Βρετανία: Εκπνέει στις 30 Ιουνίου η διορία για αίτηση μόνιμης εγκατάστασης για Ευρωπαίους πολίτες

Προϋπόθεση για να εξασφαλίσει ένας Ευρωπαίος πολίτης το δικαίωμα μόνιμης διαμονής εργασίας, ασφάλισης, και υγειονομικής περίθαλψης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βρετανία: Εκπνέει στις 30 Ιουνίου η διορία για αίτηση μόνιμης εγκατάστασης για Ευρωπαίους πολίτες

Εκπνέει στις 30 Ιουνίου η διορία που έχει δοθεί στους δικαιούχους υπηκόους χωρών-μελών της ΕΕ να υποβάλουν αίτηση στο βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών για την απόκτηση του καθεστώτος εγκατεστημένου (settled) ή προ-εγκατεστημένου (pre-settled) κατοίκου.

Η έγκαιρη αίτηση συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλίσει ένας Ευρωπαίος πολίτης το δικαίωμα μόνιμης διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και να διασφαλίσει το δικαίωμα εργασίας, ασφάλισης, δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης κτλ.

Η διευθέτηση αυτή, που ακολουθεί την υλοποίηση του Brexit, ορίζει πως δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, έως το τέλος Μαρτίου είχαν υποβληθεί 5.301.470 αιτήσεις (οι 311.870 από άτομα που η αρχική αίτησή τους είχε απορριφθεί).

Από Έλληνες υπηκόους έχουν υποβληθεί 114.260 αιτήσεις. Εξ αυτών οι 40.270 αιτούντες έλαβαν καθεστώς εγκατεστημένου κατοίκου (για άτομα που ζουν ήδη πάνω από πέντε χρόνια στο Ην. Βασίλειο) και οι 71.440 καθεστώς προ-εγκατεστημένου κατοίκου (με διαμονή κάτω των πέντε ετών). Οι υπόλοιπες 2.530 αιτήσεις είτε έχουν απορριφθεί, είτε αποσύρθηκαν είτε κρίθηκαν άκυρες.

Οι περισσότερες αιτήσεις έχουν υποβληθεί από Πολωνούς (931.140), Ρουμάνους (852.310) και Ιταλούς (478.830).

Όποιος δεν έχει υποβάλει έγκυρη αίτηση έως τις 30 Ιουνίου θα υπάγεται στο νέο μεταναστευτικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, που αντιμετωπίζει τους πολίτες της ΕΕ όπως ακριβώς τους πολίτες τρίτων χωρών, με

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Συνελήφθησαν ακόμη 158 φερόμενα μέλη του δικτύου Γκιουλέν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά νέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες
Λετονία: Καθολικό lockdown τεσσάρων εβδομάδων αποφάσισε η κυβέρνηση
Γαλλία: Πρόστιμο στην Booking.gr για μη τήρηση του τουριστικού κώδικα