Το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης φέρνει τον Καποδίστρια στην Πάτρα – Δια χειρός Ιωάννας Παπανδροπούλου – Berthoud

Πρόκειται για το έργο «Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά», το οποίο γράφτηκε επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης φέρνει τον Καποδίστρια στην Πάτρα - Δια χειρός Ιωάννας Παπανδροπούλου - Berthoud Φωτογραφία: ©JR Berthoud

Η Πάτρα είναι μια καποδιστριακή πόλη, καθώς σε αυτόν οφείλει το πολεοδομικό της σχέδιο. Και τον Οκτώβριο, ο Ιωάννης Καποδίστριας επιστρέφει στην Πάτρα, με την μορφή ενός θεατρικού έργου, το οποίο μάλιστα συνδέεται και αλλιώς με την αχαϊκή πρωτεύουσα. Σκηνοθέτις και συγγραφέας του έργου είναι η Ιωάννα Παπανδροπούλου Berthoud, εγγονή του Ιωάννη Παπανδρόπουλου, ιδρυτή του «Νεολόγου Πατρών» το 1894.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το έργο «Ιωάννης Καποδίστριας, δόξα και μοναξιά», το οποίο γράφτηκε επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και παίχθηκε ήδη οκτώ φορές στην Ελβετία. Και γιατί στην Ελβετία; Γιατί η παράσταση ανεβαίνει από το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης.

Το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης (www.theatregrec.ch) ιδρύθηκε το 1994 από τον επαγγελματία ηθοποιό, μαθητή του μεγάλου Κάρολου Κουν, Γιώργο Σταγκάκη, ο οποίος επί σειρά ετών δίδαξε, εμψύχωσε την ομάδα και σκηνοθέτησε τα περισσότερα έργα και εκδηλώσεις. Στα 28 χρόνια από την ίδρυσή του, ο θίασος έχει στο ενεργητικό του πέντε τραγωδίες, επτά θεατρικά έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου, και εννέα ποιητικές μουσικο-θεατρικές βραδιές. Μέσα από τις ποικίλες δραστηριότητες της ομάδας, προβάλλεται η ελληνική γλώσσα, ιστορία, λογοτεχνία και κυρίως η ελληνική θεατρική παράδοση. Aυτή η δραστηριότητα πηγάζει από μία αγάπη για το θέατρο, είναι μία καλλιτεχνική ενασχόληση και έχει επίσης ένα σαφές ακαδημαϊκό ενδιαφέρον. Είναι όμως και ένα νήμα, μία γέφυρα που συνδέει τον απόδημο Ελληνισμό με την χώρα και τον πολιτισμό του.

Όπως γράψαμε και στην αρχή, συγγραφέας και σκηνοθέτις του έργου είναι η Ιωάννα Παπανδροπούλου – Berthoud, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Γενεύης κι επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία προέρχεται από παλαιά πατρινή οικογένεια με καταγωγή από τη Δημητσάνα, και είναι εγγονή του Ιωάννη Παπανδρόπουλου, ιδρυτού, το 1894, του « Νεολόγου Πατρών». Μάλιστα, η Ιωάννα Παπανδροπούλου – Berthoud αναγορεύτηκε το 2014 Επίτιμη Διδάκτορας του ης Σχολής Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης φέρνει τον Καποδίστρια στην Πάτρα - Δια χειρός Ιωάννας Παπανδροπούλου - Berthoud

Φωτογραφία: ©JR Berthoud

Στόχος της συγγραφέως, η οποία είναι από πολλά χρόνια ενεργό μέλος του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης, ήταν να αναδείξει το ρόλο του Καποδίστρια στην ευρωπαϊκή διπλωματία του 19ου αιώνα, την δράση του για την ανεξαρτησία και την διαρκή ουδετερότητα της Ελβετίας, καθώς και την αποτελεσματική συμβολή του στον Αγώνα των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού και την μετέπειτα επανίδρυση του ελληνικού κράτους. Το έργο είναι αποτέλεσμα λεπτομερούς έρευνας και δραματουργικής επεξεργασίας πάνω σε ιστορικές πηγές : επιστολές, αυτοβιογραφίες, ποιητικά εμβόλιμα του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, αυθεντικές συζητήσεις του Καποδίστρια με προσωπικότητες όπως ο τσάρος Αλέξανδρος Α’, η πριγκίπισσα Ρωξάνδρα Στούρτζα, ο Μέττερνιχ, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο φιλέλληνας Ελβετός τραπεζίτης Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος, κ ά. Κατά συνέπεια, το έργο είναι διαπολιτισμικό και δίγλωσσο, αλλά και εύκολο να κατανοηθεί από το ελληνόφωνο κοινό, καθότι στα σημεία όπου υπάρχουν γαλλικοί διάλογοι, αυτοί συνοδεύονται από την ταυτόχρονη μετάφραση και προβολή τους σε υπέρτιτλους στην ελληνική γλώσσα.

Είκοσι ηθοποιοί, Έλληνες και Ελβετοί, άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών κι επαγγελμάτων, αναβιώνουν τις διεθνείς συναναστροφές και την πολύπλευρη προσωπικότητα του Καποδίστρια, από το 1811 όπου, απλός ακόλουθος της ρωσικής Πρεσβείας στη Βιέννη, εκθέτει τις εθνικές του ανησυχίες και βλέψεις στον Άνθιμο Γαζή, Αρχιμανδρίτη της ελληνικής παροικίας στη Βιέννη, μέχρι την αφήγηση της τραγικής δολοφονίας του το 1831: συνολικά 20 χρόνια αέναου αγώνα του Μεγάλου Κερκυραίου. Τον επιβλητικό ρόλο του Καποδίστρια υποδύεται ο Δημήτρης Δημητριάδης, αρχιτέκτων στην πόλη της Γενεύης και πρόεδρος του Θεάτρου Ελλήνων Γενεύης, με πολυετή θεατρική εμπειρία.

Οι παραστάσεις στην Πάτρα, στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων και σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ, θα λάβουν χώρα την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ και την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ