Βούρα Αχαΐας: Το ξεχασμένο αρχαίο θέατρο που… περιμένει τη σειρά του!

Ενας αρχαιολογικός χώρος στην Αιγιάλεια που κρύβει μια μεγάλη διαδρομή.

Βούρα Αχαΐας: Το ξεχασμένο αρχαίο θέατρο που... περιμένει τη σειρά του!

Το αρχαίο θέατρο της Βούρας Αχαΐας βρέθηκε το 1881, αλλά ακόμη δεν έχει ανασκαφεί… Βρέθηκαν επίσης «περίεργα αρχαία αντικείμενα».

Ονοματίσθηκε από τη Βούρα θυγατέρα της Ελίκης και του Ιωνος την οποία ηράσθη ο Ηρακλής. Γι’ αυτό και κοντά της υπήρχε πυραμιδοειδές σπήλαιο-μαντείο, όπου λατρευόταν ο Βουραϊκός Ηρακλής με άγαλμα του. Το σπήλαιο εικονίζεται επίσης σε ένα αρχαίο νόμισμα της πόλης. Το σπήλαιο υπάρχει ακόμη και σήμερα κοντά στο χωριό Ζαχλωρίτικα, κοντά στην αρχαία Βούρα και στις όχθες του Βουραϊκού ποταμού. Αλλά μη εύκολα προσβάσιμο, δίχως χώρο να αφήσει κανείς το αυτοκίνητό του και να μεταβεί σε αυτό με ασφάλεια…

Σε αυτό οι προσκυνητές έριπταν 4 αστραγάλους (έκαμαν αστραγαλομαντεία) / ζάρια και διάβαζαν τους χρησμούς σε «Πίνακες της Γνώσης». Το αγαλματίδιο του Ηρακλέους ήταν τοποθετημένο εμπρός από ένα τραπέζι. Ο ιερεύς-μάντης, αφού έκαμε την προσευχή του, έπαιρνε τέσσερα ζάρια και τα πέταγε στο τραπέζι. Το νόημα των κτυπημάτων ήταν γραμμένο σε έναν πίνακα, όπου αυτός που ζητούσε απάντηση μπορούσε να διαβάσει μόνος του την απάντηση του θεού…

Η πόλις είχε μια κρήνη που ονομαζόταν «Σύβαρις», από την οποία επήρε το όνομά του ο ποταμός και η τραγική πόλη στην Μεγάλη Ελλάδα / Κάτω Ιταλία, που ήταν αποικία της!

ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΠΥΘΕΑ

Κατά την αναβίωση της Αχαϊκής Συμμαχίας (280 π.Χ.), η Βούρα κυβερνήθηκε από έναν τύραννο, τον οποίο οι κάτοικοι ανέτρεψαν και νικημένος πήγε στη γειτονική πόλη της Κερύνειας, και παραδόθηκε οικειοθελώς (275 π.Χ.). Εν συνεχεία η πόλις προσχώρησε στην Αχαϊκή Συμπολιτεία.
Η Βούρα ήταν η γενέτειρα του γνωστού αρχαίου ζωγράφου Πυθέα.

Κατεστράφη (μάλλον) από τον μεγάλο σεισμό της Ελίκης (373 π.Χ.). Η Βούρα είχε βυθιστεί σε ένα χάσμα… Και αυτό γιατί κάποτε μια πρεσβεία από την Ιωνία Μικράς Ασίας εζήτησε μια ανάγλυφο εικόνα / άγαλμα του Ποσειδώνος από την Ελίκη. Αλλά, ένας χρησμός απαγόρευσε στους Ιωνες να θυσιάσουν στον βωμό του Ποσειδώνα, κάτι που ούτως ή άλλως έκαναν. Τότε η Ελίκη, μαζί με την σύμμαχο γείτονά της, Βούρα, συνέλαβαν την πρεσβεία και την λεηλάτησαν. Ο θυμός του Ποσειδώνος ήταν τέτοιος, που κατέστρεψε τις δύο πόλεις…

Τα ερείπιά της έχουν ανακαλυφθεί σχεδόν στο μέσον του δρόμου μεταξύ των ποταμών Βοκουσία / Κερυνίτη και Βουραϊκού / κοντά στην Τρυπία. Τα ερείπια της Βούρας / Βίρας, όπως αυτά της Ελίκης, εξακολουθούσαν να φαίνονται στον βυθό της θάλασσας. Αλλά οι κάτοικοι επέστρεψαν και την ξαναέκτισαν, προφανώς σε άλλη θέση στην κορυφογραμμή της ενδοχώρας!

Ο Παυσανίας αναφέρει ναούς της, αφιερωμένους:

– στη θεά της γεωργίας και της συγκομιδής, Δήμητρα,
– την Αφροδίτη και τον Διόνυσο (κοινός δισυπόστατος ναός).
– τη θεά των γεννήσεων και των γάμων, Ειλείθυϊακαι
– την αγγελιοφόρο των θεών και το ουράνιου τόξου, Ιριδα!
– την Ισιδα – δείχνοντας εμπορικές σχέσεις και με την Αίγυπτο,
– με αγάλματα από πεντελικό μάρμαρο, έργα του Αθηναίου γλύπτη Ευκλείδη!
– Μια ακρόπολή της με ερείπια σώζεται επάνω από το χωριό Ριζόμυλος.

Υπάρχει αρχαιολογικός χώρος, με ευρήματα από αρχαίους ναούς (πιθανότατα αφιερωμένους στους θεούς Ποσειδώνα, Αρτεμι – η οποία ήταν και η προστάτις της περιοχής – Διόνυσο και Δήμητρα), βασιλικό τάφο, και αρχαίο θέατρο – από το 1881 χωρίς ανασκαφή! Εκατοντάδες αρχαιολογικά ευρήματα της Βούρας φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου Αχαΐας.

Η Βούρα αναφέρεται ως σύγχρονος οικισμός στον 7ο αιώνα μ.Χ. Μεσαιωνικά ερείπια στις κορυφογραμμές δείχνουν ότι δεν είχε ποτέ εγκαταλειφθεί εντελώς. Υπήρχε και επισκοπή Βούρας-Κερνίτσης. Ολη η περιοχή ονομάζονταν Κερνίτσα. Το 1380 ο επίσκοπος Κερνίτσης Ματθαίος έγινε μητροπολίτης, αλλά μόνο για 10 μήνες. Τελευταίος επίσκοπος Κερνίτσης και Καλαβρύτων ήταν ο Προκόπιος, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέγερση του 1821 κατά της οθωμανοκρατίας και υπέγραψε έκκληση προς τους Ευρωπαίους προξένους.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ 1881
Οπως έγραφε η εφημερίδα «Παλιγγενεσία», αρ. φύλ. 5132, 18.8.1881.

«Τακτικαὶ ἀνασκαφαὶ ἐπὶ τῶν ἐρειπίων τῆς πόλεως Βούρα δύνανται νὰ φέρωσιν εἰς φῶς σπουδαίας πληροφορίας τῆς Ἀχαϊκῆς ἱστορίας τὰς ἀναγοµένας εἰς τοὺς Μακεδονικοὺς καὶ Ῥωµαϊκοὺς χρόνους. Δι’ ἐλαχίστης δὲ δαπάνης δύναται νὰ ἐκκαθαρισθῇ τὸ ἀµφιθέατρον, ὅπερ κεῖται ἐν θαυµασίᾳ τοποθεσίᾳ, παριστώσῃ ἓν τῶν ὡραιοτέρων πανοραµάτων τῶν πέριξ τοῦ Αἰγίου. Ἐπανορθοῦντες σήµερον τὰ περὶ τῆς τοποθεσίας τῆς πόλεως Κυρηνείας γραφέντα, λέγοµεν, ὅτι αὕτη κεῖται εἰς τὸ ἀντίπερα µέρος τῆς Βούρας, µεταξὺ τῶν ποταµῶν Σεληνοῦντος καὶ Κερυνίτου εἰς τὰς ὄχθας τοῦ ὄρους τοῦ νῦν καλουµένου Κεράνες, ἴσως κατὰ παραφθορὰν τῆς λέξεως Κερύνεια· ὑπεράνω δὲ τοῦ µέρους τούτου παρατηροῦνται καὶ ἐρείπια τῆς πόλεως».

Βούρα Αχαΐας: Το ξεχασμένο αρχαίο θέατρο που... περιμένει τη σειρά του!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω Whatsapp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ