Το Κέντρο καινοτομίας, τα εξοπλιστικά και οι Σχολές

Η Σία Αναγνωστοπούλου είναι ευρωβουλευτής Αχαΐας Νέας Αριστεράς.

Η κυβέρνηση μιλάει για υπαρξιακή απειλή και γι’ αυτό πρέπει να δημιουργηθεί το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, στο όνομα της υπαρξιακής απειλής. Οταν βλέπουμε μία εικόνα τόσο κατακερματισμένα, χάνουμε τη μεγάλη εικόνα.

Μιλάμε για υπαρξιακή απειλή και λέμε ότι είναι εθνικής εμβέλειας και σημασίας, αυτό το Κέντρο. Εχουμε υπαρξιακή απειλή, λόγω δημογραφικής κάλυψης, φτωχοποίησης της κοινωνίας, κατάρρευσης του ΕΣΥ. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή να σταματάνε τα χειρουργεία στα Νοσοκομεία Παίδων. Αρα, αυτές τις υπαρξιακές απειλές πρέπει να τις δούμε συνδυαστικά.
Βεβαίως, η Αμυνα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, συνδυαστικά με όλα τα άλλα και άρα με στενή λογοδοσία και εποπτεία, γιατί είναι χρήματα του φορολογούμενου.

Η Αμυνα της χώρας βεβαίως χρειάζεται, όπως και τα Εξοπλιστικά Προγράμματα. Επειδή, όμως, είναι δαπανηρά, χρειάζεται θεσμικό πλαίσιο εποπτείας, επιτήρησης, λογοδοσίας, με διασφάλιση της μυστικότητας. Ομως, δεν ξέρουμε τίποτα για τα εξοπλιστικά και είναι τεράστιες οι δαπάνες. Είναι λίγο λυπηρό ότι έχουμε 214 δισ. ευρώ δαπάνες για την Αμυνα, από το 1974 μέχρι το 2010 και η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία δεν συνεισφέρει στον προϋπολογισμό ούτε καν αυτό που συνεισφέρουν τα κομμωτήρια!

Μήπως αυτό μας κρούει τις καμπάνες της Αγίας Σοφιάς ότι κάτι πρέπει να κάνουμε;

Γιατί ενώ έχουμε τέτοιες εξοπλιστικές δαπάνες, δεν κατορθώσαμε να έχουμε τα δημόσια «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», την Αεροπορική Βιομηχανία σε τέτοιο καλό επίπεδο, όχι μόνο για αναπτυξιακούς λόγους αλλά και για στρατηγικούς, αν αγαπάμε και πονάμε τη χώρα;

Στο όνομα του Πατριωτισμού –και λυπάμαι που το ακούω κι από τα προοδευτικά κόμματα- υπερψηφίζουμε. Στο όνομα του πατριωτισμού ζητάμε συνεχή λογοδοσία, γιατί πρέπει να υπάρχει διαφάνεια.

Χρειάζεται Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας; Φυσικά χρειάζεται. Ομως, από τη στιγμή που η κυβέρνηση το θεωρεί εθνικής σημασίας, αλλά με οργανωμένο τρόπο και με διαβούλευση για το πώς θεωρεί ο καθένας μας ότι μπορεί να γίνει καλύτερα αυτό το Κέντρο.

Γίνεται της τρελής σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Πάμε σε στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, σε έναν μιλιταρισμό άνευ προηγουμένου, σε διασύνδεση συστημάτων, κ.λπ. Δεν είχαμε τίποτα από αυτά. Βλέπουμε μία εκροή δημόσιου χρήματος σε ένα Κέντρο, μία ανώνυμη πολυμετοχική εταιρεία. Γιατί να μη συζητήσουμε μοντέλο άλλων χωρών, όπως η Γαλλία που είναι δημόσια τέτοια Κέντρα.
Φεύγει χρήμα. Πού λογοδοτεί το ΔΣ αυτού του Κέντρου; Πρέπει να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο, θεσμικό άλμα.

Δεν ξέρουμε τα προσόντα του ΔΣ, αλλά θα διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα. Η Βουλή δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει τίποτα. Βλέπουμε, από τα Σώματα Στρατού, από τις Ενοπλες Δυνάμεις θα εξυπηρετούν ανάγκες του Κέντρου; Ποιος θα το κρίνει πώς θα γίνεται;

Για το ΕΛΚΑΚ, δεν μπορεί τα πνευματικά δικαιώματα να μην ανήκουν στο Δημόσιο.

Για τα ΑΣΕΙ, η αναβάθμιση μας βρίσκει σύμφωνους. Ομως, βλέπουμε ότι δημιουργείται ένας στρατός δύο ταχυτήτων στις ΕΔ, η ΑΣΕΙ και κάποιοι από τους ΑΣΕΙ κι από εκεί και πέρα η ΑΣΣΥ, που διά της αποσιώπησής της φτάνει σε πλήρη απαξίωση.

Διαπνέεται το νομοθέτημα από έναν ελιτισμό, ότι κάποιοι από τους αξιωματικούς, κατευθείαν από βιομηχανίες θα κάνουν διδακτορικά, διά της πλαγίας και το τι εξοπλιστικά θα φέρουμε μπορεί να υπαγορεύονται κι από ξένες εταιρείες κ.λπ.

Οι ΑΣΣΥ, όμως; Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ικανότητες πάρα πολλές, έχουν μπει στις Σχολές τους με Πανελλήνιες. Αν θέλουμε να κινητοποιήσουμε από πιο κάτω την κοινωνία, πρέπει το ανθρώπινο δυναμικό να βρεθεί μπροστά. Εδώ βλέπουμε ότι μένει έξω.

Εάν θέλουμε, πράγματι, να έχουμε στη χώρα διαφάνεια, δημοκρατική διαβούλευση και να έχουν εμπιστοσύνη οι πολίτες στους θεσμούς, πρέπει αυτοί να μην απαξιώνονται.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop