Τρεις νεκροί και δύο σοβαρά τραυματίες από επίθεση Χούθι στο ελληνόκτητο πλοίο Eternity στην Ερυθρά Θάλασσα

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη θαλάσσια επίθεση – Το πλοίο παραμένει ακινητοποιημένο, με κατεστραμμένα σωστικά μέσα και εισροή υδάτων

Τρεις νεκροί και δύο σοβαρά τραυματίες από επίθεση Χούθι στο ελληνόκτητο πλοίο Eternity στην Ερυθρά Θάλασσα

Σε νέα κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα, τρεις ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους και δύο ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά, εκ των οποίων ο ένας ακρωτηριάστηκε, ύστερα από βίαιη επίθεση ανταρτών Χούθι στο ελληνόκτητο πλοίο Eternity, που έπλεε 50 ναυτικά μίλια ανοικτά της Χοντέιντα, στην Υεμένη, το απόγευμα της Δευτέρας 7 Ιουλίου 2025.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πλοίο περικυκλώθηκε από επανδρωμένα μικρά ταχύπλοα, τα οποία άνοιξαν πυρ εναντίον του, με στόχο το μηχανοστάσιο. Λίγα λεπτά αργότερα, ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν στο εσωτερικό του, εγκλωβίζοντας ναυτικούς που βρισκόταν στο σημείο.

Η τραγωδία κορυφώθηκε όταν, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι επιζώντες προσπάθησαν να εγκαταλείψουν το πλοίο, όμως τα σωστικά μέσα είχαν καταστραφεί από τις εκρήξεις, καθιστώντας αδύνατη την εκκένωση.

Το Eternity, το οποίο φέρει ελληνική σημαία και ανήκει σε ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία, παραμένει ακινητοποιημένο στην περιοχή, παρουσιάζοντας εισροή υδάτων. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη, ενώ αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες για τη διάσωση των υπολοίπων μελών του πληρώματος.

Επικίνδυνη παραμονή των Χούθι στην περιοχή – Εμπόδισαν διάσωση
Ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης είναι το γεγονός ότι παραπλέον φορτηγό πλοίο που προσπάθησε να προσεγγίσει σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων, δέχτηκε και αυτό πυρά και αναγκάστηκε να απομακρυνθεί, καθώς οι ένοπλοι Χούθι παραμένουν στην περιοχή και εμποδίζουν οποιαδήποτε επιχείρηση διάσωσης.

Το νέο αυτό αιματηρό επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στο μπαράζ επιθέσεων των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο της ένοπλης σύγκρουσης με τον διεθνή συνασπισμό. Τους τελευταίους μήνες, η περιοχή έχει μετατραπεί σε ναρκοπέδιο, με συνεχείς στοχεύσεις πλοίων, μεταξύ αυτών και αρκετών ελληνικών συμφερόντων.

Ανησυχία και διπλωματικές κινήσεις
Το περιστατικό προκαλεί έντονη ανησυχία σε διεθνές διπλωματικό και ναυτιλιακό επίπεδο, ενώ θεωρείται πιθανό να οδηγήσει σε νέα μέτρα ενίσχυσης της ναυτικής ασφάλειας ή και συνοδείας πλοίων από στρατιωτικές δυνάμεις στις πλέον επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να προβεί σε διάβημα προς τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) και σε επαφές με τους συμμάχους της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ζητώντας την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας των εμπορικών πλοίων.