Βασίλης Κόκκαλης: Παρέδωσε την έδρα και αποχώρησε από τη Βουλή – Ο Καριπίδης ορκίζεται, αλλά κρατά κλειστά τα χαρτιά του
Η παραίτηση του πρώην πλέον βουλευτή Λάρισας έγινε επίσημη με επιστολή προς τον Νικήτα Κακλαμάνη – «Δεν μπορώ να συνεχίσω προσποιούμενος ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει», είχε δηλώσει

Οριστική έγινε το πρωί της Τετάρτης 22 Ιουλίου η αποχώρηση του Βασίλη Κόκκαλη από τη Βουλή, καθώς ο πρώην πλέον βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε επίσημα την παραίτησή του στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Νικήτα Κακλαμάνη.
Ο Βασίλης Κόκκαλης είχε προαναγγείλει την απόφασή του από την Παρασκευή 17 Ιουλίου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επρόκειτο για μια προσωρινή κίνηση πίεσης ή για απλή ανεξαρτητοποίηση. Επέλεξε να παραδώσει το βουλευτικό αξίωμα και μαζί την έδρα, δίνοντας πολιτικό περιεχόμενο στην αποχώρησή του.
«Η απόφαση αυτή δεν ήταν εύκολη. Είναι, όμως, καθαρή και συνειδητή, καθώς οι πολιτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω στη Βουλή προσποιούμενος ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει», είχε αναφέρει στη δήλωσή του.
Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ σε ελεύθερη πτώση: Παραιτείται και παραδίδει την έδρα ο Κόκκαλης – «Δεν μπορώ να προσποιούμαι»
«Χωρίς αξιώματα και προσωπικές προϋποθέσεις»
Στην ίδια τοποθέτηση, ο Βασίλης Κόκκαλης περιέγραψε ως επόμενο πολιτικό του στόχο τη συγκρότηση ενός ευρύτερου προοδευτικού μετώπου, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνει ένταξη σε άλλον πολιτικό φορέα ή συγκεκριμένο επόμενο βήμα.
Όπως τόνισε, υπήρξε υποστηρικτής «ενός διευρυμένου κοινωνικού και προοδευτικού μετώπου», το οποίο θα μπορεί να ενώσει διαφορετικές δυνάμεις και να απαντήσει στις κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση «χωρίς αξιώματα και χωρίς προσωπικές προϋποθέσεις», αφήνοντας σαφές μήνυμα ότι η αποχώρησή του από τη Βουλή δεν ισοδυναμεί με απόσυρση από την πολιτική ζωή.
Ποιος παίρνει την έδρα
Μετά την επίσημη παραίτηση, ο δρόμος ανοίγει για τον πρώτο επιλαχόντα του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα, Ιωάννη Καριπίδη. Ο ίδιος έχει ήδη δηλώσει ότι προτίθεται να αποδεχθεί το βουλευτικό αξίωμα και να ορκιστεί κανονικά.
Η δήλωσή του, ωστόσο, διατηρεί ανοικτό το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης. «Θα ορκιστώ και από εκεί και έπειτα θα δω ποιες θα είναι οι κινήσεις μου», ανέφερε, χωρίς να δεσμευτεί για τη στάση που θα κρατήσει μετά την είσοδό του στη Βουλή.
Η τοποθέτηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα μέσα στο ρευστό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η αντικατάσταση του Βασίλη Κόκκαλη δεν κλείνει αυτομάτως το πολιτικό ζήτημα που ανοίγει η παραίτησή του.
Παραχώρησε την έδρα, δεν ανεξαρτητοποιήθηκε
Η επιλογή του Βασίλη Κόκκαλη διαφοροποιείται από την τακτική της ανεξαρτητοποίησης. Αντί να διατηρήσει τη βουλευτική του ιδιότητα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αποχώρησε πλήρως και παρέδωσε την έδρα που είχε κερδίσει με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα.
Η πολιτική σκυτάλη περνά πλέον στον Ιωάννη Καριπίδη, μαζί όμως και το ερώτημα που ο ίδιος άφησε αναπάντητο: εάν μετά την ορκωμοσία του θα ενταχθεί χωρίς επιφυλάξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ή εάν θα ακολουθήσει διαφορετική πορεία.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News