Τη βραδιά που φωτίστηκαν οι τρεις ζωές του Χάρη Λυμπερόπουλου

Τη βραδιά που φωτίστηκαν οι τρεις ζωές του Χάρη Λυμπερόπουλου

Στον φιλόξενο χώρο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Ωδείο Πατρών βρέθηκαν αρκετοί συμπολίτες το βράδυ της Παρασκευής 14 Οκτωβρίου για την παρουσίαση του βιβλίου «Χάρης Λυμπερόπουλος ‘‘Κοντά στον αιώνα’’ – Συνομιλώντας με τον πατέρα μου» της Κατερίνας Λυμπεροπούλου.

Τη γοητευτική προσωπικότητα του πρωτοπόρου αθλητικογράφου, πρωταθλητή Ελλάδας στο πένταθλο και στο άλμα εις μήκος, και κοσμοπολίτη,  φώτισαν μέσα από τις άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες τους ο Γιώργος Δάσιος ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Τάσσος Σταθόπουλος αθλητικός συντάκτης και ο Βασίλης Ρούβαλης συγγραφέας-δημοσιογράφος.

ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ πρώτος τον λόγο, ο Γιώργος Δάσιος είπε, μεταξύ άλλων: «…Χάρης Λυμπερόπουλος, λοιπόν, 1922 – 2020

Τη βραδιά που φωτίστηκαν οι τρεις ζωές του Χάρη Λυμπερόπουλου

Η Κατερίνα Λυμπεροπούλου με τη σύμβουλο επικοινωνίας Ζέττα Ζάχου

Ενας αιώνας που βιώθηκε με τρεις ζωές. Εντυπωσιάστηκα από τις τρεις ζωές που έζησε ο υπέροχος αυτός άνθρωπος, που αυτοβιογραφείται σ’ αυτό το βιβλίο, κι αναφέρομαι στην αθλητική, στη δημοσιογραφική και στην κοινωνική του ζωή. Σε αυτή την παρουσίαση λοιπόν αναφέρομαι ακριβώς σε αυτό, σε ό,τι δηλαδή με εντυπωσίασε στην ανάγνωση αυτού του βιβλίου. Το βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα αποτελεί μια ιδιόμορφη αυτοβιογραφία, δοσμένη με την μορφή συνέντευξης. Μιας συνέντευξης που έδωσε ο Λυμπερόπουλος σε ένα από τα πιο αγαπημένα του πρόσωπα, στην κόρη του Κατερίνα. Το βιβλίο συσσωματώνει μια συλλογή στοιχείων που, κατά τη δήλωση της συγγραφέως,  διήρκεσε περιστασιακά για περισσότερο από 15 χρόνια…

Το βιβλίο περιέχει ιστορία από πρώτο χέρι. Ιστορία που γράφτηκε όχι από κάποιον ιστορικό, που βασίστηκε σε πηγές, αλλά από κάποιον μη ιστορικό που όμως έζησε τα ιστορικά γεγονότα που αναφέρει. Ετσι το βιβλίο αποτελεί, πέρα από αθλητική και ιστορική καταγραφή μιας εποχής…

Τη βραδιά που φωτίστηκαν οι τρεις ζωές του Χάρη Λυμπερόπουλου

Το βιβλίο περιέχει ακόμα εξαιρετικές φωτογραφίες που απεικονίζουν την ατμόσφαιρα της κάθε εποχής, όπως αγωνίσματα στίβου στο Παναθηναϊκό Στάδιο κατά την διάρκεια της Κατοχής, καταδύσεις και κολυμβητικούς αγώνες στην κατοχή, ποδοσφαιρικές ομάδες της δεκαετίας του ’40, φωτογραφία χειραψίας από την συνέντευξη που πήρε στον πανίσχυρο Γιουκοσλάβο Στρατάρχη Τίτο (1952), πρωτοσέλιδα εποχικού τύπου, φωτογραφίες με τον διαχρονικό θρύλο του παγκόσμιου στίβου, Τσέζε Οουενς αλλά και ακόμα πολλές φωτογραφίες από την προσωπική του ζωή…

Το καλοκαίρι πέρασε και κατά συνέπεια μειώνονται οι προτάσεις για ανάγνωση βιβλίων στις διακοπές. Θέλω όμως, εμφατικά να δηλώσω ότι η βιογραφική συνέντευξη του Χάρη Λυμπερόπουλου δεν είναι ένα διάβασμα για τις διακοπές, είναι μια πλήρης ιστορική αναφορά στην αθλητική δημοσιογραφία, και όχι μόνο, των τελευταίων 80 ετών στην χώρα μας. Μια ιστορική καταγραφή που δεν αφορά μόνο το φίλαθλο κοινό, αλλά κάθε πολίτη που θέλει να μάθει από πρώτο χέρι γεγονότα και λεπτομέρειες που διαδραματίστηκαν τόσο μπροστά όσο και πίσω από κλειστές πόρτες…».

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, τη σκυτάλη πήρε ο Τάσσος  Σταθόπουλος, ο οποίος κατέταξε τον Χάρη Λυμπερόπουλο στην ίδια κατηγορία μ’ αυτή των πρωτεργατών του αθλητικού ρεπορτάζ, Αθανάσιο Σέμπο (πρώτο πρόεδρο του ΠΣΑΤ) και Χρήστο Σβολόπουλο – θρυλική γραφίδα του αθλητικού ρεπορτάζ στην εφημερίδα Τα Νέα.

Ανακάλεσε το ταξίδι των προγόνων από τη μεριά του πατέρα του από τα Επτάνησα στην Πάτρα όπου στις αρχές του περασμένου αιώνα βρίσκουμε τον παππού του εγκατεστημένο στα Ψηλά Αλώνια.

Μίλησε για την εφημερίδα «Απογευματινή» και το ιστορικό τμήμα αθλητικού ρεπορτάζ που διηύθυνε ο Λυμπερόπουλος το οποίο αποτέλεσε τις δεκαετίες ’60 και ’70 φυτώριο πολλών μεγάλων του αθλητικού ρεπορτάζ ανοίγοντας δρόμο για τα ταμπλόιντ της δεκαετίας του ’80 (Εθνος – Ελεύθερος Τύπος).

Και τέλος, μίλησε για έναν άνθρωπο που στα 98 χρόνια της ζωής του παρέμεινε πιστός στις αρχές του.

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ τον κύκλο των ομιλιών, ο Βασίλης Ρούβαλης σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«… Ο Χάρης Λυμπερόπουλος είναι μια περίπτωση προσωπικότητας που κινήθηκε στη σφαίρα προώθησης της κοινής γνώμης σε ποιοτικές ατραπούς, και με όρους ελευθεροτυπίας και δημοκρατικής ευθύνης. Και εξηγώ αυτό λέγοντας ότι η ελληνική μεταπολεμική δημοσιογραφία ανδρώθηκε μέσα από το πρίσμα μιας διδακτικής θεώρησης από τους φορείς της, αν μου επιτρέπεται να πω, των πραγμάτων και του κόσμου, που θα μπορούσε να ωφελήσει τα μέλη αυτής της κοινωνίας – μην ξεχνάμε – που έφερε βαριά τη σκιά των καθοριστικών εξελίξεων του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα…

Ο Χάρης Λυμπερόπουλος κατανοούσε την πραγματικότητα τη στιγμή που διαμορφωνόταν, χωρίς ωστόσο να συνδέει τα «νήματα» που κάνουν την εμπειρία δεδομένο ιστορικό συμβάν. Ετούτο δεν περιόριζε τον προσδιορισμό της ματιάς του, και προφανώς είναι ο λόγος για τον οποίο η δημοσιογραφική ταυτότητά του περιείχε αυτήν την ανάγκη διασταύρωσης των πραγμάτων, διερεύνησης και κατανόησής τους…

… Πέραν αυτών ο Χάρης Λυμπερόπουλος κατάφερε αξιομνημόνευτα επιτεύγματα κι έθεσε βάσεις για το στάτους της τωρινής δημοσιογραφικής πρακτικής. Ο τόμος διανθίζεται από πάμπολλες αναφορές σε πρόσωπα, σωματεία, αγώνες, διοργανώσεις αλλά και ευρύτερα περιβάλλοντα και συνθήκες εποχής, καταστάσεις που δεν περιορίζονταν στην αθλητική επικαιρότητα αλλά επεκτείνονταν στα πεδία της πολιτικής ζωής και των κοινωνικών δρώμενων. Το δικό του δημοσιογραφικό σύμπαν χωράει αρκετές ακόμα προεκτάσεις, ζηλευτές για όλους εμάς που έχουμε υπηρετήσει το λειτούργημα αυτό…».

ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ αλλά και συγκινημένη, που βρέθηκε στον τόπο καταγωγής του πατέρα της, η Κατερίνα Λυμπεροπούλου ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης, υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους παρευρεθέντες, οι οποίοι της έδωσαν συγχαρητήρια που διαφύλαξε, μέσω του βιβλίου, ένα τόσο πολύτιμο υλικό-βιογραφία και ιστορική καταγραφή παράλληλα.

ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ, που διοργάνωσαν το βιβλιοπωλείο «Γωνιά του Βιβλίου-Παπαχρίστου» και οι εκδόσεις Πατάκη, συντόνισε η γράφουσα.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω Whatsapp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ