Βρετανία: Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου περιμένουν οι υπουργοί

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και επικεφαλής των Τόρις, Ρίσι Σούνακ, υποστήριξε νωρίτερα πως το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές στη Βρετανία, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο και απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις.

Βρετανία

Ο Ρίσι Σούνακ προκηρύσσει πρόωρες εκλογές στη Βρετανία στις 4 Ιουλίου, σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με ό,τι μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα όπως ο Guardian. Μάλιστα, οι υπουργοί αναμένουν ότι θα τους ενημερώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που ξεκίνησε στις 4:15 μ.μ. (τοπική ώρα).

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και επικεφαλής των Τόρις, Ρίσι Σούνακ, υποστήριξε νωρίτερα πως το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές στη Βρετανία, μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο και απαντώντας σε επανειλημμένες ερωτήσεις.

Επίσης, το Νο 10 αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων γενικών εκλογών όταν σήμερα ο Ρίσι Σουνάκ χαιρέτισε την πτώση του πληθωρισμού και δήλωσε ότι υπάρχουν «καλύτερες μέρες» μπροστά μας.

Πάντως, σήμερα (22/5) είναι η τελευταία μέρα που θα μπορούσαν να προκηρυχθούν εκλογές.

Υπενθυμίζεται πως ο Λόρδος Κάμερον διέκοψε ταξίδι του στην Αλβανία για να επιστρέψει για τη συνεδρίαση του υπουργικού ενώ ο Τζέρεμι Χαντ ακύρωσε μια εμφάνιση στο ITV απόψε.

Η Daily Mail επισημαίνει πως ο Σούνακ θα προχωρήσει σε επίσημη ανακοίνωση εντός της ημέρας, αργότερα.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για Εργατικούς και Συντηρητικούς

Σημειώνεται πως το κόμμα των Εργατικών έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις εδώ και αρκετό καιρό.

Το προβάδισμα της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Εργατικού Κόμματος, έναντι του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, αυξήθηκε στις 18 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Η δημοσκόπηση αυτή του ινστιτούτου Opinium Research φέρει τους Εργατικούς να συγκεντρώνουν το 43% των προθέσεων ψήφου, έναντι 25% των Συντηρητικών.

Προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου έφερε τους Εργατικούς να έχουν προβάδισμα 16 μονάδων.

Ο κ. Σούνακ και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ έχουν μετατρέψει πλέον την οικονομία σε μείζον διακύβευμα της προεκλογικής μάχης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Opinium, οι Εργατικοί έχουν προβάδισμα στα οικονομικά ζητήματα, με τους ψηφοφόρους να προεξοφλούν πως θα βελτιώσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του δημοσίου και θα βελτιώσουν την κατάσταση της βρετανικής οικονομίας.

Η δημοσκόπηση του Opinium έγινε μέσω διαδικτύου σε δείγμα 2.029 ενηλίκων από τη 15η ως τη 17η Μαΐου.

Άλλη δημοσκόπηση, του ινστιτούτου YouGov, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας The Times και δημοσιεύθηκε την 9η Μαΐου, έφερε τους Εργατικούς να προηγούνται με πολύ πιο εντυπωσιακή διαφορά – 30 εκατοστιαίων μονάδων – ως προς τις προθέσεις ψήφου.

Οι Συντηρητικοί βρίσκονται στην κυβέρνηση, είτε ως μείζον κόμμα συνασπισμών ή αυτοδύναμοι, από το 2010. Η περίοδος αυτή σημαδεύτηκε από ιστορικές κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων του Brexit και της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ δεν έλειψαν οι εσωκομματικές έριδες: τα τελευταία χρόνια, τη Βρετανία κυβέρνησαν πέντε πρωθυπουργοί των Τόρις.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop