Τρόφιμα: Ράλι τιμών …στο χωράφι, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία – κτηνοτροφία αυξήθηκε φέτος τον Μάρτιο με ετήσιο ρυθμό 18,2%.

Τρόφιμα

Με υψηλές πτήσεις συνεχίζονται οι αυξήσεις των τιμών στο χωράφι, παρά την επιβράδυνση που σημειώνουν σε σχέση με την εκρηκτική άνοδό τους στη διάρκεια του 2023.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης τιμών εκροών στη γεωργία-κτηνοτροφία αυξήθηκε φέτος τον Μάρτιο με ετήσιο ρυθμό 18,2% έναντι αύξησης 20,2% τον Φεβρουάριο και 31,6% τον Αύγουστο του 2023, όταν κορυφώθηκαν οι ανατιμήσεις.

Οι ετήσιες αυξήσεις τιμών είχαν επιβραδυνθεί σημαντικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, έχοντας υποχωρήσει σε μονοψήφια επίπεδα, αλλά η εκτίναξή τους μέσα στον Ιανουάριο οδήγησε ξανά σε διψήφιες αυξήσεις.

Τα στοιχεία αυτά είναι συνεπή με τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή, από τα οποία προκύπτει ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα αφορά κυρίως τα νωπά προϊόντα.

Αυξήσεις 27,9% στη γεωργία

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι ο γενικός δείκτης τιμών στη γεωργία αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 27,9% σε ετήσια βάση, ενώ για τα κτηνοτροφικά προϊόντα αυξήθηκε κατά 1%.

Το ελαιόλαδο και τα φρούτα διαμόρφωσαν σε σημαντικά βαθμό τον δείκτη καθώς η τιμή του πρώτου αυξήθηκε 79,7% σε ετήσια βάση, αν και μειώθηκε 1,4% σε μηνιαία βάση (σε σύγκριση δηλαδή με τον Φεβρουάριο), και των δεύτερων κατά 31,9% καταγράφοντας και μηνιαία αύξηση 6,8%.

Διψήφιες ήταν και οι αυξήσεις στις τιμές της πατάτας και των σπόρων (13,7%, με αύξηση 0,7% μέσα στον μήνα) καθώς και στα λαχανικά -κηπευτικά (5,6% με μείωση 0,9% σε μηνιαία βάση).

Η μόνη κατηγορία γεωργικών προϊόντων που οι τιμές στο χωράφι μειώθηκαν οριακά ήταν τα δημητριακά (-0,3%).

Στα κτηνοτροφικά προϊόντα, οι τιμές για τα κρέατα στις οποίες πωλούσαν τον Μάρτιο ήταν αυξημένες 2,2% σε ετήσια βάση και οριακά μειωμένες (-0,1%) σε μηνιαία βάση, ενώ οι τιμές των ζωïκών προϊόντων ήταν αυξημένες 0,4% (-0,3% σε μηνιαία βάση).

Οι αυξημένες τιμές από τους παραγωγούς σημειώθηκαν, ενώ μειώθηκε, έστω και οριακά, το κόστος παραγωγής τους. Ο δείκτης τιμών εισροών, που αντανακλά το κόστος αυτό, υποχώρησε 0,9% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο καθώς μειώθηκαν ιδιαίτερα οι τιμές των λιπασμάτων (-15,6%) και των ζωοτροφών (-5%).

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Καιρός: «Πορτοκαλί» συναγερμός από τα Δυτικά, «επέλαση» σκόνης και ζέστη, η πρόγνωση για την Πάτρα

Γυναικοκτονία Μενίδι: Τι υποστήριξε ο δράστης της δολοφονίας της 40χρονης, «το είχα αποφασίσει από το προηγούμενο βράδυ»

Φορολογικές δηλώσεις 2024: «Πονοκέφαλος» για φορολογούμενους και λογιστές η προσυμπληρωμένη διαδικασία

Αχαΐα: Ανεβαίνει και πάλι η τιμή του καρπουζιού, ποιοι παράγοντες ευθύνονται για τις αυξομειώσεις

Παρβοϊός: Τα συμπτώματα, οι επιπλοκές και οι συστάσεις

Πάτρα – Κύκλωμα ναρκωτικών: Κυβερνητική παρέμβαση για την αποκάλυψη της «Π», η φωτογραφία από τις φυλακές τους «έκαψε»

Adamant Composites: Η εταιρεία που ανέβασε την Πάτρα στο διάστημα