To Aίγιο δεν είναι για τα «σκουπίδια»

Του Αριστοτέλη ( Αρης ) Παναγόπουλου, Επιχειρηματίας – στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αίγιο και ξαφνικά ακούμε άπαντες με τις πολιτικές τους θέσεις για το πώς ερήμωσαν την Αιγιάλεια. Μέχρι πριν όλοι την είχαν ξεχασμένη .

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του πολιτικού μου χώρου, της ΝΕ Αχαΐας ΠΑΣΟΚ , προς έκπληξή μου δεν διάβασα τίποτα για τα σκουπίδια. Βέβαια πώς να μιλήσεις για τα απορρίμματα όταν κορυφαίο στέλεχος σου άφησε το Αίγιο στο μηδέν και φόρτωσε στον δημότη του εκατομμύρια ευρώ για την μεταφορά τους . Το Αίγιο ευρύτερα όπως και γενικά η Αχαΐα κατάντησαν ουραγοί της χώρας , σε υποδομές, οικονομία, εξέλιξη.

Χύθηκε πολύ αίμα άδικα για να γίνει ο πολυπόθητος δρόμος Πατρών – Κορίνθου και υπήρξε πολλή κοροϊδία όπως τα δήθεν εγκαίνια του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τότε στο Ζευγολατιό . Η μοίρα έφερε με το που έγινε ο δρόμος , μία τις τσούχτρες , μία τα σκουπίδια , μία τον covid και εσχάτως την πανάκριβη βενζίνη.

Το τρένο της παρακμής έχει φτάσει για τα καλά αλλά το πραγματικό τρένο ουδείς ξέρει το πότε .

Φτάσαμε να παρακαλάμε για μία σχολή ΑΕΙ , ένα ferry boat για σύνδεση με τον Αγιο Νικόλαο και πολλά ακόμη που υπήρχαν αλλά πλούτο δεν έφεραν.

Τις περασμένες δεκαετίες σε όλο το παραθαλάσσιο μέτωπο το καλοκαίρι παραθέριζαν χιλιάδες τουρίστες του εξωτερικού σε σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες που σήμερα έχουν μετατραπεί σε έρημα κουφάρια κτιρίων με ελάχιστους Ελληνες, κατά κύριο λόγο, επισκέπτες. Αυτό συνέβη γιατί ταυτόχρονα με την παρακμή της Αιγιάλειας , άκμαζαν περιοχές όπως η Ηλεία και η Μεσσηνία που βοηθήθηκαν είτε από μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις είτε από τα δημόσια έργα αλλά κυρίως από ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση .

Χρειάζεται λοιπόν φαντασία, δουλειά, προτάσεις, μελέτες και συγκεκριμένο σχέδιο για να πάρει η μηχανή της Αιγιαλείας ξανά εμπρός .

Οι δύο βασικοί πυλώνες θα είναι η αγροτική παραγωγή – μεταποίηση και ο τουρισμός. Είναι ευρέως γνωστό ότι το ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή, τα αμπέλια και η σταφίδα της περιοχής είναι προϊόντα παγκοσμίως φημισμένα και έχουν brand name. Η ένωση αγροτικών προϊόντων πρέπει επιτέλους να φέρει υπεραξία στους τοπικούς καρπούς , πραγματικές συμφωνίες/κέρδη από την συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις και όχι να περιορίζεται στις γνώριμες αγορές που μεταπουλά εδώ και χρόνια και φυσικά να μην ασκεί λιανική δραστηριότητα σε άλλα καταναλωτικά αγαθά όπως αγροτικά μηχανήματα. Το σημαντικό όμως είναι να αφήσει τις παθογένειες του παρελθόντος σε επίπεδο λειτουργίας με πιο διάφανη διαχείριση των οικονομικών της και των εργαζομένων της. Οι ενώσεις δημιουργήθηκαν για να υπηρετούν τον (ήρωα) αγρότη και να παράγουν πλούτο για στις τοπικές κοινωνίες.

Για τον τουρισμό όλοι οι φορείς, επιμελητήρια, δήμοι, σε Αίγιο, γύρω περιοχές και Καλάβρυτα (τυχαίο ότι και εδώ έμειναν έξω από τον σχεδιασμό για τα σκουπίδια παρά τις συντροφικές ψήφους στον ΣΥΔΙΣΑ) πρέπει να συνεργαστούν και να είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με στόχο να προσφέρουν ξεκάθαρο τουριστικό προϊόν που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για επισκέπτες όλο τον χρόνο (βουνό, θάλασσα, τοπικά εδέσματα, αθλητικές δραστηριότητες, θρησκευτικός τουρισμός).

Εάν η ανάπτυξη έρθει μέσα από την αγροτιά και τον τουρισμό, χρειάζεται το έργο των δήμων, της περιφέρειας και της κεντρικής κυβέρνησης ώστε να προσφέρουν από την μία υψηλό βιοτικό επίπεδο στους μόνιμους κατοίκους αλλά και την αίσθηση μίας σύγχρονης περιοχής με υποδομές στους επισκέπτες της. Το παραλιακό μέτωπο από την Αιγείρα ως το Λαμπίρι, η ανάπλαση του κέντρου της πόλης του Αιγίου, το οδικό δίκτυο στα Καλάβρυτα, το απαξιωμένο νοσοκομείο Αιγίου, η πληγείσα από τις πυρκαγιές Ζήρια και οι ευρύτερες αυτής περιοχές, το θέμα των απορριμμάτων, η περεταίρω ανάπτυξη του λιμένα Αιγίου και το πιο βασικό το σιδηροδρομικό δίκτυο θέλουν λύσεις και απαντήσεις .

Οι εκλογές είναι μπροστά, οι πολίτες έχουν ευθύνη να επιλέξουν σωστά και όσοι εκλεχθούν οφείλουν τούτη την φορά να σηκώσουν μανίκια .

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kostas Zanakis
Kostas Zanakis
5 ημέρες πριν

Ακόμη θυμάμαι τον Λογοθέτη, παλιό δήμαρχο του Πειραιά, να μιλά για ανακύκλωση των σκουπιδιών, να επιδεικνύει σχετικές συμβάσεις και να κολλά γιγαντοαφίσες. Μετά ήρθε ο Λαλιώτης και τα ακύρωσε όλα. Για να μη ξεχνιόμαστε κ. Πασόκε παλιάς κοπής, που έβγαλες νέο αρχηγό και νομίζεις ότι είναι ο νέος Ανδρέας, να σε κάνει κάτι. Εμείς οι άλλοι παλιάς κοπής, δεν ξεχνάμε ούτε τα πάμπερ, ούτε την αποβιομηχάνιση της περιοχής (Ρετσίνας, Λαδόπουλος, Πειραϊκή-Πατραϊκή, κλπ. Για την τελευταία βγήκε και ήρωας, που με τα σημερινά δεδομένα θα πήγαινε φυλάκα για αποπλάνηση ανήλικης μαθήτριας). Ούτε ξεχνάμε πως η γέφυρα χρειάστηκε πολύ περισσότερο χρόνο και χρήμα, από όμοια που έφτιαχνε η ίδια εταιρεία την ίδια εποχή στη Γαλλία. Ούτε ξεχνάμε την επιμονή σας στον Τζέφρυ του λεφτά υπάρχουν. Πώς; Δεν διάβασες το βιβλίο του Στρος Καν, που προσπάθησε να τον αποτρέψει γιατί θα καταστρεφόταν η χώρα, αλλά εκείνος βράχος στις αποφάσεις του. Σας χρειαζόταν ένας πιο ξύπνιος αρχηγός, πιο σεμνός, που να θυμάται το παρελθόν και να βλέπει μέλλον. Να τον ψάξετε…


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ