Βοιωτία: Αναστέλλεται η λειτουργία του αιολικού πάρκου από όπου ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά

Με εισαγγελική διάταξη μπαίνει «λουκέτο» στην εγκατάσταση έως την ολοκλήρωση των πραγματογνωμοσυνών. Προφυλακισμένοι ο δήμαρχος Στυλίδας και ακόμη δύο κατηγορούμενοι

Βοιωτία: Αναστέλλεται η λειτουργία του αιολικού πάρκου από όπου ξεκίνησε η καταστροφική πυρκαγιά

Σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας οδηγείται το αιολικό πάρκο στη Βοιωτία, από το δίκτυο του οποίου φέρεται να ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά της 31ης Ιουλίου που επεκτάθηκε στη Δυτική Αττική, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δικαστικής έρευνας για τα αίτια της καταστροφής.

Η απόφαση ελήφθη μετά από αίτημα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί πλήρης τεχνικός έλεγχος όλων των υποδομών του πάρκου και του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η εξέλιξη έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση για την προσωρινή κράτηση του δημάρχου Στυλίδας, Γιάννη Αποστόλου, ενός εργολάβου και του ιδιοκτήτη της εταιρείας του αιολικού πάρκου, οι οποίοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους ενώπιον της ανακρίτριας Θηβών. Και οι τρεις αρνούνται ότι φέρουν ευθύνη για την πυρκαγιά.

Στο μικροσκόπιο το δίκτυο μεταφοράς ρεύματος

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΕΕ, το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το αιολικό πάρκο προς τον υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ στην Αγία Άννα έχει συνολικό μήκος περίπου 42 χιλιομέτρων. Από αυτά, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα είναι εναέρια γραμμή μέσης τάσης, ενώ τα υπόλοιπα 38 χιλιόμετρα είναι υπόγεια.

Η πυρκαγιά της 31ης Ιουλίου εκδηλώθηκε κάτω από μία από τις τέσσερις εναέριες γραμμές. Στο ίδιο σημείο είχε εκδηλωθεί ακόμη μία φωτιά στις 27 Ιουνίου, η οποία τότε είχε τεθεί άμεσα υπό έλεγχο.

Οι κακοτεχνίες και η έλλειψη καθαρισμού

Σύμφωνα με την έρευνα, και τα δύο περιστατικά αποδίδονται σε κακοτεχνίες, ενώ διαπιστώθηκε ότι δεν είχε πραγματοποιηθεί ο προβλεπόμενος καθαρισμός της βλάστησης κατά μήκος της γραμμής και γύρω από τους πυλώνες, όπως ορίζουν οι κανονισμοί πυροπροστασίας.

Η συγκεκριμένη υποχρέωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, δεν περιλαμβανόταν στη σύμβαση με την τεχνική εταιρεία, γεγονός που αποτελεί αντικείμενο της δικασικής διερεύνησης και αφορά μεταξύ άλλων και τον ιδιοκτήτη του αιολικού πάρκου.

Πραγματογνώμονες αναλαμβάνουν τον έλεγχο

Με εισαγγελική διάταξη ορίστηκαν δύο πραγματογνώμονες, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Τάσος Δέδες και ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδριανός Γκουρμπάτσης, οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν άμεσα τον έλεγχο του δικτύου και να συντάξουν τα σχετικά πορίσματα για την κατάσταση των εγκαταστάσεων και την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Παράλληλα, δεύτερη εισαγγελική διάταξη προβλέπει τη διαφύλαξη όλων των εγκαταστάσεων και των πειστηρίων, ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε αλλοίωση στοιχείων αλλά και να αποτραπεί ο κίνδυνος νέας πυρκαγιάς.

Στο επίκεντρο η τεχνική εταιρεία

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι τέσσερις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατασκευάστηκαν από την τεχνική εταιρεία του δημάρχου Στυλίδας, με τεχνικό υπεύθυνο τον δεύτερο εκ των συλληφθέντων.

Οι δικαστικές αρχές εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι έλεγχοι και σε άλλα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχει κατασκευάσει η ίδια εταιρεία, καθώς και σε δίκτυα άλλων αιολικών πάρκων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν αντίστοιχες ελλείψεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάλογους κινδύνους στο μέλλον.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο