Το νερό είναι δημόσιο αγαθό

Του Δημήτρη Παπαδόπουλου, Συντονιστής της δημοτικής παράταξης «Ωρα Πατρών».

Με μια αιφνιδιαστική νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί τη μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισης νερού και απορριμμάτων σε μια ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή.

Ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης, παρά τις «διαβεβαιώσεις», προσπαθεί να διαμορφώσει τους όρους αγοράς για να επιτύχει την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Με τη θέσπιση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων σχεδιάζονται παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ και μάλιστα σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Οι ΔΕΥΑ είναι κοινωφελείς μη κερδοσκοπικές ανταποδοτικού χαρακτήρα και όπως ορίζει απόφαση του Αρείου Πάγου, μονοπωλιακού.

Ποια είναι τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ;

Η υποστελέχωση και το οικονομικό που έχουν κυρίως σχέση με το ενεργειακό κόστος, το οποίο έχει εκτιναχθεί.

Καμία ενίσχυση δεν έχει γίνει από την κυβέρνηση σε έναν κρίσιμο τομέα δημοτικών υπηρεσιών.

Το νομοσχέδιο συνιστά πολύ αρνητική θεσμική εξέλιξη για τον τομέα παροχής υπηρεσιών ύδατος.

Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης – Αποχέτευσης ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές, οι προϋπολογισμοί και απολογισμοί, οι τιμολογιακές πολιτικές από τα δημοτικά συμβούλια, το ελεγκτικό συνέδριο και το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ως εποπτεύουσα αρχή.

Δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού,.

Γιατί ΡΑΕΥ; Υπάρχει λόγος ρύθμισης της αγοράς του νερού; Προφανώς όχι. Απλά η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει τους όρους αγοράς για να επιτύχει την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ξεχνά ότι οι ΔΕΥΑ έχουν αποκλειστικό αντικείμενο την ύδρευση και αποχέτευση της περιοχής τους.

Οι Σύλλογοι Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντολογικές οργανώσεις κλιμακώνουν τη δράση τους ενάντια στην απόσυρση του νομοσχεδίου.

Στην ιδιωτικοποίηση του νερού πρέπει να σταθούμε απέναντι και να βάλουμε τέλος στην απαξίωση των ΟΤΑ από την κυβέρνηση. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα δώσει άλλη μια κρίσιμη μάχη για το κοινωνικό σύνολο και την αυτοτέλειά της.

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ