Τσιάρας: Ο χρόνος παραμονής στις φυλακές για τα ισόβια είναι αναγκαίο να αυξηθεί

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, έχει αποφασιστεί να αυξηθεί στα 18 χρόνια και ο χρόνος πραγματικής έκτισης για τα ισόβια.

tsiaras

Tα ειδεχθή εγκλήματα των τελευταίων μηνών και η «επιείκεια» με την οποία τα αντιμετωπίζει ο ποινικός κώδικας που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2019 φέρνουν αλλαγές επί το αυστηρότερο. Όχι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με το ύψος των ποινών, αλλά κυρίως όσον αφορά τον πραγματικό χρόνο που ένας καταδικασμένος θα παραμένει στη φυλακή. Η απόφαση της παρούσας κυβέρνησης, όπως σημειώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στη Realnews, είναι να αυξηθεί αυτός ο χρόνος στα 3/5 της επιβαλλόμενης ποινής, από τα 2/5 που προβλέπεται σήμερα.

Παράλληλα, έχει αποφασιστεί να αυξηθεί στα 18 χρόνια και ο χρόνος πραγματικής έκτισης για τα ισόβια. Με τις ισχύουσες προβλέψεις, ένας ισοβίτης, μόλις συμπληρώσει 16 χρόνια εγκλεισμού, έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση προς το Δικαστικό Συμβούλιο για αποφυλάκιση υπό όρους. Η αίτησή του γίνεται κατά κανόνα δεκτή, εφόσον ο κρατούμενος δεν έχει τελέσει κάποιο πειθαρχικό αδίκημα κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή. Ουδείς, δηλαδή, ελέγχει αν όντως έχει σωφρονιστεί και μπορεί να επανενταχθεί στην κοινωνία. Οπως σημειώνει ο κ. Τσιάρας, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει την αλλαγή αυτής της διαδικασίας, ούτως ώστε να γίνει πιο ουσιαστική, ενώ εξετάζει και κάθε άλλη αλλαγή που τυχόν χρειαστεί προκειμένου «να θωρακιστεί το σωφρονιστικό μας σύστημα και να διορθώσουμε πιθανές αστοχίες». Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης, εντάσσεται επίσης και η κατάργηση των «προνομίων», όπως η κατ’ οίκον έκτιση της ποινής με ηλεκτρονική επιτήρηση (το λεγόμενο «βραχιολάκι»), για όσους έχουν τελέσει αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά, εσχάτη προδοσία, εγκληματική οργάνωση, τρομοκρατία, ανθρωποκτονία και ληστεία.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

tilefoniki grammi 1555
τσιπρς
antonis samaras
Mitsotakis farmaka