Βρετανία: «Τρίζει» η καρέκλα της Τρας – Σενάρια ανατροπής της νέας πρωθυπουργού από βουλευτές των Τόρις

Στα σενάρια του τρόπου διαδοχής περιλαμβάνεται και η απόπειρα περίπου 20 με 30 πρώην υπουργών και κορυφαίων βουλευτών να συστήσουν ένα «συμβούλιο γερόντων» του κόμματος που θα πουν στην κα Τρας πως είναι ώρα να παραιτηθεί.

Βρετανία

«Βόμβα» φαίνεται πως είναι έτοιμη να σκάσει στη Βρετανία όπου συντηρητικοί βουλευτές έχουν αρχίσει συζητήσεις περί αλλαγής στον πρωθυπουργικό θώκο, με την αντικατάσταση της Λιζ Τρας με έναν εκ των Ρίσι Σούνακ και Πένυ Μόρνταντ.

Σύμφωνα με τους Times, οι Σούνακ και Μόρνταντ (δεύτερος και τρίτος αντίστοιχα στην κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον) φέρονται να αποτελούν την επιλογή των βουλευτών των Τόρις, καθώς η Τρας, έχοντας μόλις 37 ημέρες στην πρωθυπουργία, βρίσκεται υπό καθεστώς έντονης αμφισβήτησης.

Το κυβερνών κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου νόμιζε ότι τα είχε βρει σκούρα με τις χαμηλές «πτήσεις» του Μπόρις Τζόνσον στις δημοσκοπήσεις ωστόσο η τοποθέτηση της Τρας στην ηγεσία της χώρας φαίνεται ότι επανέφερε τους… μπελάδες στο κόμμα.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να ακυρώσει κι άλλες περικοπές φόρων που είχε εξαγγείλει, υπό το βάρος της πίεσης βουλευτών και αγορών. Ένας ικανός αριθμός βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος σχολιάζουν υπό καθεστώς ανωνυμίας πως η ανατροπή φορολογικών περικοπών του μίνι προϋπολογισμού, που έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές, είναι «αναπόφευκτος».

Η επίπτωση αυτής της ανατροπής, ωστόσο, θα είναι η πλήρης απώλεια πολιτικού κύρους της πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να αναζητείται τρόπος αντικατάστασής της μόλις εβδομάδες μετά από την ανάδειξή της στο κορυφαίο πολιτικό αξίωμα της χώρας.

Σύμφωνα με το καταστατικό του αρμόδιου κομματικού οργάνου, της Επιτροπής 1922, η νέα ηγέτιδα του κόμματος δεν μπορεί να αμφισβητηθεί με εσωκομματική διαδικασία δυσπιστίας για 12 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Στην πράξη, ωστόσο, πιστεύεται ότι αν αρκετοί βουλευτές ασκήσουν πίεση, η Επιτροπή 1922 θα μπορούσε να δώσει το πράσινο φως για μια νέα διαδικασία διαδοχής, την τέταρτη στο Συντηρητικό Κόμμα από το 2016 και μετά.

Σε μια τέτοια περίπτωση οι βουλευτές θα ήθελαν να μην υπάρξει παραπάνω από μία υποψηφιότητα, έτσι ώστε τα μέλη του κόμματος στην ουσία να κληθούν απλά και μόνο να επικυρώσουν και όχι να επιλέξουν το νέο ηγέτη των Συντηρητικών και νέο πρωθυπουργό.

Στα σενάρια του τρόπου διαδοχής, σύμφωνα με τους Times, περιλαμβάνεται και η απόπειρα περίπου 20 με 30 πρώην υπουργών και κορυφαίων βουλευτών να συστήσουν ένα «συμβούλιο γερόντων» του κόμματος που θα πουν στην κα Τρας πως είναι ώρα να παραιτηθεί.

Σενάριο για αντικατάσταση έως τα Χριστούγεννα

Συντηρητικός βουλευτής που στήριξε τη Λιζ Τρας στην πρόσφατη κούρσα διαδοχής εκμυστηρεύτηκε στους Times ότι πιστεύει πως η πρωθυπουργός θα εκδιωχθεί «έως τα Χριστούγεννα το αργότερο».

Άλλος βουλευτής, ωστόσο, πρώην υπουργός, εκτίμησε μιλώντας στην Daily Mail ότι η διαδικασία διαδοχής θα μπορούσε να αρχίσει πολύ νωρίτερα, αν το «μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο» που θα παρουσιαστεί στις 31 Οκτωβρίου δεν πείσει τις αγορές.

Να σημειωθεί ότι το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών της Τρας, ο Κουασί Κουάρτενγκ, επέστρεψε εκτάκτως από τις ΗΠΑ, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει μια ταπεινωτική στροφή στις φορολογικές περικοπές και ότι ο Κουάρτενγκ κινδυνεύει σοβαρά να χάσει τη δουλειά του. Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε επίσης ότι η Τρας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα εντός της ημέρας.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
ρωσικό πετρέλαιο
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ
πακέτα