονες τουρκικές απειλές και μετά από τις προκλητικές βόλτες του «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, φθάνουμε στον 62ο γύρο των «διερευνητικών» συνομιλιών Ελλάδος και Τουρκίας μέσα σε ομιχλώδες τοπίο. Αραγε μετά από 19 χρόνια και τόσους γύρους τι…διερευνούμε; Συζήτηση μόνο για την οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ όπως είναι η αταλάντευτη εθνική μεταπολιτευτική γραμμή ή και διερεύνηση της έκτασης της  αιγιαλίτιδας ζώνης (χωρικών υδάτων), που σημαίνει ότι πάμε να συζητήσουμε ένα δικαίωμα που ασκείται μονομερώς; Η Τουρκία που ονομάζει πλέον τη διαδικασία…διαβουλεύσεις, απαιτεί να συζητηθούν και οι «γκρίζες ζώνες», η αποστρατικοποίηση των Νήσων και ό,τι άλλο για να φορτώσει την ατζέντα και για αυτό αναφέρεται σε διάλογο χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Είμαστε μπροστά σε μέγγενη; Μάλλον. Σε κάθε περίπτωση είναι αφελές να υποστηρίζεται ότι «στριμώξαμε» την Τουρκία. Η Τουρκία δείχνει στην διεθνή κοινότητα ότι… συνδιαλέγεται χωρίς να κάνει ούτε βήμα πίσω, με τον Μπορέλ και τον Στόλτενμπεργκ έτοιμους να της δώσουν «συγχωροχάρτι»!

* Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι γεωστρατηγικός αναλυτής, επικεφαλής στο «Παρατηρητήριο Liberal».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΚΟΚΑΠΗΣ: «Η γνωστή τακτική παραπληροφόρησης»

«Επειτα από μία πολυήμερη “σιγή ασυρμάτου”, η Αγκυρα αιφνιδίως απάντησε στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για την έναρξη του δεύτερου γύρου των διερευνητικών επαφών.

Προηγουμένως “έπαιζε καθυστερήσεις”, συνεχίζοντας την γνωστή τακτική των προκλήσεων και της παραπληροφόρησης. Ταυτόχρονα προσπάθησε να επιδοθεί σε ένα “παζάρι” με την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες.

Η αρχική πρόθεση του Καΐρου για έρευνες στο θαλάσσιο οικόπεδο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, φάνηκε να δικαιώνει την τουρκική επιχειρηματολογία. Ομως η αντίδραση της ελληνικής διπλωματίας ήταν άμεση, με την αιγυπτιακή κυβέρνηση να αποσύρει τον επίμαχο χάρτη, τερματίζοντας τις τουρκικές προσδοκίες.

Ηταν αυτή η εξέλιξη που φαίνεται να υποχρέωσε την Αγκυρα να σταματήσει να “παίζει καθυστερήσεις” με τις διερευνητικές, στις οποίες εμμένει να επιδιώκει να βάλει στην ατζέντα τους το σύνολο (αυτών που η ίδια θεωρεί) των “ελληνοτουρκικών διαφορών”.

Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να χρεωθεί τον τερματισμό τους, θεωρώντας, και με δεδομένη την προβληματική των σχέσεων Ερντογάν-Μπάιντεν, ότι ο χρόνος κυλά σε βάρος της Αγκυρας».

* Ο Γιώργος Λυκοκάπης είναι δημοσιογράφος, διεθνολόγος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Για τον άσωτο υιό ο Μόσχος ο σιτευτός»

«Το εύλογο ερώτημα της κοινής γνώμης είναι, τι πραγματικά θέλει η Τουρκία, και μέσα από τις διερευνητικές με την Ελλάδα, εν όψει και της συνόδου της ΕΕ την 25η Μαρτίου;

Η Τουρκία έχει άλλο αξιακό κώδικα από της Ελλάδας. Κατάφερε  να μετατρέψει το εις βάρος της κλίμα σε αδράνεια της ΕΕ, μη επιβολή κυρώσεων.  

Η Τουρκία λειτουργεί διαχρονικά πολιορκητικά, έχοντας σύμμαχο το χρόνο και την υπομονή και όχι το ακαριαίο χτύπημα. Ποντάρει στη φθορά της Ελλάδας. Είναι καιροσκόπος, ο επιτήδειος ουδέτερος της ιστορίας όπως αναφέρει ο καθηγητής Frank Weber.

Εχει θράσος και όσο δεν της επιβάλλονται κυρώσεις, τόσο αποθρασύνεται.

Την καλοπιστία της Ελλάδας την λαμβάνει ως αδυναμία.

Είναι πεπεισμένη πως σε βάθος χρόνου θα κερδίσει/ωφεληθεί, όπως έγινε στο παρελθόν, στον Β’ Π.Π, το 1955, 1959, 1964, 1974, 1996 και έτσι πιθανολογεί πως θα συμβεί και πάλι, να είναι η κερδισμένη της ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνον, χωρίς κυρώσεις την 25η Μαρτίου από Ε.Ε ή ΗΠΑ.

Εχει το κλειδί των συνομιλιών και αυτή θα ορίσει αν και πότε θα συνεχιστούν. Μάλιστα βάζει και τους όρους. Αν δε η Ελλάδα αποχωρήσει, η Τουρκία θα την κατηγορήσει ως κακόπιστη και αίτιο της διακοπής τους (Blame game).

Είναι μεν ο “άσωτος υιός”, αλλά γι’ αυτόν (αυτή εν προκειμένω) ο πατέρας (Δύση) θυσιάζει το Μόσχο το σιτευτό και όχι για τον καλό υιό (Ελλάδα)».

* Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος είναι δρ του Παντείου Πανεπιστημίου, συνεργάτης  του Εργαστηρίου Τουρκικών & Ευρασιατικών Μελετών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, δικηγόρος.   

ΜΑΡΙΟΣ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ: «Οι διμερείς σχέσεις επί της ουσίας…»

«Είναι αλήθεια πως σε κάποια χρονική στιγμή, όχι ακόμα, θα πρέπει να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι συνομιλιών και όχι διαπραγματεύσεων. Πρέπει να συζητηθεί το μέλλον των διμερών σχέσεων μας. Επί της ουσίας και πράξης. Να χτίσουμε σε μια σχέση, εφόσον την θέλουμε κι εμείς, ουσιαστικά.

Χρειάζεται βεβαίως, πρώτα, η επίλυση βασικών ζητημάτων που δεν χρειάζονται επιπλέον διαπραγματεύσεις και αναφορές. Ετσι θα διευκολυνθεί το έργο Ελλάδας και Κύπρου για στήριξη και συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο της Τουρκίας. Που όσο και να φαίνεται να μην το θέλει, το χρειάζεται.

Ειδάλλως, θα πορευόμαστε συνέχεια σε «διερευνητικές» και πολυμερείς, ανούσιες επί το πλείστον, που θα καταλήξουν «διαπραγματεύσεις». Στο μεταξύ, οι Τούρκοι θα σπεύδουν στα διεθνή ΜΜΕ, όσο «συνομιλούν», και θα μιλούν για «διαπραγματεύσεις» εφ’ όλης της ύλης.

Μας υποτιμά η Τουρκική ηγεσία. Αποδομεί τη σημαντικότητα και δυναμική Ελλάδας-Κύπρου. Και εμείς εν τέλει να κλείνουμε τον δρόμο προς την ΕΕ, στο σύνολο, και η ιστορία συνεχίζεται. Με επόμενες εναλλακτικές γεωστρατηγικές μας επιλογές στην πράξη. Δηλαδή, το δικό μας στρατηγικό βάθος, σε επιχειρησιακή πρώτη».

* Ο Μάριος/Παναγιώτης Ευθυμιόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικής, κοσμήτορας της Σχολής Παγκόσμιας Πολιτικής και Ασφάλειας του Αμερικανικού Πανεπιστημίου των Εμιράτων.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ*

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ