Τουριστική ώθηση στις Δυτικές παραλίες-Η πλειοψηφία των ακτών θα μισθωθούν για το 2024

Η ανακοίνωση του αρμοδίου υπουργείου, αναφορικά με τις 1.200 διαθέσιμες παραλίες για ηλεκτρονική μίσθωση για το καλοκαίρι του 2024, έβγαλε συνολικά 8 παραλίες στην Αχαΐα, από τις οποίες οι 5 δυτικά της Πάτρας.

Τουριστική,ώθηση,παραλίες Η δημοφιλής παραλία Καλόγριας από αυτές που διατέθηκαν για μίσθωση

Σημαντική ώθηση στον τουρισμό, αλλά και στον εμπορικό κόσμο της Δυτικής Αχαΐας αναμένεται να δοθεί μέσω των παραλιών, καθώς μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για τις παραλίες που δύναται να μισθωθούν, βλέπουμε ότι η πλειοψηφία τους ανήκει στη Δυτική Αχαΐα.

Η ανακοίνωση του αρμοδίου υπουργείου, αναφορικά με τις 1.200 διαθέσιμες παραλίες για ηλεκτρονική μίσθωση για το καλοκαίρι του 2024, έβγαλε συνολικά 8 παραλίες στην Αχαΐα, από τις οποίες οι 5 δυτικά της Πάτρας. Συγκεκριμένα, οι παραλίες που βγήκαν σε πλειστηριασμό είναι: Εγκάλης, Διακοπτού, Ελαιώνα Αιγίου, Ακταίο στο Ρίο, Αγίας Παρασκευής και Αλυκών στην Κάτω Αχαΐα, Καλαμακίου και Καραβοστάσι στην Λακκόπετρα και την Μπούκα στην Καλόγρια.

Τουριστική,ώθηση,παραλίες

Ανδρέας Φώτου

Οι πλειστηριασμοί αφορούν στην τοποθέτηση ξαπλωστρών και ομπρελών, εκτός από την παραλία της Αγίας Παρασκευής στην Κ. Αχαΐα και των Αλυκών, επίσης στην Κ. Αχαΐα -μόνο καντίνα. Εχουν προγραμματιστεί για τις 29 Μαΐου, ενώ έχουν οριστεί ήδη οι τιμές εκκίνησης που ποικίλλουν ανάλογα με τη περιοχή.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου – Επαγγελματιών Δύμης Ανδρέας Φώτου δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι έμμεσα τα μέλη του φορέα θα έχουν πολλά οφέλη από τη μίσθωση των καντινών. «Γνωρίζω ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες να μισθώσουν τις παραλίες και τις καντίνες και αυτό είναι πολύ θετικό γιατί θα βοηθήσει την περιοχή με την προσέλευση λουόμενων το φετινό καλοκαίρι. Αυτό θα έχει οφέλη και για τον δικό μας τον κλάδο, καθώς θα τονωθεί η οικονομία μέσω της εστίασης και των λοιπών κατηγοριών καλοκαιρινών καταστημάτων».

Υπενθυμίζεται πως με τον νέο νόμο, οι δημοπρασίες για παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας γίνονται πλέον αποκλειστικά ψηφιακά μέσω της ειδικής πλατφόρμας. Η διακήρυξη αναρτάται στην πλατφόρμα και ιστοσελίδα του οικείου Δήμου, με συντεταγμένες, και αεροφωτογραφίες κάθε παραχώρησης, διάρκεια, όρους παραχώρησης, χρόνος τοποθέτησης και απομάκρυνσης κινητών στοιχείων.

Οι παραχωρησιούχοι καταβάλλουν ελάχιστο τίμημα, με βάση τις αντικειμενικές αξίες της περιοχής και τα ειδικά χαρακτηριστικά της παραλίας.

Σημειώνεται πως δεν επιτρέπεται παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας όταν το μήκος ή πλάτος τους είναι μικρότερο των 4 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο από 150 τμ. Επιπρόσθετα, οι παραχωρησιούχοι υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι τουλάχιστον το 50% της παραλίας πρέπει να μένει ελεύθερο και τα ομπρελοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν μέχρι το 60% της παραχωρούμενης έκτασης.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop