Το μέλλον της Πάτρας στα Σφαγεία – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ φωτογραφίες από την έκθεση για το Παραλιακό Μέτωπο

Η «ΠτΔ» και το pelop.gr μπήκαν στην υπό διαμόρφωση έκθεση των αρχιτεκτονικών μελετών για το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Οι αντιδράσεις των δημοτών θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο για την τελική επιλογή

Το μέλλον της Πάτρας στα Σφαγεία - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ φωτογραφίες από την έκθεση για το Παραλιακό Μέτωπο

Ενα μεγάλο μέρος των αναπτυξιακών προοπτικών της Πάτρας, τουλάχιστον όσον αφορά στη βιτρίνα της και τις χρήσεις της παραλιακής, «κρύβεται» αυτές τις ημέρες στα Παλαιά Σφαγεία της Πάτρας. Εκεί, όπου ο Δήμος Πατρέων ετοιμάζει μια έκθεση ανοικτή προς το κοινό και θα παρουσιαστούν οι επτά, από τις συνολικά δεκαεπτά, αρχιτεκτονικές μελέτες που συμμετείχαν τους προηγούμενους μήνες στον Διαγωνισμό για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας.

Σε πρόσφατο άρθρο του ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς είχε προαναγγείλει την εν λόγω έκθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί για να διαπιστώσουν οι δημότες και οι ειδικοί τον πλούτο των ιδεών και το υψηλό επίπεδο των μελετών για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα αυτή την Παρασκευή, αλλά αυτό θα επιβεβαιωθεί με ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων τις επόμενες ημέρες.
Την τελευταία δεκαετία έχουν γραφτεί δεκάδες χιλιάδες λέξεις για τη σημασία της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, για το πόσο σημαντική είναι αυτή η ευκαιρία για την πόλη, αλλά και τι μπορούμε να περιμένουμε από την ανανέωση του προφίλ της πρωτεύουσας της Αχαΐας που θα βοηθήσει σαφέστατα στο να αποκτήσουμε πιο ελκυστική όψη.

Η «ΠτΔ» και το pelop.gr βρέθηκαν πρώτη στην έκθεση που ετοιμάζει ο Δήμος Πατρέων στα Παλαιά Σφαγεία και έμεινε εντυπωσιασμένη από την εικόνα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες γίνονται πυρετώδεις προετοιμασίες ώστε να αποτυπωθούν όσο το δυνατό καλύτερα επί τάπητος οι μακέτες των αρχιτεκτονικών προτάσεων, οι οποίες παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τις προτάσεις αλλά και να εκφράσουμε την προτίμησή μας για τις αλλαγές που θα θέλαμε να δούμε.

Ως γνωστόν, η κριτική επιτροπή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού έχει αποφασίσει να μην απονεμηθεί πρώτο βραβείο σε κάποιον από τους συμμετέχοντες καθώς ουδείς κατάφερε να δώσει από μόνος του καθολική απάντηση στο ζητούμενο όραμα για το παραθαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας. Ενώ, είναι επίσης γνωστό ότι η επιτροπή έχει κρίνει ομόφωνα ισότιμες τρεις από τις πέντε μελέτες που είχαν προκριθεί στη β’ φάση του διαγωνισμού, στις οποίες και απέδωσε το δεύτερο βραβείο. Αυτό που αναμένεται, πλέον, είναι η συνεργασία των διακριθέντων μελετητικών γραφείων για να γίνει μια μίξη των προτάσεων που θα δίνει την τελική απάντηση για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.

Σημειωτέον ότι θα γίνει ξεχωριστός διαγωνισμός για τη θέση του σημερινού κτιρίου λιμένος.

Το ενδιαφέρον των μελετητών επικεντρώθηκε στον μόλο Αγίου Νικολάου, όπου προτάθηκαν ιδιαίτερες κατασκευές. Μία από τις ιδέες μάλιστα προβλέπει κτίριο- πύργο πολλαπλών χρήσεων. Προτάθηκε επίσης θέατρο στην περιοχή του παλιού Λιμενικού Ταμείου.

Σε αυτό το τελικό αποτέλεσμα θα συμβάλει και η προτίμηση των Πατρινών. Ο Δήμος Πατρέων αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα ποια ημέρα θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης και πότε θα μπορεί να την επισκέπτεται το κοινό για να βλέπει ποιες ήταν οι καλύτερες προτάσεις για την ανάπλαση και να καταθέσει άποψη, η οποία θα συνεκτιμηθεί. Πάντως, ο δρόμος για την υλοποίηση αυτού του τεράστιου έργου παραμένει ιδιαίτερα μακρύς και σύνθετος.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ