Βουλή: Σύγκρουση κορυφής για την Παιδεία στον απόηχο του ατοπήματος Βερναρδάκη

Στη Βουλή ξανά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της Παιδείας.

Βουλή: Σύγκρουση κορυφής για την Παιδεία στον απόηχο του ατοπήματος Βερναρδάκη

Μετά την κοινωνική πολιτική και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός στη βουλή κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης πυροδοτώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης, θα ξαναβρεθεί πάλι στο κοινοβούλιο σήμερα (13/7) αυτή τη φορά για την μεταρρύθμιση στην παιδεία, καθότι συζητείται και ψηφίζεται το νομοσχέδιο με τίτλο «Νέοι ορίζοντες στα ΑΕΙ: Ενίσχυση της ποιότητας της λειτουργίας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία». Ήδη έχει προαναγγείλει ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά και σε αυτό το πεδίο, χαρακτηρίζοντας τον νέο νόμο ορόσημο για τα δημόσια πανεπιστήμια, για τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και την πραγματική τους ανεξαρτησία.

Το σίγουρο είναι ότι θα ζητήσει το λόγο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και η συζήτηση αναμένεται να «ανάψει» με τον πρωθυπουργό να υπερτονίζει τη διαχωριστική γραμμή και τη διαφορετική αντίληψη στο φλέγον ζήτημα της ανώτατης παιδείας που χωρίζει τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πολιτικό του αντίπαλο να διαφωνεί κατηγορώντας την κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ, κάνοντας λόγο για συνειδητή επιλογή επιχειρηματικού και όχι δημόσιου πανεπιστημίου.

Αναμφίβολα η συζήτηση δεν θα περιοριστεί στα θέματα της παιδείας αλλά η «μονομαχία» των δυο πολιτικών αρχηγών θα έχει και πάλι αντικείμενο τις εκλογές και την ακρίβεια την οποία ο κ. Τσίπρας σε κάθε ευκαιρία αποκαλεί «ακρίβεια Μητσοτάκη». Όμως, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι δεν θα βάλει την χώρα σε περιπέτειες ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να καλείται να πάρει αποφάσεις τόσο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης όσο και για τα ελληνοτουρκικά με την ένταση που σοβεί.

«Όπλο» στα χέρια του Μητσοτάκη η απρέπεια Βερναρδάκη
Από την άλλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται βέβαιο ότι θα βρει ευκαιρία να αξιοποιήσει πολιτικά το ατόπημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, Χριστόφορου Βερναρδάκη ο οποίος αποκάλεσε την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως «Πισπιρίγκου της δημόσιας παιδείας». Όπως έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες το ατόπημα του κ. Βερναρδάκη είναι διπλό και δεν σώζεται από την συγνώμη που ακολούθησε. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά: «Δεν γίνεται να επιτίθεσαι σε πολιτικό σου αντίπαλο με τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς και επίσης δεν μπορείς να θεωρείς εκ των προτέρων και χωρίς να έχει αποφανθεί η δικαιοσύνη πως ένας άνθρωπος είναι ένοχος».

«Ζητώ συγγνώμη», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βερναρδάκης «για το απαράδεκτο σχόλιο που απέσυρα αμέσως, η πολιτική κριτική μου για το αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα παραμένει στο ακέραιο».

Αναλυτικά όσα είπε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης:

«Είναι η Νίκη Κεραμέως η Ρούλα Πισπιρίγκου της Δημόσιας Παιδείας;

1) Στέρησε από 50.000 νέους και νέες την είσοδο στα Πανεπιστήμια.
2) Αναγνώρισε ίσα επαγγελματικά δικαιώματα στης πάσης φύσεως ιδιωτικά κολλέγια με τα Πανεπιστήμια και τα Πολυτεχνεία.
3) Έβαλε δίδακτρα σε όλα τα μεταπτυχιακά.
4) Μετέτρεψε την επαγγελματική εκπαίδευση σε ανειδίκευτη φτηνή εργασία και τον μισθό των παιδιών σε χαρτζιλίκι.
5) Προσέλαβε αστυνομικούς στα Πανεπιστήμια, αντί για ερευνητές δασκάλους και πανεπιστημιακούς καθηγητές.
6) Αντικατέστησε τα πτυχία με πιστοποιητικά χαμηλής αξίας.

Και εσωκομματικές αντιδράσεις

Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση όμως δεν έχει προκαλέσει μόνο τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Την ενόχλησή της για διάταξη εξέφρασε και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της Νομικής, για την διάταξη που προβλέπει την θέσπιση ενιαίων ψηφοδελτίων στις φοιτητικές εκλογές (δηλαδή, χωρίς παρατάξεις). Επιτέθηκε και στην ΟΝΝΕΔ, την οποία κατηγόρησε ότι στηρίζει την κυβέρνηση εις βάρος της νεολαίας.

Αυτό προκάλεσε όμως την αντίδραση της κεντρικής οργάνωσης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ η οποία προσπάθησε να βάλει στην θέση της την ΔΑΠ της Νομικής υποστηρίζοντας ότι «η επίμαχη ανακοίνωση εξεδόθη από άτομα που φέρονται ότι εκπροσωπούν την οργάνωση της ΔΑΠ Νομικής, ενώ στην πραγματικότητα δεν συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές της».

Τέλος, αντιδράσεις υπάρχουν και για το σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ που προτείνεται με το νομοσχέδιο, με το σκεπτικό ότι ανατρέπεται η απευθείας εκλογή των οργάνων διοίκησης από τα μέλη ΔΕΠ, δεν υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα, ανοίγουν παράθυρα διαπλοκής στον έλεγχο της εκλογής Πρύτανη, τέσσερα εσωτερικά μέλη θα μπορούν να διαμορφώσουν σχετικά εύκολα τις συνθήκες για την εκλογή στο αξίωμα του Πρύτανη ενός εξ αυτών και ο Πρύτανης, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης, καθίσταται ταυτόχρονα «ελέγχων και ελεγχόμενος».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ