Από τη FIFA στον ΟΗΕ; Ο Τραμπ θέλει τον Ινφαντίνο διάδοχο του Γκουτέρες

Οι δύο άνδρες ανέπτυξαν στενότερη σχέση κατά την προετοιμασία και τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026, το οποίο φιλοξενήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό

Ο Ντόναλντ Τραμπ μαζί με τον πρόεδρο της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο

Τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, φέρεται να επιθυμεί ο Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του επόμενου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «New York Post». Η πληροφορία αποδίδεται σε πηγή που βρίσκεται κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Τραμπ θεωρεί ότι ο Ινφαντίνο «χαίρει σεβασμού σε όλο τον κόσμο» και διαθέτει ιδιαίτερη ικανότητα να φέρνει διαφορετικούς ανθρώπους κοντά, ανέφερε η πηγή στην αμερικανική εφημερίδα.

Η στενή σχέση μέσα από το Παγκόσμιο Κύπελλο

Οι δύο άνδρες ανέπτυξαν στενότερη σχέση κατά την προετοιμασία και τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026, το οποίο φιλοξενήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Μεξικό.

Ο Ινφαντίνο εμφανίστηκε επανειλημμένα δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ τον Δεκέμβριο του 2025 τού απένειμε το πρώτο «Βραβείο Ειρήνης της FIFA – Το ποδόσφαιρο ενώνει τον κόσμο». Η απονομή πραγματοποιήθηκε κατά την τελική κλήρωση του Μουντιάλ, στο Κέντρο Τζον Φ. Κένεντι της Ουάσινγκτον, όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της FIFA.

Η δημόσια εγγύτητα του Ινφαντίνο με τον Τραμπ έχει προκαλέσει επικρίσεις για την πολιτική ουδετερότητα της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Παράλληλα, η ολοκλήρωση του Μουντιάλ έφερε τους δύο άνδρες ξανά μαζί, αυτή τη φορά κατά την απονομή του τροπαίου.

Η υπόθεση Μπαλογκάν και το τηλεφώνημα Τραμπ

Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε και η απόφαση που επέτρεψε στον Αμερικανό διεθνή Φόλαριν Μπαλογκάν να αγωνιστεί απέναντι στο Βέλγιο, παρά την κόκκινη κάρτα που είχε δεχθεί στον προηγούμενο αγώνα.

Ο Τραμπ είχε επιβεβαιώσει ότι επικοινώνησε με τον Ινφαντίνο και ζήτησε να επανεξεταστεί η υπόθεση. Η αρμόδια πειθαρχική επιτροπή της FIFA ανέστειλε στη συνέχεια την ποινή αποκλεισμού του ποδοσφαιριστή, επιτρέποντάς του να συμμετάσχει στον αγώνα της φάσης των «16». Η FIFA υποστήριξε ότι τα δικαιοδοτικά της όργανα λειτουργούν ανεξάρτητα, ενώ το αίτημα του Βελγίου κατά της συμμετοχής του παίκτη απορρίφθηκε για διαδικαστικούς λόγους, σύμφωνα με το Reuters.

Η αυξανόμενη αμφισβήτηση του Ινφαντίνο

Το δημοσίευμα έρχεται ενώ ο επικεφαλής της FIFA δέχεται έντονη κριτική και από παράγοντες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο πρόεδρος της ισπανικής λίγκας, Χαβιέρ Τέμπας, ζήτησε την παραίτησή του, κατηγορώντας τη FIFA ότι επιβαρύνει υπερβολικά το αγωνιστικό πρόγραμμα και υπονομεύει τις εθνικές διοργανώσεις.

Ο Τέμπας αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση Μπαλογκάν και στην πολιτική παρέμβαση που προηγήθηκε της αναστολής της ποινής, σύμφωνα με το Reuters.

Πώς επιλέγεται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ

Η επιθυμία ενός Αμερικανού προέδρου δεν αρκεί για την τοποθέτηση κάποιου στην ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με την επίσημη διαδικασία του ΟΗΕ, ένας υποψήφιος πρέπει αρχικά να προταθεί από τουλάχιστον ένα κράτος-μέλος. Αυτοϋποψηφιότητες δεν γίνονται δεκτές, αν και νέες προτάσεις μπορούν να κατατεθούν ακόμη και μετά την αρχική προθεσμία.

Στη συνέχεια απαιτείται:

  • Πλειοψηφική στήριξη στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας.
  • Απουσία βέτο από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Γαλλία ή το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Τελικός διορισμός από τη Γενική Συνέλευση των 193 κρατών-μελών.

Η θητεία του Αντόνιο Γκουτέρες ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2026 και ο διάδοχός του αναμένεται να αναλάβει την 1η Ιανουαρίου 2027. Η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ η παράδοση της γεωγραφικής εναλλαγής ευνοεί αυτή τη φορά υποψηφιότητα από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Παράλληλα, αρκετά κράτη πιέζουν για την ανάδειξη της πρώτης γυναίκας γενικής γραμματέα στην ιστορία του Οργανισμού.

Το επόμενο απαραίτητο βήμα θα ήταν η πρόταση του Ινφαντίνο από κράτος-μέλος και η δημόσια αποδοχή της διεκδίκησης από τον ίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο