Το «γράμμα» της ΔΕΕΠ Αχαΐας στη Νέα Δημοκρατία και η πρόταση: Για το -11% στις ευρωεκλογές φταίνε… οι Δημοτικές!

Οι πληγές των δημοτικών εκλογών εκτιμάται ότι δεν πρόλαβαν να κλείσουν μέσα σε 8 μήνες κι αυτό μείωσε σημαντικά τη δυναμική της ΝΔ.

ΔΕΕΠ Αχαΐας
 Ογκωδέστατο φάκελο με πολλά ευρήματα, που συνθέτουν το παζλ των πρόσφατων ευρωεκλογών, ετοιμάζει η Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να αποστείλει στα κεντρικά του κόμματος, στην Αθήνα, διαπιστώσεις και αιτία του χαμηλού αποτελέσματος το οποίο πήρε στον νομό.

Ωστόσο, η γενικότερη αντίληψη που υπάρχει στην Τοπική ΝΔ είναι ότι το εκλογικό ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2023 συγκρατήθηκε στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, αφού η πτώση περιορίστηκε στο 11% έναντι όλων των άλλων νομών της χώρας, όπου αυτό κυμάνθηκε πτωτικά από 17% έως 24%.

Υπάρχει, όμως, η διαπίστωση ότι πολλά κομματικά στελέχη, οργανωμένα μέλη και φίλοι της ΝΔ… έλαμψαν διά της απουσίας τους! Τόσο αυτό, όσο και η βασική αιτία της αποστασιοποίησης εκατοντάδων κομματικών και τελικά της αποχής από τις κάλπες, θα αποτυπωθούν στην απολογιστική έκθεση, που θα συνταχθεί για να αποσταλεί στην «Πειραιώς».

ΔΕΕΠ Αχαΐας

Ενδεικτική η απουσία στελεχών, τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, από τη συνέντευξη Τύπου της ΝΔ, στην Πάτρα, με παρόντες μόνο τον βουλευτή Ι. Φωτήλα και τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Αν. Κουνάβη

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου», στο στόχαστρο έχουν μπει οι περιοχές της Δυτικής Αχαΐας, των Καλαβρύτων και του Ερυμάνθου, όπου το κόμμα δεν πήγε καθόλου καλά. Οι μεγάλες εκλογικές απώλειες θα αποδίδονται -ως επί το πλείστον- στο ότι εκατοντάδες στελέχη, πικραμένα από τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, δεν συγχώρησαν ότι η ΝΔ απουσίασε και δεν κατέβασε δικά της αυτοδιοικητικά σχήματα, αλλά άφησε κάποιους «γαλάζιους» να τα παρεμποδίσουν, «ανταλλάσοντας τις αξίες τους με καρέκλες», όπως «φωναχτά» λέγεται στην Κομματική Οργάνωση.

Οι πληγές των δημοτικών εκλογών εκτιμάται ότι δεν πρόλαβαν να κλείσουν μέσα σε 8 μήνες κι αυτό μείωσε σημαντικά τη δυναμική της ΝΔ. Ως ενδεικτική αναφέρεται η περίπτωση των Καλαβρύτων, όπου η αποχή των νεοδημοκρατών άγγιξε το υψηλό 67%!

Στα ευρήματα της ΔΕΕΠ Αχαΐας ΝΔ και κατά συνέπεια στον φάκελο, που θα σταλεί στην Αθήνα, θα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της μη συλλογικής οφειλόμενης στήριξης στον «γαλάζιο» υποψήφιο δήμαρχο Χρήστο Γούτο (με αποτέλεσμα να χάσει για 45 ψήφους από τον υποστηριζόμενο από νεοδημοκράτες υποψήφιο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ Δ. Καλογερόπουλο), αλλά και στον επίσης «γαλάζιο» υποψήφιο δήμαρχο Πάτρας Κώστα Σβόλη, όπου… «δεν έτυχε της συμπαράστασης όλων», όπως λέγεται μέσα στη ΔΕΕΠ.

Η περίπτωση του Δήμου Ερυμάνθου έχει άλλα διαφορετικά εκλογικά χαρακτηριστικά, αφού η κάκιστη εικόνα στις τελευταίες εκλογές αποδίδεται στο ότι εκεί η μάχη δόθηκε σε ένα δυσμενές πολιτικό περιβάλλον!

Η έκθεση της ΝΔ Αχαΐας θα καταλήγει όμως και σε μια πρόταση:

Από τώρα το κόμμα θα προετοιμάσει το σκηνικό των επόμενων δημοτικών εκλογών, με «γαλάζιο» αυτοδιοικητικό αποτύπωμα. Δηλαδή, σε κάθε Δήμο (Δυτικής Αχαΐας, Καλαβρύτων, Ερυμάνθου) να κατέβουν υποψήφιοι δήμαρχοι και ψηφοδέλτια της ΝΔ.

«Οι παραιτήσεις της ΔΕΕΠ Αχαΐας ΝΔ στη διάθεση της Αθήνας

Αν και τα επίσημα κομματικά όργανα δεν έχουν ακόμα συνέλθει (ίσως αυτό γίνει εντός της προσεχούς εβδομάδας) για να κάνουν συνολική αποτίμηση των ευρωεκλογών, τα στελέχη της ΔΕΕΠ Αχαΐας ΝΔ θεωρούν πως έκαναν ό,τι μπορούσαν, φιλοξενώντας τον Κ. Μητσοτάκη, υπουργούς, 29 υπ. ευρωβουλευτές, κεντρική προεκλογική εκδήλωση, λειτουργία εκλογικού κέντρου στην Πάτρα, περίπτερα αλλού, διανομή φυλλαδίων, ψηφοδελτίων και συνεχείς περιοδείες.

Στο πλαίσιο της όποιας αυτοκριτικής εντάσσεται και η δήλωση στην «Πελοπόννησο» υψηλόβαθμου τοπικού στελέχους της τοπικής Νέας Δημοκρατίας:

«Αν η Αθήνα είναι δυσαρεστημένη από τη ΔΕΕΠ Αχαΐας, ας μας αντικαταστήσει. Οι παραιτήσεις μας είναι στη διάθεσή της»!