Τιτάνια η μάχη της ΕΜΑΚ στην Τουρκία: «Δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρούς στα συντρίμμια»

Μία τεράστια μάχη δίνει η ΕΜΑΚ στην Τουρκία, με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιο Μπαλάφα να δίνει την τελευταία ενημέρωση.

Τιτάνια η μάχη της ΕΜΑΚ στην Τουρκία: «Δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρούς στα συντρίμμια»

Μία τεράστια μάχη δίνει η ΕΜΑΚ στην Τουρκία, με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιο Μπαλάφα να δίνει την τελευταία ενημέρωση.

«Έχουμε ανασύρει πέντε ζωντανούς και πέντε νεκρούς από τα συντρίμμια», επανέλαβε και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρά άτομα στα σημεία».

«Με βάση το πρωτόκολλο σε μια τέτοια καταστροφή δεν μπορείς – αν και δεν είναι δόκιμος ο όρος – να “ξοδεύεις” χρόνο για νεκρό όταν δίπλα σου έχεις φωνές που καλούν σε βοήθεια» εξήγησε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής.

 

«Στους νεκρούς δουλέψαμε γιατί πίσω τους υπήρχαν ζωντανοί» πρόσθεσε αποκαλύπτοντας ένα μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου των σωστικών συνεργείων. Όπως είπε «Δυστυχώς αυτές τις ώρες πρέπει να αποφασίσουμε για ζωή και θάνατο με τα στοιχεία που έχουμε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας. Υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, ένα εργαλείο που αφορά τους διασώστες για το πώς θα αποφασίσουν το ένα ή το άλλο».

 

Ξεπερνά τους 17.100 ο αριθμός των νεκρών σε Τουρκία και Συρία

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία προκάλεσε τον θάνατο περισσοτέρων από 17.100 ανθρώπων, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τις αρχές των δύο χωρών.

Επισκεπτόμενος την Γκαζιαντέπ (νότια), μια από τις πληγείσες πόλεις της Τουρκίας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 14.014 ενώ των τραυματιών ξεπερνά τους 60.000, μόνο για την Τουρκία, ενώ στη Συρία 3.162 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς.

Το απόγευμα η αναχώρηση της κυπριακής ομάδας Διάσωσης για την Τουρκία

Στο μεταξύ, Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης με 17 μέλη, την οποία συντονίζει η Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας Κύπρου, προγραμματίζεται να αναχωρήσει σήμερα απόγευμα, για να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Τουρκία την περασμένη Δευτέρα. Η προσφορά της βοήθειας, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, δίδεται μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυπριακή αποστολή, η οποία θα αναχωρήσει από το Αεροδρόμιο της Λάρνακας με ρουμανικό αεροσκάφος που έχει διευθετηθεί μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, αποτελείται από τον επικεφαλής (μόνιμο στέλεχος), 14 άτομα εθελοντές διασώστες της Πολιτικής ‘Αμυνας, μία γιατρό και ένα νοσηλευτή της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.

Με την άφιξή τους, οι διασώστες θα τεθούν κάτω από την ομάδα συντονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συντονίζει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης των ομάδων που έχουν αποσταλεί, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές.

Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας πέρασε στη βόρεια

Στο μεταξύ, το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας για τους σεισμόπληκτους στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας πέρασε σήμερα το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα, επεσήμανε αξιωματούχος.

Ο ανταποκριτής του AFP είδε έξι φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν κυρίως σκηνές και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, να εισέρχεται στο συριακό έδαφος από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Μάζεν Αλούχ, αξιωματούχο στο συνοριακό πέρασμα, πρόκειται για βοήθεια η οποία αναμενόταν πριν από τον σεισμό της Δευτέρας.

Λίγο νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκαίρ Πέντερσεν είχε δηλώσει ότι οι Σύροι που έχουν πληγεί από τον φονικό σεισμό έχουν ανάγκη «περισσότερα από τα πάντα» σε ό,τι αφορά τη βοήθεια.

«Έχουμε ανάγκη από ζωτικής σημασίας βοήθεια», είχε τονίσει ο Πέντερσεν μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Γενεύη. «Την έχουν απελπισμένα ανάγκη άμαχοι όπου κι αν βρίσκονται, ανεξαρτήτως συνόρων και ορίων. Την έχουμε άμεσα ανάγκη μέσω των πιο γρήγορων, πιο άμεσων και πιο αποτελεσματικών οδών».

«Λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε ανθρωπιστική βοήθεια» από το Μπαμπ αλ Χάουα, είχε σημειώσει ο ίδιος, ζητώντας «να μην πολιτικοποιηθεί» η παροχή βοήθειας στον συριακό λαό, ώστε να φτάσει εκεί που την έχουν περισσότερο ανάγκη.

Παράλληλα η Τουρκία προσπαθεί σήμερα να ανοίξει άλλα δύο συνοριακά περάσματα με τη Συρία ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη γειτονική της χώρας.

Το Μπαμπ αλ Χάουα, που βρίσκεται στην επαρχία Χατάι στη νότια Τουρκία, είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό πέρασμα μέσω του οποίου παραδίδεται ζωτικής σημασίας βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας, βάσει απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Κάποιοι δρόμοι στη συριακή πλευρά των συνόρων έχουν υποστεί ζημιές. Η βοήθειά μας και η διεθνής βοήθεια δυσκολεύεται να περάσει λόγω των καταστροφών», είχε σημειώσει χθες Τετάρτη το βράδυ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Για τον λόγο αυτό, προσπαθούμε να ανοίξουμε δύο άλλα περάσματα», είχε δηλώσει. «Για ανθρωπιστικούς λόγους εξετάζουμε επίσης το άνοιγμα συνοριακών περασμάτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης» της Συρίας, είχε προσθέσει.

Από τον σεισμό των 7,8 βαθμών σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι στη Συρία και την Τουρκία, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Χιλιάδες κατοικίες έχουν καταστραφεί και στις δύο πλευρές των συνόρων, κάποιες από τον πρώτο σεισμό και άλλες από τους μετασεισμούς που ακολούθησαν.

Η ανθρωπιστική βοήθεια στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας φτάνει μέσω της Τουρκίας βάσει ενός διασυνοριακού μηχανισμού που δημιουργήθηκε το 2014 έπειτα από απόφαση του ΟΗΕ, η οποία ανανεώνεται τακτικά. Τον μηχανισμό αυτό αμφισβητούν η Δαμασκός και η σύμμαχός της Ρωσία, καθώς θεωρούν ότι παραβιάζει τη συριακή κυριαρχία.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ